https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja na previdnost pri spletnih nakupih

28.11.2012 ob 15:00  

Pred vrati je adventni čas, čas obdarovanj in množičnih nakupov. Nakup prek spleta je lahko za tiste, ki se želijo izogniti gneči v trgovinah, prava rešitev, a Zveza potrošnikov Slovenije tudi pri tovrstnem nakupovanju opozarja na previdnost. V ta namen je pripravila napotke za varnost spletnega nakupovanja in pregled najpogostejših možnosti plačila.


Kot so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), potrošnikom svetujejo, naj nakupe prek spleta opravijo pravočasno, saj lahko ob večjem povpraševanju konec leta pričakujemo daljše roke dostave.

Vedno preverite podatke o ponudniku

Kupci naj pred nakupom preverijo podatke o ponudniku. Dobre spletne trgovine pregledno objavijo popolne kontaktne podatke, podatke o postopku nakupa in splošne pogoje, pravijo na ZPS in svetujejo, naj kupci kontaktne podatke shranijo, da bi lahko s ponudnikom, če bi se pojavile težave, navezali stik. ZPS svetuje previdnost pri spletnih trgovinah, ki objavijo le naslov poštnega nabiralnika.

Kupci naj podatke o svojem bančnem računu ali karticah posredujejo le prek šifriranih povezav, ki jih je moč prepoznati npr. po napisu "https" v naslovni vrstici spletnega brskalnika, poleg tega gesel ni priporočljivo shranjevati na računalniku, saj lahko tako postanejo plen hekerja, pravi ZPS. Svetuje tudi namestitev protivirusnih programov in požarnega zidu.

Trgovec mora kupcu, ko ta v spletni trgovini naroči izdelek, po elektronski pošti potrditi, da je naročilo prejel. V potrditvi naročila morajo biti poleg podatkov o ceni, trgovcu in izdelku zapisani še podatki o naslovu, kamor lahko potrošnik pošlje ugovor ali sporočilo o odstopu, podatki o servisu in garanciji.

Preden blago prevzamete, preverite, ali ni poškodovano

Kupci naj bodo previdni tudi pri prevzemu blaga - pred prevzemom naj preverijo, ali je prejeti izdelek poškodovan, tudi če je sam paket nepoškodovan, ter prevzem v primeru poškodb zavrnejo, pravi Blaž Možina iz Evropskega potrošniškega centra. Dodaja, da mora trgovec naročeno blago dostaviti v obljubljenem roku. Če trgovec ne more izpolniti svoje obveznosti, ker blaga ni na razpolago, mora kupca o tem takoj obvestiti in mu nemudoma oz. v roku 30 dni vrniti celoten že plačani znesek.

Kupec lahko izdelek, s katerim ni zadovoljen, vrne, trgovec pa mu mora vrniti celoten znesek, ki ga je od njega dobil. Pri tem se upošteva dejstvo, da potrošnik izdelka pred nakupom ne more pregledati, saj ima na razpolago le slike in podatke, ki jih zagotovi trgovec.

Možnosti plačila

ZPS predstavlja tudi nekatere možnosti plačil. Pri plačilu po povzetju je prednost, da kupcu po spletu ni treba posredovati občutljivih podatkov, bodo pa morali naročeno blago praviloma plačati z gotovino.

Pri plačilu s kartico z odloženim plačilom bodo morali kupci podatke o svoji kartici posredovati prek spleta. Pri uporabi šifrirane povezave in trimestne varnostne kode je tveganje, da bi bili podatki zlorabljeni, razmeroma majhno, še manjše pa je tveganje, če uporabijo funkciji "MastercardSecureCode" ali "Verified by Visa", ocenjuje ZPS. Poudarjajo, naj kupci trgovcu nikoli ne pošiljajo kopij svojih kartic in ne posredujejo svojih podatkov po telefonu.

Pri plačilu prek spletnega plačilnega servisa bodo kupci pri naročilu preusmerjeni v svojo spletno banko, kjer jih bo čakal pripravljen nalog za plačilo, pri plačilu prek sistemov Moneta ali Si.Nakup, ki omogočata po navedbah ZPS varno plačevanje s pomočjo mobilnega telefona, bo nakup zaračunan v okviru mesečnih stroškov uporabe mobilnega telefona.

Pri plačilu s storitvijo PayPal kupec trgovcu pošlje le svoj referenčni naslov elektronske pošte, občutljivi podatki o karticah ali bančnem računu pa se hranijo na strežniku PayPala. Tveganje pomenijo predvsem lažna spletna mesta ponudnikov, ki vabijo k posredovanju vstopnih podatkov za potrošnikov račun PayPal, opozarja ZPS.

Če je možno, blago preverite tudi v trgovini

Nekateri ponudniki omogočajo prevzem in plačilo blaga na blagajni v trgovini, pri čemer pa lahko kupci na spletu primerjajo ponudbo in izkoristijo popust pri spletnem nakupu. Na ZPS svetujejo, da naj se kupci predhodno dogovorijo za rok, v katerem bo kupljeno blago na voljo za prevzem.

Vir: STA, Foto: www.sxc.hu

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.