https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Židan, Slavinec in Šoš: Zakaj so Pahor, Türk in Zver najprimernejši za predsednika

06.11.2012 ob 7:00  

Lokalne politične akterje iz vrst SD, LDS in SDS smo povprašali, zakaj so ravno kandidati, ki jih podpirajo njihove stranke, najboljša izbira za predsednika Slovenije.

 

Iz vrst SD, ki za predsednika države podpira Boruta Pahorja, smo za mnenje povprašali Dejana Židana, iz vrst LDS, ki podpira Danila Türka, je na naši vprašanji odgovarjal Mitja Slavinec, medtem ko je pomurski glas SDS, ki podpira Milana Zvera, zagovarjal Karel Šoš. 

Vprašanji, ki smo ju zastavili pomurski politični trojici, sta se glasili: 

Zakaj bi bil kandidat, ki ga podpirate, najboljša možna izbira za Slovenijo za funkcijo predsednika države? 

Kaj bi moral oziroma bi lahko predsednik države v omejeni funkciji, ki jo ima v Sloveniji, lahko vendarle naredil v smeri združevanja državljanov?

  

Dejan Židan (SD): Pahor je primerna moralna avtoriteta 

"Borut Pahor je zlasti dober človek. Ima osebna moralna načela, ki jih tudi živi in za katera si želim, da bi jih bilo tako v slovenski politiki, kakor tudi na drugih področjih našega življenja bistveno več. V svojem življenju je doživljaj tako vzpone, kakor tudi padce. In vedno je ostal zlasti človek. V sedanjem času, ko državo razjeda strah, pesimizem in tudi že sovraštvo med ljudmi, je Borut Pahor primerna moralna avtoriteta, ki bo znal državljanke in državljane naše države prepričati, da je tudi za vsakega od nas koristno, da sodelujemo, se spoštujemo in skupaj vračamo v državo optimizem. 

Predsednik države je dejansko brez nekih večjih pooblastil. Zato je tako zelo pomembno, da je moralna avtoriteta, ki s svojim življenjem in javnim nastopanjem izpostavlja stvari, ki nas povezujejo. Pričakujem pa tudi, da bo novi predsednik vsak dan znova znal ljudem pokazati, da ne živimo na nekem osamljenem otoku, temveč smo del širše skupnosti, ki imajo svoje zakonitosti in predstavlja priložnost tako za nas kot narod ter seveda tudi posameznike."

 

Mitja Slavinec (LDS): Türk je med tremi kandidati najboljša izbira

"Zakaj bi bil najboljša možna izbira za Slovenijo je preveč kompleksno vprašanje, da bi nanj lahko odgovoril, menim pa, da je najboljša možna izbira med tremi kandidati, ki kandidirajo za predsednika države. Prepričal me je z več segmenti njegovega dosedanjega dela, posebej pa izpostavljam osebno izkušnjo, ki jo imam z njim na področju krepitve družbenih vrednot, kot so korektni medsebojni odnosi, solidarnost in humanitarnost. 

Je edini predsednik do sedaj, ki to udejanja ne le na deklarativni ravni, temveč si vsako leto tudi vzame čas za pogovor s tistimi, ki prosti čas namenimo za reševanje in pomoč tistim, ki jih splet okoliščin pahne v situacijo, da pomoč gasilcev, reševalcev in drugih prostovoljcev, pa tudi pripadnikov formalnih struktur življenjsko potrebujejo. Prav takšne vrednote so v zaostrenih gospodarskih razmerah zelo pomembne, na nek način ključne, da se v Sloveniji ohrani družba, ki bo zagotovila človeka vredno življenje. Prepričuje me tudi njegov ugled na mednarodnem diplomatskem parketu, kar je za državo kot je Slovenija še toliko pomembnejše.

