https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kmalu železniška proga med Mursko Soboto in Bad Radkersburgom?

16.11.2012 ob 8:00  

Sodelovanje obmejnih regij pri kreiranju infrastrukturnih in logističnih rešitev za pospeševanje regionalnega razvoja.

Z oktobrom se je zaključil projekt TRILOC, ki ga delno financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projektnim partnerjem se je porodila misel ob vsakodnevnem srečevanju s težavami na področju transporta, dostopnosti do javnega potniškega prometa ter sodelovanje podjetij med regijami v Sloveniji in Avstriji.  Mesta občina Murska Sobota bo sodelovala predvsem v modulu 2, v okviru katere je nastala "Študija izvedljivosti vzpostavitve železniške infrastrukture do novega V. koridorja na relaciji Bad Radkersburg-Murska Sobota".  

Trasiranje kot del evropskega železniškega omrežja

Proga Bad Radkersburg-Murska Sobota bi v prvi vrsti povezala obe čezmejni regiji, lokalne kraje, omogočila železniško povezavo med pomursko in jugovzhodno avstrijsko Štajersko ter skrajšala železniško povezavo med Mursko Soboto in Mariborom. Hkrati bi omogočila povezavo med transevropskima povezavama Gradec-Maribor in Trst-Ljubljana-Budimpešta. S tem bi nova proga Spielfeld (Šentilj)-Bad Radkersburg-Murska Sobota lahko postala tudi del evropskega železniškega omrežja. S projektno nalogo so zasnovane tri različice koridorje železniške proge, ki vse v celoti potekajo po levem bregu Mure. Dodatno je zasnovana še četrta različica, ki delno poteka tudi po desnem bregu reke Mure in jo dvakrat prečka. 

Študija izvedljivosti je definirana kot študija za predlagani projekt, s katero se določi, ali je predlog dovolj privlačen in upravičuje nadaljno, podrobnejšo obdelavo. Pomeni, da je omenjena študija šele prvi korak pri načrtovanju in umeščanju v prostor, zato je njen namen predvsem ugotoviti in opisati lastnosti predlaganih koridorjev ter jih med seboj primerjati.

Na osnovi celovite primerjave koridorjev je bilo ugotovljeno, da bi bila najugodnejši potek proge po koridorju 1.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.11.2012 ob 12:33 gost gost

      LAhko je delati projekte, da se kaj zasluži z risanjem. Realnost je pa povsem drugačna. Tisti, ki se vsaj malo spozna na delovanje države, na trenutno finančno situacijo in na sploh na ekonomijo, mu je jasno, da te železnice še en lep čas ne bo. Ekonomsko gledano je to stran vržen denar. Za tiste prisklednike, ki bi sodelovali pri projektu bi bilo edino pozitivno. Upajmo, da država ne bo metala denarja tako v blato.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.11.2012 ob 12:40 Stojan gost

      Kje je zopet zrasla ta ideja? Kaj ne bi že končno začeli skrbeti za ljudstvo in nehali le sanjati o graditvah, graditvah, graditvah....? Ni razvoj samo m3 gradnje, razvoj je še veliko drugega. Pa saj boste čisto zadušili to pokrajino. Poglejte Lendavo, kot, da so ji nadeli zanko okrog vratu; sami prometni koridori!? Kdo bo pa še sploh želel živeti v takih razmerah.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.11.2012 ob 13:20 gost gost

      Namesto ka bi nekšo pošteno cesto napravili od MS do avstrije že pa nekše gluposti senjajo.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.11.2012 ob 8:32 flex gost

      Zkoj pa ne povejžejo samo radgone z Radkersburgon? Vej pa štreka z Lotmerka v Radgono že gej. Ali?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.