https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Kuzmi se ogrevajo s kotlovnico na lesno biomaso vredno 900 tisoč evrov

Kuzma, 15.11.2012 ob 8:00  

V Kuzmi so začeli uporabljati največji daljinski sistem ogrevanja na lesno biomaso v Pomurju.

Ob skupnem sodelovanju Družinskega podjetja Petek in podjetja RE-ING iz Murske Sobote je projekt kotlovnice na lesno biomaso zaživel. Za glavni razlog je Miran Petek navedel prihranek energije, saj je izkoristek večje kotlovnice večji od izkoristka majhnega kurišča.

Po besedah Petka so za vsa gradbena dovoljenja so potrebovali nekje dve leti, da so lahko z izvedbo začeli. Toplovod izgrajen v dolžini 1,5 km in poteka enkrat pod strugo potoka Lukaj in dvakrat pod strugami manjših pritokov Lukaja. Pri izvedbi toplovoda je bila trikrat podvrtana regionalna cesta iz Rogašovec v Kuzmo in Kuzmo proti Gradu ter enkrat prečkana občinska cesta Kuzma – Gornji Slaveči. Sam projekt je financirala Evropska unija iz trajnostnega sklada EU v vrednosti 316.035,10 evrov in Republike Slovenije v vrednosti 55.770,90 evrov, skupaj 371.806,00 evrov. Vse ostalo pa je bil lastni delež podjetja Petek.

Na vprašanje kaj sploh kotlovnica je in kaj zajema je bilo povedano: "V sodobni kotlovnici sta nameščeni dve peči na lesno biomaso, moči 500kw in 220kw. Z manjšim kotlom oziroma pečjo bo zlasti poleti ogrevana sanitarna voda. Zanesljiva tehnika omogoča v vsakem trenutku pregled posamezne toplotne podpostaje v objektu in stalen zanesljivi nadzor kotlov za ogrevanje z nastavitvami preko daljinskega računalniško vodenega sistema. Celotno omrežje je pod stalnim nadzorom računalniško vodenega sistema, ki v vsakem trenutku javlja pomanjkljivosti, ki se lahko v trenutku odpravijo. Odčitavanje porabe toplotne energije je daljinsko, uporabniki pa dejansko mesečno plačujejo porabo toplotne energije."

Trenutno je na sistem priključeno 23 objektov v naselju Kuzma, večinoma večji porabniki kot so Dom za ostarele, Osnovna Šola Kuzma, vrtec, trgovina Mercator, stanovanjska bloka, kulturna dvorana, cerkev z župniščem in poslovni objekti. Načrtuje pa se, da bi se na sistem priklopilo še dodatnih 35 manjših gospodarskih objektov, tako bi bili na daljinski sistem ogrevanja na lesno biomaso priklopljenih 60 objektov.

Dan danes je pomembno, da naravi naredimo najmanj škode. Kurjenje na lesno biomaso jo naredi najmanj. Za primer: 100 litrov lahkega kurilnega olja bi ob uporabi v ozračje izpustilo 320 ton ogljikovega dioksida. Ogrevanje z lesno biomaso pa ob uporabi sodobne tehnike v ozračje izpusti le 24 ton ogljikovega dioksida. Prav tako Družinsko podjetje Petek načrtuje, da bi od lokalnih lastnikov gozdov po tržni ceni odkupovala les za industrijsko predelavo in za predelavo v lesne sekance. S tem bo domačinom zagotovila dodaten vir zaslužka in počistila gozdove na Goričkem.

Miran Petek vse, ki si hočete kotlovnico pogledati sami, da se udeležite svečane otvoritve, ki bo v to nedeljo 18.11.2012 ob 11.30 uri. Svečani govornik bo mag. Dejan Židan.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.02.2013 ob 16:33 emil zvonko horvat gost

      bravo miran mislim in to je tudi istina da kaj takega si samo sposoben ti. narediti v občini kuzmi na tjojo zaslugo je občina za en objekt bogatejša spet si dokazal da nekaj zmoreš in od tega imamo vsi v občini korist naj govorijo kaj hočejo če nimam prav naj pokažejo kaj zmorejo narediti ne pa na prazno mlatijo slamo če bi miran imel več podpore strani občine marsikaj bi se naredilo v občini in bi to dobro bilo za vse vašcane naše regije ''miran jaz osebno in v imenu moje družine ti samo lahko čestitamo in ti želimo zdravlja in oguma do naslednjega projekta srečno komentar je napisal emil horvat kuzma 66

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.