Svojo povezovalno vlogo lahko predsednik države udejanja prav z zgoraj opisano skrbjo za družbene in moralne vrednote, krepitvijo medsebojnega spoštovanja, pa tudi opozarjanjem na tiste odklone, ki jih družba splošno zaznava, pa jih odgovorni hote ali nehote tolerirajo. Menim, da so to aktivnost, ki jih ne glede na formalna pooblastila lahko izvaja iz naslova predsednikove moralne avtoritete, ki jo predsednik nedvomno dobi z neposredno izraženo večinsko voljo volivk in volivcev." 

 

Karel Šoš (SDS): Zver je "dvojnik" Jožeta Pučnika 

"Milan Zver je človek, ki je in je bil zraven od vsega začetka, ko se je ustvarjala domovina Slovenija. Za mentorja je imel dr. Jožeta Pučnika, ki je bil vedno za stvar in nikoli ni izrabljal svoje funkcije za osebne interese. Milan Zver je blago rečeno njegov dvojnik, ki vidi dlje in ne razdvaja Slovencev, ampak se zavzema za sožitje in enakopravnost. 

Predsednik države bi moral biti pravičen do vseh, ne glede na narodnost, spol, raso, vero ali politično prepričanje. Oglasiti bi se moral takrat, ko je potrebno, dajati vzpodbudo in vzgled državljanom, moral bi biti časten in pošten človek."

    Komentarji

    1. gost
      06.11.2012 ob 7:59 Blaž gost

      Pišite,kar hočete,zame je Turk razdiralen,vzvišen,nadut predsednik. Glede njegovih izjav o premoženju pa: ali Turek laže in ima ves dnar našparan, ali pa je popolni bedak, ki je ves denar zafrčkal, za pokazat pa nima praktično nič. V vsakem primeru je neprimeren za vodenje države

      21 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.11.2012 ob 8:41 Snops gost

      Daj, Slavinec, ne nakladaj. Türk kaže svojo suverenost s tem, da leporeči in meglari okoli vprašanj o prepotrebnih strukturnih reformah (ve se, zakaj). Če bi bil pravi državnik, bi rekel "izpeljimo prepotrebne reforme in končajmo gospodarsko agonijo", ne pa, da s tem daje potuho raznim interesnim skupinam. Sicer pa ja, če hočeš čim prejšnji prihod Troike, bi Türk lahko bil prava izbira.

      7 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.11.2012 ob 9:06 info gost

      pomemben razlog zakaj smo ZELO PROTI gradnji HE na Muri - nič ni ziher !!!!!!!!! http://www.rtvslo.si/okolje/v-ormozu-odtrgalo-jez-zelezniski-promet-ustavljen/295172

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.11.2012 ob 9:39 kriterij gost

      LDS ???? Kje pa so ? Koga podpirajo? Koliko glasov imajo? Zakaj pa ne pozitivna Slovbenija? A je bivši poslanec z ljubljanskimi izkušnjami toliko pomemben faktor ?

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.11.2012 ob 9:44 ko te šiša gost

      Ge mislin ka od doktora znanosti takše bedarije vo letijo to je groza. Te dvoličneš Turk je je največja baraba ka jih je slovenija gdaj mejla za predsednika. Eti un meni lejko kluko tera za te njegov slogan skupno dobro pa njegov kučan pa jankovič klošari trije zanikrni !!!

      11 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.11.2012 ob 9:56 Vajz gost

      Dajte, ne bojte papige, prosin vas lipou. Vkon ali čen je pa te Türk razdiralen? Ka okrca tiste, šteri se trüjdijo fse pod sebe skopati, pa čim bole narod med sebof sprejti? Do zdaj je napravo točno tou, ka se od enoga kompetentnoga predsednika pričaküvle. S ten, ka nasprotüvle takšoj politiki, brani tüdi vas (či vij tou ščete ali nej, pa či se vij toga zavedate ali nej), šteri tak z lahkotof klumate pa ploskate tomi, ka nan aktualna vladajouča garnitura servejra. Pravzapraf je Türk boukši prezident, kak si ga večijna državljanof sploj zaslüjži, pa naj se tou čüje ešče tak neverjetno..... Forca , dr. Türk, dokeč mamo tebe, je še malo vüpanja.

