https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Danes je mednarodni dan boja proti nestrpnosti

16.11.2012 ob 14:15  

Generalna skupščina Združenih narodov je pred 16 leti sprejela deklaracijo o temeljih za strpnost in razglasila 16. november za mednarodni dan strpnosti.

16. novembra 1995, v mednarodnem letu za strpnost, so namreč države članice Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) poleg deklaracije o temeljih za strpnost sprejele še akcijski načrt za mednarodno leto za strpnost.

Unescova deklaracija definira strpnost kot spoštovanje in sprejemanje bogate raznolikosti svetovnih kultur, oblik izražanja in načinov udejanjanja naše človeškosti. Nestrpnost vedno temelji na nevednosti in strahu: strahu pred neznanim, pred drugimi kulturami, religijami ali narodi. Najučinkovitejše sredstvo za odpravljanje nestrpnosti je vsekakor izobraževanje, "Gojimo jo lahko z izobraževanjem, odprtostjo, komunikacijo ter svobodo misli, vesti in verovanja. Strpnost je harmonija v različnosti," je zapisano v deklaraciji.

Foto: sxc.hu

Za vzpostavljanje strpnosti in zaupanja v raznolikih družbah sta potrebna tako čas kot predanost, predvsem pa dostop do izobrazbe. Mednarodni dan za strpnost je priložnost za izobraževanje o strpnosti, pa tudi za širšo razpravo o lokalnih in globalnih pojavih nestrpnosti. Čeprav je problem nestrpnosti globalen, pa se največkrat pojavlja ravno na lokalni oziroma nacionalni ravni. Zato so za odpravo nestrpnosti potrebni ukrepi tako na globalni in lokalni kot tudi na individualni ravni. Vse aktivnosti ob mednarodnem dnevu za strpnosti so tako namenjene prepoznavanju potrebe po strpnosti in razumevanju njenega izpolnjevanja.

Proti rasizmu, sovraštvu do tujcev, antisemitizmu in nestrpnosti deluje evropska komisija za boj proti rasizmu in nestrpnosti (Ecri). Ecri si prizadeva utrditi pravna in politična jamstva proti vsem oblikam rasizma, sovraštva do tujcev, antisemitizma in s tem povezanih nestrpnosti vseh oblik. Ocenjuje učinkovitost vseh ukrepov z namenom, da se po potrebi še zaostrijo, ter spodbuja primerno ukrepanje na lokalni, državni in evropski ravni. Kot neodvisno telo Sveta Evrope komisija spremlja in poroča o ukrepanju držav članic proti nasilju, razlikovanju in predsodkom, usmerjenim proti posameznikom ali skupinam na podlagi rase, barve kože, jezika, vere, narodnosti ali pripadnosti etnični skupnosti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.11.2012 ob 22:09 gost gost

      Kaj pa je to nestrpnost? To so si spet nekaj izmislili. Nestrpnost je, ko se v bifeji nemreš strpeti ka bi ti pomali kelnarca prnesla pivo pa ji rečeš naj bole friško stoupi.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.