https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Robert Inhof o očitkih Irene Brunec-Tébi: Stroka je povedala svoje!

Murska Sobota, 08.11.2012 ob 13:40  

Irena Brunec-Tébi se je včeraj na predstavitvi muze odzvala na kritiko Roberta Inhofa izpred časa, da načrtovana muza ni nikakršna umetnina, ampak enodimenzionalni kič. Kiparka in slikarka je direktorja murskosoboške Galerije označila za pisarniškega pisuna, slednji pa se nima namena spuščati na osebni nivo.

 

Slikarka in kiparka Irena Brunec-Tébi se je včeraj na predstavitvi projekta muze Erato na očitke Roberta Inhova izpred časa odzvala z besedami: "Po 20 letih dela v kiparstvu imam verjetno malo več besede kot nek pisarniški pisun Robert Inhof, ki samo piše o umetnosti in v življenju ni imel opravka s konkretno likovnim delom, ane da?!"

Zaradi izredno ostrih besed o strokovnosti direktorja murskosoboške galerije Inhova smo slednjega povprašali, kaj meni o izrečenih besedah umetnice. "Na to izjavo nimam mnenja, saj se na osebno raven ne bom spuščal. Menim, da je bilo o strokovni plati muz povedanega že dovolj, vse ostale zadeve od tiskovne predstavitve, do kipa s strani umetnice pa govori samo zase," kratko odgovarja Inhof.

Foto: Galerija Murska Sobota

Spomnimo, da smo na Pomurec.com o financiranju in strokovnosti kipa pisali že poleti. Takrat nam je o strokovni plati kipa dal mnenje Inhof, ki je dolgoletni priznan likovni kritik, član slovenske sekcije Mednarodnega društva likovnih kritikov AICA iz Pomurja in direktor galerije: "Predstavljena  muza  ni nikakršna umetnina, ampak enodimenzionalni kič." Po njegovem mnenju bo muza, kot javni spomenik, gotovo tarča hudega in nenehnega posmeha.

Strokovnost umetnice kritizirali tudi drugi priznani strokovnjaki

Podobnega mnenja kot Inhof so bili tudi nekateri drugi strokovnjaki, med drugim je kritiko podal tudi ugledni umetnik, dolgoletni profesor na Likovni akademiji, Prešernov nagrajenec, edini kipar, ki je član SAZU, Drago Tršar, ki nam je v zvezi s kipom povedal: "Takih ženskih figur, kot naj bi bile muze v Murski Soboti, je na stotine. To dobite takorekoč povsod. To ni unikatno umetniško delo." Tršarjevega mnenja Brunec-Tébije ni posebej komentirala.

    Komentarji

    1. gost
      08.11.2012 ob 14:59 gost gost

      Roberto je tatamata med umetnostnimi kritiki in če on pravi da je tej kip kič te je kič. Pa po slikah sodeč je rejsan kič. Direkt za na cintor.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.11.2012 ob 15:58 fidlboy gost

      Tale Brunecova je pa neka konfliktna oseba, stalno zadnje čase v središču pozornosti hoče biti. Pa koji ji je kurac? Meni se zdi, ka jo jebe to, ka ma več kak dvajset let starejšega deda, Domiclja Tomaža, ki več ne more zadovoljiti njenih potreb in so zdaj vsi krivi za to in mora ves čas svoje frustracije spuščati v našem kraju oziroma pomurju. Daj Irena skuliraj se že malo, ker postajaš z svojimi izpadi že skrajno antipatična z svojim Domiceljnom vred!!!!

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.11.2012 ob 20:29 Marjan gost

      Bravo Robert!

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.11.2012 ob 22:02 zip gost

      Ta ženskura je prav histerično reagirala, dvomim v verodostojnost njene izobrazbe.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.11.2012 ob 0:14 tajkun gost

      Pa zakoj mislite, ka Štihec tak to Marijiko ščiti? Ja nendri je očitno razlika med 85.000 EUR indejansko vrednostjo in lejko trufavlete ge de pristala.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.11.2012 ob 15:42 irpaz gost

      Jasno kak bejli den,glede tej muze,Irena pa itak z tako izjavo pokaže kako je neinteligentna in nekulturna,hkrati neumna,da gre blatit nekoga ki je priznani kritik in nasploh(tatamata)kot je že napisal gost-gost,na tem področju.Bravo Robi Galerijo si v par letih dvignil na nivo,ki si ga zasluži...seveda čestitke grejo celemu kolektivu Galerije.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.11.2012 ob 14:03 enxxx gost

      kič od kiča škoda besed či pa nemre kritike sprejete te je pa nej za umetnico pomoje more saki umetnik kritiko zete kak za dobro saj se iz kritik učiš!!!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.01.2014 ob 20:21 kim yu- bumbum gost

      Made in .............

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.