      8 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.11.2012 ob 10:20 Snops gost

      @info Mislim, WTF to objavljaš tukaj. Zgleda, da gre še za en primer iracionalnega, agresivnega okoljskega posiljevalca, ki predstavlja pesek v motor slovenskega gospodarstva - preveč projektov se je že ustavilo iz strani takšnih (in, ne, nisem za golosek vzdolž celotne Mure ali kaj podobnega, in tudi zavedam se, da področje predstavlja habitat za mnoge živalske in rastlinske vrste ter njihov pomen v globalnem smislu). Mnogo projektov pa pomeni ne samo rast blaginje posameznikov, ki so neposredno vključeni v projekte, ampak zaradi ekonomske soodvisnosti v državi tudi rast vsesplošne blaginje - z drugimi besedami: manj lačnih ust in socialne negotovosti. Drugače pa: ja, nič ni ziher. Tudi Zemlja ni ziher pred padcem kometa nanjo.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.11.2012 ob 11:08 Snops gost

      @Vajz "Pravzapraf je Türk boukši prezident, kak si ga večijna državljanof sploj zaslüjži". Uh, to pa ima že patološke razsežnosti.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.11.2012 ob 11:38 mirka gost

      Ne glede na vse, kar je Borut Pahor počel, kaj so počeli njemu v času njegovega predsedovanja vladi, ne glede na to, da mu nekateri očitajo populizem, JE g. BORUT edini primeren kandidat za predsednika države. Zakaj, ker je POŠTEN, DELAVEN, OPTIMISTIČEN IN NENAZADNJE RESNIČNO ZDRUŽUJE, pa če je to komu prav ali ne. Navijam zanj z vsem svojim srcem.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      06.11.2012 ob 11:39 sobota gost

      kakša pozitivna slovenija?? no pa te enoga pozitivca v celon pomurji najdi lepo prosim :) SE ENOGA ODBORA NEMAJO... ka še sploj kakšoga pametnego predstavnika

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      06.11.2012 ob 11:42 SMRKCI gost

      Ma ka du tej trije čveketeli šteri precednik je du sedaj mel glavnu besedu , ma niti eden.Glavnu besedu v naši izropani Sloveniji ma precednik vlade.Tau že zna vsaki dičak v vrteci.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      06.11.2012 ob 12:49 VIDITE gost

      Tuerk je pomilostil narkodilera, samo zakaj?

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      06.11.2012 ob 14:42 KO TE ŠIŠA gost

      ker je mafijec ! tako kot jankovič pa kučan

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      06.11.2012 ob 14:46 zgübleni gost

      Predsednika mo doubili takšnoga, kakšnoga smo si zaslužili, tüdi vlado mamo takšno. Kakšen narod, takšna vlada in predsednik, vej jih pa mi ( eceki) volimo

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      06.11.2012 ob 15:19 gost gost

      Snops, povej nam, kako bo HE na Muri zagotovila delo, da ne bo lačnih ust v Pomurju. NIKAKOR. Če bi vsaj malo pomislil in če bi vedel kako stvari delujejo bi vedel, da HE nima zaposlenih desetine ali stotine ljudi, ampak je v njej le nekaj inženirjev. In še ti se bodo pripeljali IZKLJUČNO iz MARIBORSKEGA konca. Sorodniki in prijatelji tistih, ki imajo že sedaj v rokah Dravske elektrarne. Oprema pa je itak vsa iz uvoza. Tak da od tega NE BO imel noben v Pomurju nobene koristi. Mogoče kakšni posamezniki, ki sedaj na ves glas kričijo in se zavzemajo za HE na Muri. Dravske elektrarne so tudi nakazale nekaj denarja nekaterim društvom. En izmed teh, ki imajo koristi je tudi na gornji fotki. Nekoč je celo bil proti tem elektrarnam, sedaj, ko pa je določeno društvo dobilo denar pa je za. Kako se nekateri hitro prodajo. Za denar bi pač naredili vse. In take pokavrajene potem še ljudje volijo. Kdaj bodo končno ljudje spregledali, da ne bodo volilih takih, ki samo živijo na račun ljudstva.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      06.11.2012 ob 19:50 gost

      Zakaj mi vedno gre na smeh, ko zagledam fotko Mitje Slavinca?

