https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Bi tudi vi poimenovali sina 4real Superman?

03.11.2012 ob 16:25  

Si predstavljate, da je vašemu sinu ime Superman ali da je vaši hčeri ime Blue Angel? No, nekateri resnično tako poimenujejo svoje otroke.


V zadnjem času je bilo kar nekaj govora o imenu hčere slavne igralke Ume Thurman, ki je svojo hči poimenovala Rosalind Arusha Altalune Florence. Če se vam zdi to ime čudno, ste se kdaj vprašali, kakšna so še bolj čudna imena drugod po svetu?


"Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 "

Verjamete, da se to ime sicer izgovori 'Albin'? Če ne verjamete, vas moramo razočarati, saj se to ime, ki ni nikakor podobno imenu, res izgovori Albin na Švedskem, čeprav nikomur ni jasno, kako lahko kdo v teh črkah vidi ime. Tako ime sta starša dala svojemu sinu leta 1996, ko sta želela protestirati proti strogim določilom švedskega zakona za imenovanje. Kasneje sta svojemu Albinu ime morala spremeniti, vendar je tudi naslednja ideja za ime bila zavrnjena, saj sta ga želela poimenovati kar 'A'.

Poleg tega čudaškega imena pa imajo na Švedskem prepoved še naslednja imena: IKEA, Veranda, Q in pa Superman. Zanimivo pa je, da lahko imate kot srednje ime Google.  

"4real Superman" 

Deček, ki je bil rojen leta 2008 je dobil super ime. Sodišče in starši so nekaj časa razpravljali o tem imenu, saj so ga naprej želeli poimenovati le 4real. Na koncu pa so se odločili, da bo njegovo uradno ime Superman, družina in prijatelji pa ga bodo klicali 4real. Kaj jih je navdihnilo za takšno ime? Ko sta starša prvič videla otroka po ultrazvoku sta ugotovila, da gre "zares" kar je po angleško 'for real' oziroma '4real'. 

Podobno kakor 4real Superman je ime dečku iz Singapurja, ki je Batman Bin Suparman

"Talula Does The Hula From Hawaii"

Na Novi Zelandiji je prepovedano dati ime otroku, ki bi lahko bilo žaljivo z vidika, da je le to za prebivalce Nove Zelandije neprimerno oziroma neumno, oziroma bi kakorkoli poniževalo tamkašnje prebivalce. Ime so prepovedali tudi zaradi tega, ker je takšno ime dobila deklica, ki je bila v času postopka za prepoved tega imena, stara devet let. Sodnik je bil mnenja, da je ime žaljivo in sramotno.

V Novi Zelandiji pa imajo še nekaj imen, ki so prepovedana: Yeah Detroit, Fish and Chips, Keenan Got Lucy, Sex Fruit, Satan, Twisty Poi in Adolf Hitler. Dovolili pa so imena kot so Number 16 Bus Shelter, Violence in Midnight Chardonnay.


"Chow Tow"

V zadnjih nekaj letih so malezijske oblasti zatrle mnogo neprimernih imen. Tako so v Maleziji objavili leta 2006 seznam neželenih imen, ki niso bile bodisi v skladu s tradicijo ali verskimi prepričanji. Tako so med drugim prepovedali tudi ime Chow Tow oziroma tudi "Smelly Head", kar pa bi v našem prevodu pomenilo smrdeča glava.

Še nekaj imen, ki so prepovedana v Maleziji: Ah Chwar (kača), Khiow Khoo (grbavec), Sor Chair (nor), izogniti pa se morajo tudi vsakršni povezavi z besedo Woti, ki pomeni 'spolno občevanje'.


" @ "

Eden izmed kitajskih parov je želel za svojega otroka najti čimbolj originalno in izvirno ime, zato sta ga poimenovala kar @ (afna ali po angleško 'at'). Kljub temu, da je simbol za afno nekoliko podoben kitajskemu znaku za "ljubiti" pa oblasti niso imele tega občutka in so ime prepovedale. Na Kitajskem imajo policisti nadzor nad vsemi imeni otrok, saj so oni tam odgovorni za osebne dokumene.


"Anus"

Še strožji kot Švedi pa so glede imen Danci, kjer lahko starši svojemu otroku izberejo ime z seznama 7000 imen. V primeru, da želijo kakšno drugo ime, ki bi odstopalo od seznama dovoljenih, se morajo srečati z različno papirologijo, ime pa mora biti upoštevano po več pravilih. Skorajda vsako leto pa zavrnejo po en par staršev, ki želi svojemu otroku dati ime Anus, kar so na srečo do sedaj še vsakič zavrnili. Med drugim pa so na seznam zavrnjenih imen dodali tudi imeni Pluto ter Monkey.


"Akuma (Devil)"

Na Japonskem razen cesarskih družin, ki svoja imena nasledijo, morajo starši svoje otroke poimenovati po uradnih predlogih, ki obsegajo več tisoče imen in pogosto uporabljenih znakov za poimenovanje otrok. Namen tega je, da bi se lahko vsa imena enostavno prebrala in zapisala. Kljub precej veliki izbiri pa je eno izmed prepovedanih imen Akuma, kar v prevodu pomeni hudič. 

Tudi nekateri športniki imajo "zanimiva" imena, če jih prečitamo na glas

Lego

Še eno ime, ki so ga sprva prepovedali na Švedskem se nanaša na vsem dobro poznane kocke Lego. To ime so zavrnili paru, ki je tako želel poimenovati svojega otroka, saj so bili mnenja, da se bo otrok, ko bo starejši, sramoval tega imena in ga bodo zaradi tega drugi otroci poniževali ter zasmehovali. Marsikdo se je takrat začudil ob tej razlagi, da se bodo otroci norčevali, saj je splošno znano dejstvo, da so otroci mnenja, da so Lego kocke kul. No, razsodba pa se je na koncu le končala v prid staršem in Legotu. 


Še nekaj imen, ki so prepovedana, neželjena ali zgolj čudaška v nekaterih državah:

  • Captain Fantastic Faster Than Superman Spiderman Batman Wolverine Hulk And The Flash Combined
  • Saddam Hussein 
  • 007 
  • Metallica
  • GoldenPalaceDotCom  
  • Diva Thin Muffin Pigeen Zappa
  • Ruhinese Kendall Icy Eight Special K
  • Lleieusszuieusszesszes Willihiminizisteizzi Hurrizzissteizzi
  • Pilot Inspektor
  • Zealand-New
  • Jesus Condom
  • Blue Angel
  • Anna Conda

V spodnji galeriji si lahko ogledate še nekaj resničnih primerov čudnih imen...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.11.2012 ob 19:45 PG gost

      Hulk je ovak samo vzdevek igralca :)

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.11.2012 ob 20:12 Collymore gost

      Givanildo Vieira de Souza, je pravo ime Hulka :)

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.11.2012 ob 20:18 Marina gost

      Hvala obema za obrazlago, sama pa tega nisem vedela.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.11.2012 ob 12:26 gost gost

      Vsako leto so ljudje bolj nori...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.11.2012 ob 12:42 gost gost

      Ka si nete mislili ka pri nas nega takših pacijentov, na Püjšči sta doma Sandokan pa Rambo. Pa tüdi ovačik lidje davlejo sigdar bole glupa imena svoji deci ka mislijo ka so te neka ekstra pa kul. Že tisto davanje dvojnih imen je totalno butasto, te pa še ruknjeo kakšno angleško ime napijsano po sloevnsko te pa itak crkneš. Toga je največ na markaston. Ta že od modrije nevejo šteri bi bile glupo imej dao svojimi diteti.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.