https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Z novembrom dražja registracija vozil

26.10.2012 ob 8:00  

Vlada je na današnji seji zvišala letno dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu v povprečju za skoraj eno petino. Podražitev bo uveljavljena s 1. novembrom in bo progresivna, najbolj pa bo prizadela lastnike vozil z zmogljivejšimi motorji. Za gospodarska vozila se bo letna dajatev zvišala za 10 odstotkov.


Letno dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu se plačuje vsako leto ob registraciji vozila in podaljšanju veljavnosti prometnega dovoljenja. Za osebne avtomobile in večnamenska vozila s prostornino motorja do 1350 kubičnih centimetrov se bo s prihodnjim četrtkom zvišala z zdajšnjih 48,50 evra na 55 evrov.

Precej bolj pa bodo zvišanje občutili lastniki osebnih avtomobilov in večnamenskih vozil z delovno prostornino nad 2500 kubičnimi centimetri, kjer se višina letne dajatve zvišuje za več kot 20 odstotkov, in sicer progresivno.

Pri osebnih avtomobilih ter večnamenskih vozilih za prevoz oseb in stvari se ob tem dodajata dve novi kategoriji letne dajatve, in sicer za motorje s prostornino od 3000 do 4000 kubičnih centimetrov ter za motorje s prostornino nad 4000 kubičnih centimetrov. Za slednje bo letna dajatev namesto zdajšnjih 193,96 evra znašala 500 evrov.

Lastniki motornih koles s prostornino motorja do 125 kubičnih centimetrov bodo morali po novem plačati letno dajatev v višini 12 evrov, kar je 1,21 evra več kot zdaj. Pri motornih kolesih je tudi dodana nova višja kategorija letne dajatve za tista z motorjem delovne prostornine nad 1000 kubičnimi centimetri. Znašala bo 30 evrov.

V proračun se bo steklo skoraj 112 milijonov

Pri gospodarskih vozilih se uvaja nov emisijski standard Euro 6 oz. Euro VI, pri katerih se letna dajatev zniža za 35 odstotkov.Prihodki iz tega naslova se sicer vsako leto gibljejo okoli 100 milijonov evrov. Lani se je iz tega naslova v proračun steklo 111,8 milijona evrov.

Uredba je pripravljena v skladu s sklepom vlade, da se morajo prihodki iz letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu v letu 2013 povečati v ciljni višini 22 milijonov evrov, pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Ker bo uredba uveljavljena že prihodnji teden, pa je pričakovati višje prihodke iz letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu že letos, in sicer za mesec november in december v skupni višini približno 3,3 milijona evrov.

    Komentarji

    1. gost
      26.10.2012 ob 9:49 tine gost

      Ena pametna podražitev, če že drugo nej. Cene za večino običajnih lidi se nedo telko zdignile, bogataši, ka se vozijo z džipe pa štiri in več kubičnimi avti, pa naj plačajo temu primerno...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.10.2012 ob 10:49 ANTA gost

      SPET OBLJUBLJAJO KOLIKO DENARJA BO STEKLO (V proračun se bo steklo skoraj 112 milijonov)....NA KONCU BO PA 20% OD TEGA ZNESKA PRISTALO V PRORAČUNI

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.10.2012 ob 17:14 gost gost

      BRAVO VLADA ! Kot je tine povedal. Ena pametna poteza vlade. Tisti, ki imajo nad 2000 kubikov in več NAJ PLAČAJO. Tak, ki si lahko kupi avto z 3 litri prostornine motroja ni siromak in večina se jih tudi še ukvarja s sivo ekonomijo. Temu ukrepu naj sledijo še drugi podobni, da se tiste, ki imajo denar končno enkrat malo obdavči. Še prenizka je lestvica. Z 4000 kubiki bi moral plačati najmanj jurja in ne samo 500 eur.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.