https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ministrica Novakova v Monoštru na srečanju s porabskimi Slovenci

23.11.2012 ob 14:57  

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak se je včeraj  v Monoštru srečala s predstavniki slovenske avtohtone narodne skupnosti v Porabju.


Delovni sestanek je bil namenjen seznanitvi s trenutnim položajem Slovencev v Porabju pred uradnim obiskom madžarskega premierja Viktorja Orbana prihajajoči ponedeljek v Sloveniji.

Na delovnem sestanku na Generalnem konzulatu RS v Monoštru so sodelovali generalni konzul Dušan Snoj, predsednik Državne slovenske samouprave Martin Ropoš, predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök, ravnateljica DOŠ J. Košiča Gornji Senik Ildika Trajber, pedagoška sodelavka Valerija Pregar, urednica časopisa Porabje Marjana Sukič ter urednik radia Monošter Franci Mukič. 

Govorili tudi o položaju slovenskih medijev 

Osrednje teme pogovorov so bile položaj dvojezičnih in narodnostnih šol po uveljavitvi nove šolske zakonodaje in razreševanje vprašanj dvojezičnosti v šolah in v javni upravi na območju, kjer živi slovenska manjšina. Govorili so tudi o položaju slovenskih medijev in drugih vprašanjih, ki so povezana predvsem z uveljavljanjem novih ustavnih zakonov na Madžarskem. 

Ob tej priložnosti je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu uredništvu slovenskega narodnostnega programa Slovenski magazin podelila priznanje ob 20. obletnici ustvarjanja slovenskih televizijskih programov, ohranjanja slovenskega jezika in kulture ter pomembnega povezovanja slovenske narodne skupnosti na Madžarskem.

Ministrica obiskala Gornji Senik 

Obisk je ministrica zaključila z ogledom stanja pri projektu »Vzorčna kmetija na Gornjem Seniku in projektu Upkač (2011–2014).Kmetija bo prilagojena zahtevam, ki so v Naravnem in krajinskem parku Slovenija, Avstrija in Madžarska. Projekt Upkač  je namenjen ohranitvi in razvoju travniških sadovnjakov, preprečevanju zaraščanja, obnovi travniških visokodebelnih sadovnjakov, predvsem pa trajnostnemu razvoju Porabja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.