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      06.11.2012 ob 19:51 leks gost

      popolnoma se strinjam se predhodnikom. pa še nekaj laži s strani kapitala dravskih elektrarn: HE dviguje nivo podtalnice- Laž, aja, zato na ptujskem in dravskem polju letos ni bilo suše in kmetje ne rabijo državne pomoči. Okolica HE se bolj razvija in je manj brezposelnosti - Laž, a je res v okolici dravskih elektrarn manjša brezposelnost -NI. A je betoniranje narave razvoj za tam živeče prebivalstvo? Hvala kapitalu dravskih elektrarn nismo vsi ovce, ki bi se prodali za denar. Pa še malo statistike: 2 HE na dravi bosta cel mesec december "delali" samo za preseravanje s preveč novoletnimi lučkami, ki svetlobno onesnažujejo okolje. A ne bi bilo en teden dovolj?

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      06.11.2012 ob 20:44 Snops gost

      @gost Kot prvo, se ne bom omejil na domačo prekmursko grudo, kot se ti, ampak bom pogledal sliko malce širše. Če povzamemo tvoje pisanje, lahko povzamemo: 10 ali 20 zaposlitev za visoko kvalificarane delavce plus ostalo osebje, je za Slovenijo enako nič. Vredu, jaz sem drugačnega mnenja, in mislim, da je treba zagrabiti vsako priložnost za nova delovna mesta (saj se razume, da ne za vsako ceno). V takšne debate, da bodo tam itak zaposleni samo strici, botre in bratranci v drugem kolenu, in še celo iz Štajera, se ne bom spuščal, ker so mešanje megle. Dejstvo je, da bo novih 10 ali 20 ljudi plačevalo davke in socialne prispevke, in s tem polnilo državni proračun (to z drugimi besedami pomeni seveda tudi, da bo BDP rastel) ter pokojninsko blagajno. Kaj vse se financira iz državnega proračuna je pa najbrž vsaj malce jasno? Vendar, zgodba o delovnih mestih je le delček celotne zgodbe. Ti delavci bodo »proizvajali« (če se tako izrazim) električno energijo. To prispeva k temu, da: i) imamo samooskrbo z električno energijo, in nam ni treba elektrike po dosti dražji ceni kupovati iz tujine ali ii) imamo višek električne energije in jo lahko prodajamo v tujino (verjemite gre za med). Oba primera imata seveda pozitiven vpliv na BDP in posledično na državni proračun, iz katerega imamo potem vsi koristi.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      06.11.2012 ob 21:03 Snops gost

      @leks: "HE dviguje nivo podtalnice- Laž, aja, zato na ptujskem in dravskem polju letos ni bilo suše in kmetje ne rabijo državne pomoči." - če se nivo podtalnice dvigne, to še ne pomeni, da ne bo suše. Potrudi se, ni težko za razumeti. "Okolica HE se bolj razvija in je manj brezposelnosti - Laž, a je res v okolici dravskih elektrarn manjša brezposelnost -NI." - saj si pod trditvijo, da se okolica bolj razvija, najbrž ne predstavljaš, da tam nastane Švica? "A je betoniranje narave razvoj za tam živeče prebivalstvo?" Betoniranje 0.000001 procenta pokrajine je zate betoniranje narave? Navadno kontraproduktivno šankovsko natolcevanje. Dovolj je zaviranja razvoja s strani vsakega, ki ima 5 min časa in ki nima za burek!

