https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Begu možganov se ne moremo izogniti, rajši ga izkoristimo

Murska sobota, 29.11.2012 ob 9:00  

Včeraj je v okviru Festivala IZUM potekala okrogla miza z delovnim naslovom Priložnost mladih v tehničnih poklicih, ki je gostila predstavnike uspešnih podjetij iz cele Slovenije. Svoje nasvete in poklice so predstavili na zanimiv način, saj so opisali marsikatero dogodivščino in poglede na življenje.

Okrogla miza z naslovom Priložnost mladih v tehničnih poklicih je bila usmerjena v promocijo naravoslovja, ki je zaradi pomanjkanja kvalitetnega kadra, postala »sanjska« priložnost za mlade, da uspejo v življenju. Kot so sogovorniki predstavili, je uspeh v življenju to, da ti tvoja služba postane hobi.

Omenjeni moto je izpostavil tudi Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice. PGZ je med drugim sodelovala tudi pri projektu Right Profession, v okviru katerega so izdali knjižico z naslovom Poklici prihodnosti, kjer se predstavljajo novosti na področju potreb po kadrih. V korist naravoslovja je izpostavil podatek, da bo v prihodnosti gospodarstvo potrebovalo kader, ki bo izhajal iz naravoslovja in bo tako zajemal kar 90% vseh zaposlitev.

Pravi poklic za razvoj – Right Profession

Pomurska gospodarska zbornica je kot vodilni partner v projektu "iskanja pravih poklicov za razvoj" oblikovala čezmejno partnerstvo. Osnovno vodilo za oblikovanje projektnega partnerstva in odločitve za izvedbo skupnega projekta na slovenski in madžarski strani meje je bilo dejstvo, da se podjetja srečujejo s kroničnim pomanjkanjem poklicno usposobljenega kadra.  

Dejstvo pa je, da je odnos tistih, ki vplivajo na mladino pri odločanju za šolanje, predvsem njihovih staršev, do teh poklicev odklonilen. Zaradi tega so se na PGZ odločili, da poiščejo metode, s katerimi bi v okolju razblinili stereotipe o posameznih poklicih in pridobili zaupanje vanje tako pri mladih kot nekoliko starejših.

Begu možganov se ne moremo izogniti, rajši ga izkoristimo

Dr. Mitja Slavinec, predsednik PAZU, je izpostavil pomen bega možganov, kateremu se v Pomurju vsekakor ne moremo izogniti, zato je nasprotno svetoval, da je potrebno te ljudi vzpodbuditi in jih izkoristiti, saj se ponavadi nahajajo na položajih, na katerih lahko nekaj naredijo za svoj domači kraj in tako ne pozabijo od kod izvirajo.

Robert Ličen: Ne vem kaj bom delal, ko bom velik

Med uveljavljenimi gospodarstveniki je svojo pot opisal tudi Silvijan Čivre iz Varis TOP d.d., ki je mlade nagovoril, da se naj v čim večjem številu samoizobražujejo, tako doma kot v tujini. Robert Ličen, nagrajeni menedžer in nekdanji menedžer v družbi Akrapovič d.d., je hodumušno izjavil, da  je star nekaj čez 40 let in še vedno ne ve, kaj bo delal, ko bo velik.

Pri tem je vsem poslušalcem svetoval, da naj delajo tisto kar znajo in da naj poskusijo čim več stvari, saj bodo šele tako imeli vedno na zalogi rezervni plan, če se kaj ponesreči.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.11.2012 ob 11:09 SMRKCI gost

      Ma samo sedijo pa možgani gor pa možgani dol nihče pa nič ne naredi ne za mlade ne za delavce dan danes je vsaki v kravati pa če ima diplomo ali pa ne,ko si napolni žep potem se presede na boljši stol.Za mlade in za delavce še niti en v tej državi nič ni naredil pa tudi nebo.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.11.2012 ob 11:25 master gost

      V glavnem eni te isti modrijaši in nakladači priklopljeni na državne pipice. Tudi to se mora enkrat končati.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.11.2012 ob 11:37 ekonomist gost

      Ti bi nas radi naredili za hlapce. "V korist naravoslovja je izpostavil podatek, da bo v prihodnosti gospodarstvo potrebovalo kader, ki bo izhajal iz naravoslovja in bo tako zajemal kar 90% vseh zaposlitev." Kakšen odstotek teh kadrov ima Luksemburg, Švica, Belgija? Mi doma v Pomurju pa naj samo delamo, biznis pa bodo uresničevali v centru države in tujini. Potrebujemo tudi uspešne poslovneže, ne samo inženirjev. Gospod Grah, vaš mandat se izteka, približuje se čas obračuna in prikaz rezultatov.

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.11.2012 ob 11:46 popravek gost

      Robert Ličen!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.11.2012 ob 12:00 GOTOF JE gost

      Kot ste vsi skupaj povedali. Tudi po takšne s kravatami, ki so na državnih pipicah pridemo. Najprej župani. Te so pa oni na vrsti. Vsi, ki se napajajo iz proračuna pridejo na vrsto, da bodo polagali račune, če so delali pošteno ali ne. GOTOVI STE !

      2 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.11.2012 ob 15:26 gost gost

      MOŽGANI BEŽIJO IZ POMURJA; ZATO KER JIH TILE NIKJER ZRAVEN NE PUSTIJO: :::::::

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.