https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Matej Sinic - državni prvak v oranju je na traktorju, odkar je shodil

02.11.2012 ob 8:10  

Matej Sinic se s tekmovanji s traktorji in drugimi kmetijskimi stroji spogleduje že vse življenje. Letos je kot državni prvak zastopal barve Slovenije na svetovnem prvenstvu v oranju, ki je potekalo na Hrvaškem v Boigradu na Moru. 

Se mogoče spomniš kdaj si prvič sedel na traktor in ga zapeljal in prvič po oral njivo? Kdo te je za te stroje navdušil in posledično tudi za oranje?

Minilo je kar nekaj let, odkar sem prvič sedel na traktor in ga zapeljal. Informacije, ki so mi jih posredovali starši in ostali družinski člani, kažejo, da sem bil prisoten na traktorju in na ostalih kmetijskih strojev takoj, ko sem lahko samostojno hodil. Torej moje življenje nekje od 1,5 leto starosti iz leta v leto spremljajo stroji. Po 6 letih rednega spremljanja očeta pri delu s stroji, sem začel tudi sam upravljati s stroji. Začelo se s traktorjem. Ko sem bil v 8. oziroma 9. letu starosti, sem se začel prvič spopadati s plugi in s prekmursko zemljo, a ne vedoč, da obstaja tekmovanje v oranju, kaj še le, da sem bom kdaj tega tekmovanja udeležil. Minevala so leta in oranje mi je postajalo zanimivo. Spominjam se, da je bilo leta 2007 na Gornjih Slavečih predavanje za SKOP in takrat so imeli v sklopu teh predavanj tudi prikaz oranja s tekmovalnimi in navadnimi plugi. Do takrat sploh nisem vedel, kako se sploh to odvija, enostavno nisem imel predstave o tem. Le slišal sem, to tekmovanje obstaja že kar nekaj let, saj so lepe rezultate dosegli orači iz moje okolice; to so Bela Berglez iz Puževc, Štefan Bukvič iz Lemerja, Štefan Panker in Brezovec. Od takrat naprej pa se je začela moja zgodba o tekmovanju v oranju.

Za sabo imaš že kar nekaj tekmovanj, je kakšno še posebej ostalo v tvojem spominu?

Ja, res je, da imam v relativno kratkem času kar nekaj tekmovanj za sabo, vendar pa je to število majhno v primerjavi s kakim drugim športom. Težko se odločim, katero tekmovanje mi je bilo bolj pomembno in katero manj, tako da sem glede tega usklajen, ker ni tekmovanja, kjer ne bi naredil napako in se ne bi česa novega naučil. Izpostavil pa bi dve lanski tekmovanji, to sta regijsko tekmovanje v Mali Polani in državno tekmovanje v Ptuju, ki sta me pozitivno presenetili, saj sem nepričakovano dosegel dobre rezultate.

Omenil si državno tekmovanje. Lani si tam dosegel prvo mesto in se posledično uvrstil na svetovno prvenstvo letos. Kakšni so občutki po takšnem tekmovanju?

Občutki so fenomenalni, vendar se jih zares začneš zavedati nekaj časa po tekmovanju, saj me je sprva zajela evforija... Bilo mi je v veselje zastopati barve Slovenije ob taki publiki, ki me je spremljala dva dni na tekmovanju. Samo domačo vzdušje, ki so ga ustvarili, je name pozitivno vplivalo in zato se zahvaljujem prijateljem, sorodnikom, znancem in posebej še družini, ki so mi bili ob strani in mi pomagali, da sem v kratkem času dosegel, zame še prej, nekaj nemogočega.

Kaj pa pričakovanja pred tekmovanjem?

Sem samokritičen in zato si tudi nisem zadal velikih pričakovanj. Na žalost je v današnjih okoliščinah stvar drugačna, saj človeška brezmejna nenasitnost oziroma pohlep pripeljal do tega, da v državi vlada recesija in socialna problematika. Svet stoji na laži, resnica jih boli. Malo sem zašel, pa vendarle so nekatere stvari, ki jih je potrebno povedati. Moje pričakovanje, želja je bila, da bi v samem oranju na tekmovanju užival kar se le da. Vesel sem, da je bilo to mogoče izpeljati.

Si kdaj bil razočaran nas svojim rezultatom? Kdaj in zakaj?

Ne, nisem bil, ker to je tekmovanje in zgodi se lahko marsikaj. Enkrat ti gre dobro, drugič ti gre slabo. Učimo se na napakah. Je pa večje nezadovoljstvo takrat, ko se parcele med seboj zelo razlikujejo v smislu, da tekmuješ na parceli s polno kamenja in si s tem uničuješ plug morebiti pa zadeneš še kak železni kos in tega ne veš, kar se mi je že tudi zgodilo. Vendar vedno znova moraš biti pripravljen na izzive.

Malo nam 'laikom' opiši, kaj se sploh ocenjuje na tekmovanju v oranju, kako poteka in na kaj moraš paziti?

Tekmovanje poteka v dveh disciplinah; oranje s plugi krajniki in oranje z obračalnimi plugi. Pred tekmovanje orači žrebajo štartne številke. Pred tem pa morajo biti parcele razmerjene in oštevilčene. Pri rezanju prve brazde lahko porabiš tri trasirke in nekoga, ki ti jih lahko odstrani. V nadaljevanju je pomaganje tekmovalcu prepovedano in ob prekršku tudi negativno sojeno. Po izdelavi sendviča, kjer sodniki ocenjujejo ravnino, čistost brazde in izenačenost brazde, sledi glavno oranje. Za izdelavo sendviča je namenjeno 20 min in za glavno oranje 2h 40 min. Prekoračitev časa se oceni negativno. Najprej se naredi krona, ki je sestavljena iz 16 brazd oz. 15 odvisno od načina zapiranja. Sledi oranje narazen in se konča z finalno brazdo. Pri glavnem oranju se ocenjujejo podobni elementi kot pri izdelavi sendviča.

 Kako potekajo tvoje priprave na tekmovanja? Koliko časa vložiš?

Priprave na tekmovanja potekajo čisto na naveden način. Greš na njivo in začneš orati po elementih tekmovalnega oranja. Verjetno pa je odvisno od vsakega posameznika, kako bo to delal. Vsak izbere sebi primeren način. Relativno je govoriti o tem, koliko časa vlagam v treninge, ker so ti zelo odvisni od vremena in se sami pogoji pa se lahko hitro spremenijo. Vem pa, da je vsako leto premalo časa.

Se za vsa tekmovanja pripravljaš enako ali pa si recimo za svetovno prvenstvo pripravljal še kaj posebej?

Kratko in jedrnato; za vsa enako.

Na svetovnem prvenstvu si dobil posebno priznanje za najmlajšega in najboljšega tekmovalca. Kakšen je bil občutek, ko te svetovna elita v tej panogi nagradi za tvoj trud in čas?

Tu je prišlo do nesporazuma. Uradno so mi podelili to priznanje, vendar so mi kasneje sporočili, da je prišlo do pomote in mora dobiti nekdo drug. Brez ugovor sem priznanje vrnil in zato mi je bilo sporočeno, da bom dobil nadomestnega. Vendar je po mojih informacijah še do danes ostalo to nerešeno.

Kakšni so načrti za prihodnost?

Živim v zelo dinamičnem času in okolju, zato nimam trdnih, stalnih načrtov. Treba bo še malo razmisliti, kaj bomo počeli v prihodnosti. Upam, le da bi se situacija v državi in po svetu popravila. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.