https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Gornja Radgona: kriza se proračuna za naslednji dve leti ni dotaknila?

Gornja Radgona, 22.11.2012 ob 12:00  

V torek, 20. novembra 2012, je v Gornji Radgoni potekala 11. redna seja, na kateri so svetnice in svetniki obravnavali več točk, med katerimi je bila vsekakor najpomembnejša prva obravnava  predloga Odloka občinskega proračuna za naslednji dve leti. Potrdili so tudi Odlok o redu in miru za območje Gornje Radgone in osnutek Odloka o ustanovitvi Javnega zavoda Knjižnica Gornja Radgona.


Sprejet Odlok o redu in miru za območje Gornje Radgone

V tem odloku so predpisani ukrepi za vzdrževanje javnega reda in miru, zdravja, čistoče, zunanjega videza naselij in zelenih površin, ukrepi za zagotavljanje varstva ljudi in njihovega premoženja ter obveznosti lastnikov in vodnikov psov ter ostalih lastnikov oziroma skrbnikov ostalih domačih živali na območju občine Gornja Radgona.

Robert Žinkovič je povedal, da tri amandmaje, ki so jih vložili 17. septembra 2012 umikajo, saj so bili le ti s s kompromisnimi rešitvami vključeni v sam odlok o javnem redu in miru. Stanislav Rojko pa je izrazil zadovoljstvo nad sprejemanjem odloka in načinom kako so ga sprejeli, saj so pogovarjali o njegovi vsebini, pretresali predloge (včasih zavrnili, včasih upoštevali), a po njegovi oceni je to, kar imajo danes pred sabo, najboljše kar so lahko naredili.

Predlog Odloka o proračunu Občine Gornja Radgona za leti 2013 in 2014 v prvi obravnavi

Največ časa je svetnicami in svetnikom vzela razprava o predlogu občinskega proračuna za leti 2013 in 2014, pri čemer so svetniki razpravljali argumentirano, ter ne glede na stran pohvalili, pa tudi pokritizirali predloženi proračun. Do priprave predloga proračuna za drugo obravnavo so med drugim predlagali spremembo višine nekaterih postavk in tudi celotnega proračuna glede na finančni obseg in varčevalno zakonodajo, ki jo bo vlada za občine določila v prihodnjih tednih. Proračun je predstavila Dominika  Fras.

Tako je Stanislav Rojko opozoril, da sprejemajo 17 mil. proračun (na odhodkovni strani), ki pa bo v večji meri skoncentriran na samo mesto Gornja Radgona, čeprav so tudi ostali kraji potrebni investicijskega denarja.

Svetnik Miroslav Njivar je ugotavljal, da se kriza, ki nas je dobro načela, proračuna za leto 2013 ni dotaknila. Po njegovem mnenju so bili projekti kot so čistilna naprava, zdrava pitna vodna, sistem c, širokopasovni internet, osnovna šola itd. potrebni projekti, pri proračunu za leto 2013 pa se predvidevajo projekti, ki so morda nekoliko preuranjeni. Prevideva se namreč   zadolževanje za kulturne spomenike, trim steze, igrišča, slačilnice, bisere ščavniške doline, športno dvorano (čemur ne nasprotuje, a je skeptičen glede zasebnega partnerstva in upa da športna dvorana ne bo postala Stožice). Opozoril je tudi na zavedanje o možnosti da izgradnja nove športne dvorane ne bo pravočasna oziroma bo šola dlje časa brez šolske telovadnice.

Občinski svetnik David Roškar je bil precej kritičen in je poudaril, da že več let zaporedoma opozarja da proračuni razvojno niso zdržni, v zadnjih dveh letih pa opaža, da tudi finančno niso zdržni. Planirani so namreč prihodki v višini 10.585.195 EUR, odhodki pa v vrednosti 17.047.187 EUR. Je mnenja, da gre za povsem neuravnotežen finančni proračun. Po njegovih opažanjih prihodki zadnja leta stopicajo okoli 10 mil. EUR , odhodki pa letijo v višave in se iz leta v leto povečujejo. Prav tako je mnenja, da bi lahko z določenimi projekti počakali na bolj ugodne finančne čase. Svetnikom je prav tako predlagal da bi lahko določene konte (izvedba protokololarnih dogodkov, nadomestilo za nepoklicno opravljanje funkcije podžupana in koordinatorjev, dejavnost občinske uprave itd.) zmanjšali, čeprav tudi s tem finančno ne bi uravnotežili proračuna. Glede razvojnih programov je povedal, da je marsikateri razvojni program, ki je dobil soglasno podporo na občinskem svetu iz teh razvojnih programov izpadel, kar je zaskrbljujoče.

Vinko Rous je poudaril, da je pomembno kar bodo realizirali in ne kar bodo napisali. Prosil je da potrdijo osnutek in pripombe ki so bile dane. Robert Žinkovič pa je izrazil začudenje, da se krčijo sredstva za gasilce (za 10 %) in kulturnih društev. Zaprosil je tudi za pojasnilo glede najema plesne dvorane.

Milan Nekrep je bil izredno presenečen nad velikim procentom dviga proračuna, vesel pa je  tega, da je 64 % sredstev namenjenih za investicije. Predlagal pa je, da se za 10.000 € namenijo namenska sredstva za ponovno oživitev letnih kulturnih prireditev v občini Gornja Radgona, prav tako je predlagal tudi 3.000 sredstev za nabavo kurjave, da bi lahko godba lahko vzdrževala dom oziroma v zimskem času imela vaje.

Predlog Odloka o proračunu Občine Gornja Radgona v prvi obravnavi za leto 2013 je bil s 16 glasovi za in 1 proti sprejet. Ravno tako so sprejeli Odlok o proračunu občine Gornja Radgona za leto 2014 -  prva obravnava.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.