https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Murski Soboti so se spominjali Ferda Godine

Murska Sobota, 18.10.2012 ob 8:00  

Sinoči je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekala slovesnost ob 100-letnici rojstva pomurskega literata Ferda Godine.


Ob tej slovesnosti so v Občini Črenšovci pripravili bogato kulturno prireditev, kjer so se različni govorniki spominjali znamenitega pisatelja iz Bistrice, njegova dela pa so oživili gimnazijci ljutomerske gimnazije z interpretacijo odlomkov pisateljevih del ter z petjem in glasbo.

"Godina je bil velik človek"

O življenju in delu Ferda Godine je spregovoril pomurski publicist, uredniki in literarni zgodovinar Franci Just. Prav tako se je prijatelja in znanca spominjal tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev Tone Partljič, ki je ob tej priložnosti obiskovalcem zaupal nekaj zanimivosti iz osebnih stikov z avtorjem.

Razstavo knjig, rokopisov, fotografij ter drugih osebnih predmetov Ferda Godine je slovesno odprl župan Občine Črenšovci Anton Törnar.

V svojih delih je kritičen do družbe; njegova dela so aktualna še danes

Ferdo Godina (1912–1994) je znan predvsem po delih: Bele tulpike, Jezdec brez konja, Molčeči orkester, Spomini na partizanska leta … ter mnogih delih za otroke in mladino.V svojih delih pogosto opisuje usodo prekmurskega človeka, ki stremi po boljšem življenju, se izseli, a sreče ne najde. S svojo besedo je kritičen do takratnega družbenega sistema ter v delih opozarja na mnoga socialna protislovja. Razlog za njegovo pisanje gre iskati v osebni (po)vojni izkušnji ter v družbenem sistemu. Njegovo delo presega čas, saj nagovarja tudi današnjega sodobnega človeka.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.