https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Tamburaši iz Črešnjevcev obiskali mojstra tamburic

23.10.2012 ob 12:26  

Člani in članice KD Peter Dajnko iz Črešnjevec so minuli vikend obiskali mojstra izdelovalca tamburic.


Nedeljo, 21. oktobra so kulturniki KD Peter Dajnko iz Črešnjevec posvetili dan strokovni ekskurziji. Pot jih je vodila v Varaždin k mojstru izdelovalcu tamburic Mariu Žmegaču. Mojster Žmegač, ki se z izdelavo tamburic ukvarja že 22 let, je tradicijo izdelovanja prevzel od svojega očeta.

Kot so člani kulturnega društva izvedeli na ekskurziji, so za izdelavo tamburice potreben kakovostni material, veliko natančnosti in znanje. Mojster Žmegač les nabavlja v Bosni in Hercegovini, gre namreč za poseben in zelo kakovosten javor, ki ima lepe proge, barvo in seveda resonanco. Poleg javorja rabi tudi smrekov les, strune pa nabavlja na Švedskem. Kot je povedal mojster, se mora les za izdelavo tamburic sušiti do 20 let, pri čemer ga je zadnji dve leti sušenja potrebno naložiti v skladovnice in ga sušiti pri konstanti temperaturi 15 stopinj. Instrumente izdeluje izključno ročno, pri čemer celoten instrument naredi iz enega kosa lesa; od trupa do vratu, razen pokrova.

Kot so izvedeli na ekskurziji, je kakovost zvoka instrumenta odvisna od materiala – lesa, natančnosti izdelave in laka na instrumentu. Mojster jim je povedal, da danes ni več toliko povpraševanja po novih instrumentih, včasih pa so jih izdelali tudi do 300 instrumentov na leto. Sedaj izdelajo le po dva instrumenta na mesec, po besedah mojstra, pa je danes veliko samooklicanih mojstrov »fušarjev«.

V njegovi delavnici se izdelujejo tako nekoliko cenovno dražji predvsem pa kakovostni in dobro zveneči instrumenti. Izdeluje vse vrste tamburic: jankovič, sremske in farkaš sisteme. Največ povpraševanja po tamburicah prihaja iz Hrvaške, Slovenije in Srbije, povprašujejo pa je tudi iz Amerike in Kanade. Tamburaši iz Črešnjevec so bili zelo navdušeni nad predstavitvijo izdelave tamburic, saj njihovi instrumenti prihajajo prav iz te delavnice izpod rok mojstra Žmegača. Tamburaši so zaigrali kar v delavnici, rojstnem kraju njihovih inštrumentov. Ob obisku so kupili tudi nov instrument, tretji brač.

Foto in tekst: Marjan Slavič

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.