https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Judo zveza Slovenije podelila post humno priznanje Antonu Tončku Kosu

Ljubljana, 06.11.2012 ob 10:00  

V nedeljo, 28.10.2012, je bila v Grand hotelu Union v Ljubljani slovesnost Judo zveze Slovenije, na kateri so proslavili 60 let obstoja in uspešnega delovanja. Na prireditvi so se spomnili tudi dolgoletnega delavca v judu, Prekmurca Antona Tončka Kosa in ga počastili z priznanje za pionirsko delo.


Na slovesnosti so se ob številnih judoistih, ki so pisali zgodovino slovenskega juda, njihovih trenerjih in ostalih delavcih v judu zbrali tudi ugledni gostje. Med njimi so bili predsednik države dr. Danilo Tūrk, ki je bil častni pokrovitelj slovesnosti, predsednik Evropske judo zveze Rus Sergej Soloveychik, ki je predsedniku Judo zveze Slovenije Bogdanu Gabrovcu podelil častno priznanje EJU, veleposlanik Japonske v Sloveniji Toshimitsu Ishigure, predsednik slovenskega olimpijskega komiteja dr.Janez Kocijančič in številni drugi eminentni gostje.

Podelila so se tudi priznanja zaslužnim za razvoj, ugled in dosežke slovenskega juda v minulih šestih desetletjih. Priznanje za pionirsko delo v judu so dobili Anton Tonček Kos (posmrtno), Marjan Lavrič in Dušan Kolnik. Častno listino za življenjsko delo v judu so dobili Anton Prančič, Niko Vrabl (oba posmrtno), Rudolf Blažič, Franc Pliberšek in Jože Škraba (včeraj je predstavil 600-stranski almanah o judu). Priznanj za izjemne športne dosežke so bili deležni Stanislav Topolčnik, Aljaž Sedej, Vlora Beđeti, Anamari Velenšek, Petra Nareks, Raša Sraka Vukovič in Lucija Polavder. Priznanje za najboljšega sodnika je dobil Franc Očko, za najboljšega trenerja pa Marjan Fabjan. Posebni priznanji, ki jih je podelil predsednik države dr. Danilo Türk,  sta dobila najboljši tekmovalec in najboljša tekmovalka v zgodovini slovenskega juda - Rok Drakšič in Urška Žolnir.

V svojem nagovoru se je predsednik Türk spomnil uspehov slovenskih judoistov in poudaril vrline juda: »V tem športu je tako, da premagaš nasprotnika s pomočjo njegove nepremišljeno uporabljene sile. Mnogokrat tudi tako, da popustiš. Veliko tega bi si veljalo zapomniti tudi za druge namene in za druga področja življenja v naši družbi.«

Spomnili so se požrtvovalnosti Prekmurca Antona Tončka Kosa

Na prireditvi so se spomnili tudi dolgoletnega delavca v judu Antona Tončka Kosa in ga počastili s priznanjem za pionirsko delo. Na prireditvi sta bila prisotna hči Renata in sin Zoran, ki je v očetovem imenu prejel priznanje.

Anton Tonček Kos (15. 5. 1941 - 21. 11. 2011)

Anton Tonček Kos, diplomirani trener judo mojster VI. Dan, ki je živel v Murski Soboti, je kljub svoji slepoti dokazal, da lahko v športu marsikaj doseže. Nekdanji trener juda in svetovni rekorder z motornim padalom kot kopilot pilotu Vojku Prahu (svetovni rekord dosežen 9.6.2001) je bil navdih številnim mladim judoistom, ob svoji trenerski funkciji pa je opravljal mnoge druge funkcije. Kot predsednik ali član je deloval v številnih judo zvezah, komisijah in odborih v Sloveniji, Jugoslaviji in v mednarodnem merilu. Sodeloval je s slepimi in slabovidnimi, daroval kri, deloval humanitarno…, umrl pa kot predsednik Društva slepih in slabovidnih Pomurja. Njegovih funkcij, dela in nagrad, ki jih je prejel za svoje udejstvovanje, je preveč, da bi jih naštevali. S svojim delovanjem pa je dokazal, da slepota ni prepreka za dosego želenih ciljev.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.