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      06.11.2012 ob 22:50 gost gost

      Ehh Snops, ti pa tvoj burek. To je že tak oguljena fraza, da je joj. Očitno si iz tistih logov, ki imajo koristi od Dravskih elektrarn (DE). Še zgoraj omenjeni velecenjeni profesor je nekoč pred leti nasprotoval gradnji HE na Muri in je strokovno utemeljil razloge. Očitno pa so ga premamili EVRČKI, ker DE daje podporo društvu, ki mu ta gospod predseduje. Kako podla poteza, da nekdo financira društvo, da potem, ko je bilo proti njemu, začne propagando za njega. Nekateri se pač prodajo. Kaj ti pomagajo vsi znanstveni naslovi, če si prodana duša. Najlažje je nekomu kar tako rečti da zavira razvoj. Najprej je treba dati nekaj številk na mizo. Tega pa tudi DE ne upajo, ker ne zdrži nobene zdrave preosje, kaj še kakšnega kalkuliranja. Praviš 2 delovnih mest. S tem denarjem, ki bi se zapravil za HE , se naredi najmanj 10 x toliko delovnih mest. Ko bi se investicija v HE povrnila bova jaz in ti že strohnela. Tako da tudi nobene ekonomske podlage ni za ta projekt. Vsi pa dobro vemo, da pri vsakem večjem projektu ponikne precej denarja. In ravno za to gre, da nekdo hoče dobro zaslužiti s tujim denarjem. Sam velecenjeni profesor je takrat pred leti dejal, da je edina logična dolgoročna energetska rešitev za Slovenijo gradnja nove nuklearke. In še res je. To je tudi eokonomsko najbolj upravičljivo. Kot sem pa že omenil se je gospod prodal in sedaj govori prav nasprotno temu, kar je pred leti povedal. Mimogrede je bilo tisto srečanje nekaj let nazaj v prostorih Zavarovalnice Triglav v MS. Tako, da je brez smisla nekomu očitati, da zavira razvoj. To je najlažje rečti. Dejstvo je, da se s tem denarjem lahko za Pomurje naredi VELIKO VEČ. Slovenija pa s tem denarjem energetskega problema ne bo rešila. Še kaj?

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      07.11.2012 ob 8:31 Snops gost

      @gost: Kaj za vraga ima termin »obrabljena fraza« z bistvom komentarja? S tem sem povzel pisanje tam omenjenega uporabnika, ki je navajal kozlarije. Ne, nikakor nisem povezan z Dravskimi elektrarnami, še manj, da bi imel od zagovarjanja kakšne neposredne koristi. Glede delovnih mest, ki bi jih lahko ustvarili s tem denarjem, pa tole: če veš, kako ustvariti 200 delovnih mest, ki bodo dolgoročno ustvarila vsaj toliko, kot bo potrebno za plače (mimogrde, elektrarne ustvarijo sigurno več), potem prosim obelodani to idejo. Če je investicija v HE na Muri tako nesmiselna, nevem zakaj so jih gradili v Avstriji. Energetskega problema sigurno ne bo rešila, je pa lahko del rešitve.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      07.11.2012 ob 12:20 - gost

      eh vej so pa vsi trije kak tavrženi rejtaš. the 3 stooges.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      07.11.2012 ob 14:59 KO TE ŠIŠA gost

      ti klošar ki se imenuješ zgubleni ker se redno zgubleni nemaš pojma o življenje zato pa pišeš takše klošarije. Naša vlada je najbokša na svejti skrbi za nas državljane nej pa kak jankovič zamazanec z to pozitivno sloveniji ki je zdaj negativna slovenija ka narod vo mrda pa takši pedri kak si ti te idejo na volitve pa obkrožijo toga gniloga jankoviča na glasovnice zaradi takšiših kak si ti slovenija propada!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      07.11.2012 ob 16:12 bajsi gost

      Kakša država takšen šef.Če pa ščemo biti bokši pa Pahora za predcednika

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      07.11.2012 ob 18:21 NE VEM gost

      Kaj je LDS?

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      24.11.2012 ob 20:29 pepislo gost

      Zver ni bil nite senca Pučnika, zato je pogoro sramotno, na jsamo bo evro poslanec to je poseel za njega- tudi Šooš samo mute in mlati prazno slamo- naj popravlja rajši avtoje - pa de bar delal neka koristnoga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.