https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

Deset znakov, da niste mestna oseba

19.11.2012  

Zelo enostavno je prepoznati nekoga, ki nima mestnega življenja. Ponujamo vam deset znakov, ki označujejo ljudi, ki v resnici niso iz mesta.

10. Prehodi : počakate na prehodu

Na vasi je navadno vse čisto in urejeno. Navajeni ste upoštevati cone pri šolah, prehodih in na vljudne voznike, kdor koli so. V mestu je vsak človek, sam zase. Potrpežljivost ni vrlina, je redka, skoraj tako, kot bi bila bolj navidezna kot resnična. Vsak je v preveliki naglici in ne verjame v prometno zakonodajo

9. Zmešani ljudje : pozorni ste na zmešane ljudi

Po približno stoti ženski z nakupovalno vrečko, ki kriči okoli sebe, navadno na moškega srednjih let, ali kliče svojo mamo, jih začneš po nekem času enostavno ignorirat. Toda za tiste, ki spremljajo socialne razmere, so ti posamezniki zaskrbljujoči vtis in dejstvo, da je mesto kot cirkus, poln čudakov, ki še niso bili potisnjeni na obrobje v ozadje družbe. Dajte si čas in norost bo sčasoma postala čudna tolažba; to jim je v bistvu dolžnost, da vas spomnijo, kako je lahko mesto odtujeno, kot tudi, koliko slabše bi lahko bilo.

8. Visoke cene : ogorčeni ste, kako je vse precenjeno

Sliši se kot čista norost, da bi za steklenico vode plačali 2 €, za skodelico kave pa skoraj dvakrat toliko (odvisno od tega, kako ekstravagantno kavo zahtevate oz., kje jo pijete). Ampak, to je mesto. Če boste dejansko delali v mestu, boste imeli morda višjo plačo, vendar bo višja plača močno napihnjena zaradi življenjskih stroškov.

7. Fotografije : vse fotografirate

Po nekaj sprehodih po isti ulici, polni stavb in posebnih znamenitosti vam postane vse preveč znano, da bi vas ponovno vznemirjalo. Turisti mislijo, da čarobnost ne bo mogla nikoli izginiti, če bodo take posebne izkušnje ujeli v tisoč fotografij in shranjene albume. To je na žalost veliko razočaranje za vsakogar, ki mora gledati vaše albume, saj ste prepričani o posebnosti posameznih znamenitostih, na koncu pa vse skupaj zgleda zelo identično.

6. Kolesarjenje: mislite, da kolesa spadajo samo na pločnike in kolesarske steze

Če menite, da je kolesarstvo zgolj rekreacijska dejavnost ali oblike vadbe, ste v zmoti, ker je vožnja kolesa v mestu, v bistvu simbol arogance. Ni redek pojav, ko se vam med vožnjo v mestu, kolesar postavi za avtom in vztraja, da se ga dejansko obravnava kot avto. Mestna kolesa so tako postala dobrodošla izjema premikanja po ulicah ljudem, ki sicer sovražijo koncept sproščenega sprehoda. Vsekakor pa velja, da je v močno preobremenjenih mestih, kolo učinkovitejše od avta.

5. Divje življenje: hranite veverice in golobe, ker so simpatične?

V gozdovih so, tako kot v risankah, veverice in ptice najbolj idealen simbol čistosti, najbolj nedolžne stvaritve. Toda v mestu, kot tudi drugje, so ti stvori zelo divji. Kdo ve, kakšne vrste bolezni se skrivajo med smetmi in v kanalizaciji, ko tam iščejo hrano. Toda tisti, ki nujno potrebujete stik, poskusite jih nahranit in spoznali boste resničnostnega prebivalca mest, ki je aroganten in te gleda v oči z nenaravnimi pričakovanja in bi te ugriznil v nogo za mehkobo drobtin. Prav tako bi vas moral nekdo obvestiti, da s tem ko jih hranite, postanejo ta bitja odvisna od človeškega sočutja za preživetje, saj bi v nasprotju izkopavale žuželke in želode, in s tem skrbele za ekosistem.

4. Prepolni vlaki: ste čakali na naslednji vlak podzemne železnice, ker je bil ta poln?

V mestu se boste neverjetno hitro navadili na neuporabo intimnosti. To je najbolje razvidno iz nabito polne podzemne železnice, kjer se dva posameznika poljubljata, ter tako spoznali pomen pomanjkanja stika z očmi ali neobstoja drug drugega. Ljudje v mestu prav tako nagonsko vedo, da če hočejo pravočasno priti domov, morajo med gnečo narediti nekaj potiskov.

3. Strah: pričakujte, da vas lahko kdo napade

Statistično je dokazano, da se več umorov, ropov in posilstev zgodi v večjih mestih, vendar je treba upoštevati, da mesta vsebujejo tudi neenakomerno večino svetovnega prebivalstva. Ampak ne dovolite si, da vas novice, z nesorazmerno visokim indeksom kriminala prepričajo, da so urbana območja primer nevarnosti in izprijenosti. Sicer pa, kje boste našli tako veliko jedilnico, koncertna prizorišča in druge izbrane oblike zabavnega nočnega življenja, če ne v mestu?

2. Brezdomci: brezdomcu daste drobiž

Brezdomci so lahko zviti. Pogosto si določijo strateške točke v ključnih mestih: pred kavarnami, na  prenatrpanih križiščih, zunaj železniške in avtobusne postaje, ki potem nekako postanejo oblika nadlegovanja. Ko ste opazili te točke, na katerih prosijo za samo eno stvar (ves čas), bodo za vas postala tako samoumevna, kot nabiralniki ali parkirni avtomati.

1. Nezainteresiranost: nič vas več ne preseneti

Za večino mest velja, da postanejo čez čas za vas nezainteresirana. Nič več vas posebej ne šokira, ko ste že nekajkrat prečkali  ulice mesta in videli vse kar morate. In s pomanjkanjem radovednosti prihaja tudi pomanjkanje razburjenja turistov, ki se prvič podajo vanj.

Vir: listverse.com

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.