https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Ljutomeru uspešno izvajajo projekt Rastem s knjigo

Ljutomer, 22.10.2012 ob 14:00  

Projekt Rastem s knjigo - slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu sedmošolcu - poteka po Sloveniji že četrto leto, pripravljajo pa ga Javna agencija za knjigo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter Zveza splošnih knjižnic, ob podpori Zavoda za šolstvo RS, Društva šolskih knjižničarjev Slovenije in Društva slovenskih pisateljev v sodelovanju s splošnimi knjižnicami, slovenskimi osnovnimi in srednjimi šolami.


Vsaka splošna knjižnica pripravlja program, ki obsega predstavitev knjižnice kot informacijsko-izobraževalnega središča ter prostora, kjer se informacije in znanje prepletajo z radovednostjo, ustvarjalnostjo in bralnim užitkom. V Splošni knjižnici Ljutomer so se tudi letos lotili tega projekta, saj se je izkazal za zelo dobrodošlega, pa tudi otroci in mladostniki so ga zelo dobro sprejeli.

Kot nam je povedala Jasna Branka Staman, je to zelo dober projekt za pospeševanje branja oziroma za dvig bralne kulture pri otrocih in mladostnikih. Veliko se je namreč vedno ukvarjalo s predšolskimi otroci in prvošolci, zelo malo pa je bilo kakšnih oblik za dvig bralne kulture za višje letnike. Sedmošolcem, ko pridejo v knjižnico v okviru svojega razreda v dveurnem programu predstavijo knjižnico, dejavnosti, ki potekajo v knjižnici. "Gre pravzaprav za to, da se otrokom odpre en debatni knjižni svet in ki ga pozneje v življenju izkoristijo. Poudarjamo odnos do knjige, ki je bistven."

Letos je za osnovnošolce izbrana knjiga Zlati zob, Tadeja Goloba, ki je znan po Kresnikovi nagradi za Svinjske nogice. Je planinska saga v stilu Bratovščine Sinjega galeba, v slovenskih planinah namreč fantje iščejo neko zlato. Avtor sam je svoj prvi mladinski roman poimenoval kar »gorniška bratovščina Sinjega galeba«. Ob koncu tega projekta otroci prejmejo knjigo, prav tako jo dobijo tudi šolske knjižnice ter mentorji.

Teče pa že drugo leto, odkar projekt poteka tudi na srednjih šolah, in sicer za prve letnike srednjih šol. V projekt je tako vključena tudi ljutomerska gimnazija. Za srednješolce pa so tokrat izbrali knjigo Cvetke Bevk, Desetka, ki je vznemirljiv mladinski roman, sestavljen iz desetih zgodb desetih prijateljev, srednješolcev, ki kljub temu, da jih v življenju zanimajo različne stvari, skupaj preživljajo prosti čas, se zabavajo, zaljubljajo in si tudi medsebojno pomagajo.

Kot je še poudarila Jasna Branka Staman, je pomembno tudi to, "da otroci čim bolj spoznajo knjižnico na internetu, kaj se vse da narediti preko interneta, tako da računalniško znanje tudi praktično uporabijo doma, da spoznajo knjižnico, svojo kartoteko, kako se knjige lahko izposojajo oziroma se rezervirajo po internetu, tako da naredijo za svoje računalniško znanje še malo več.«

Tudi skozi vse leto jim posredujejo znanja in jih, predvsem višje razrede, sproti informirajo o tem, kako si lahko pomagajo sami pri delu doma in pri šolskih nalogah. Seznanjajo jih torej s tem, da lahko marsikaj najdejo sami in ne potrebujejo vedno pomoči knjižničarjev.

Več fotografij najdete v spodnji galeriji... (VIR fotografij: Splošna knjižnica Ljutomer)

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.