https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Razpoložljivi dohodek v Pomurju krepko za slovenskim povprečjem

22.10.2012 ob 11:58  

Čeprav so se dohodki slovenskih gospodinjstev v letu 2010 malenkost zmanjšali, pa so imela na voljo spet nekaj več denarja. Razpoložljivi dohodek na prebivalca se je namreč glede na predhodno leto v povprečju povečal za 0,7 odstotka, najbolj v goriški regiji, ugotavlja državni statistični urad.


Povprečni primarni dohodek na prebivalca se je leta 2010 zmanjšal za 0,2 odstotka, vendar pa je po poplačilu različnih obveznosti gospodinjstvom ostalo 0,7 odstotka več dohodka, ki ga namenijo za nakupe blaga in storitev ali za varčevanje. Učinek redistribucije dohodkov gospodinjstev je bil takšen (predvsem zaradi plačevanja davkov, socialnih prispevkov in dodeljevanja socialnih transferjev), da padec primarnega dohodka ni povzročil enakega padca razpoložljivega dohodka, pojasnjujejo na državnem statističnem uradu.

Razpoložljivi dohodek na prebivalca se je predlani povečal v osmih statističnih regijah, in sicer najbolj v goriški (za 2,5 odstotka). Zmanjšal pa se je v treh regijah: v osrednjeslovenski (za 0,1 odstotka), pomurski (za 0,8 odstotka) in obalno kraški (za 1,5 odstotka). V posameznih statističnih regijah je upadel že drugo leto zapored.

Razpoložljivi dohodek na prebivalca v osrednjeslovenski regiji kljub padcu še vedno za 8,6 odstotka presega slovensko povprečje. Višji od povprečja je tudi v goriški, obalno-kraški in gorenjski regiji. Te štiri regije so v vseh letih od 1999 do 2010 presegale povprečje Slovenije, v posameznih letih so se jim pridružile še notranjsko-kraška, koroška in jugovzhodna Slovenija.

Enako kot v preteklih letih je za povprečjem tudi v letu 2010 najbolj zaostajal razpoložljivi dohodek pomurske regije, in sicer za 16,1 odstotka.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.10.2012 ob 12:30 smrkci gost

      Seveda če so pa naj več tovarn in podjetjih zaprli in pokradli vse kaj je bilo za pokrasti naši tajkuni pomagali so pa njim politiki in bankirji.Sedaj se nam pa v obraz smejejo nam delavcem in ostalim ljudem.Ta banda ima denar v švici in na cipru nam delavcem pa kažejo figo v žepu.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.10.2012 ob 21:14 gost gost

      to je laž. Kako zmanjšal? a nimamo največ trgovin, vedno gradimo nove in vse preživijo. V pomurski regiji se je dohodek povečal.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.10.2012 ob 0:11 gost1 gost

      Trgovine,trgovine, trgovine...Kaj pa proizvodnja, kera vleče denar nazaj v regijo? Trgovine denar odvažajo lepi moji, en čas bo še šlo, potem pa pokoj-amen.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.