https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Z vodo iz vrtine pri Černelavcih bi lahko ogrevali dva tisoč stanovanj

Murska Sobota, 29.11.2012 ob 13:53  

Znani so rezultati raziskav na geotermalni vrtini v Murski Soboti.


Župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec in direktor mestne uprave Bojan Petrijan sta danes skupaj s predstavnikoma izvajalca del Nafta-Geoterm d.o.o. Matejem Prkičem (tehnični vodja projekta) in  Marijanom Kraljičem (odgovorni vodja projekta), dr. Željkom Vukelićem (odgovorni vodja del in odgovorni rudarski revident iz Naravoslovnotehniške fakultete) ter Velimirom Turkom (odgovorni vodja nadzora) javnosti predstavila rezultate raziskav na geotermalni vrtini v Murski Soboti.

V mesecu juliju 2012 je bila izvedena sanacija vrtine Sob-1, v mesecu novembru pa so bila končana dela na izgradnji vrtine Sob-3g, kot sestavni del projekta »Izgradnja geotermalnih vrtin SOB-3g in SOB-4g ter sanacija SOB-1«/  vse v sklopu projekta Turistični center Fazanerija - energetski  del.

Vrtina Sob-1 je bila sanirana (precevljena in zacementirana) v celotnem intervalu vrtine do globine 860 m in se lahko naprej dolgoročno in varno uporablja za pridobivanje termomineralne vode.

Vrtina Sob-3g je bila izgrajena do globine 1520,28 m, kot raziskovalna geotermalna vrtina, popolnoma v skladu s tehnično dokumentacijo, ki jo je izdelal izvajalec del.

Izgradnja vrtine je zajemala vrtanje, jedrovanje, karotažne meritve, cevitev vrtine ter cementacijo zaščitnih cevi. Po izgradnji vrtine je bilo izvedeno aktiviranje in preizkušanje vrtine. V teku vrtanja,  jedrovanja in pri karotažnih meritvah se je ugotavljalo, da imajo prevrtane terciarne plasti (peščenjaki) od 567 do 957 m dobro prepustnost, da pa spodnji del vrtine, od 1105 m naprej sestavljajo zelo trde plasti gnajsa. Kljub veliki trdnosti in veliki vsebnosti kremena v kameninah je izvajalec dosegel s projektom predvideno globino.

Po aktiviranju vrtine je iz vrtine začela samoizlivno iztekati termomineralna voda.

Izjemno velika samoizlivna proizvodnost zgornjega dela vrtine

Sledilo je selektivno preizkušanje zgornjega in spodnjega dela vrtine. Pri tem je bila ugotovljena izjemno velika samoizlivna proizvodnost zgornjega dela vrtine in sicer nad 35 l/s (s črpanjem je bilo doseženo celo 77 l/s, kar pa je bilo težko obvladljivo, zato se maksimalne količine niso mogle izmeriti) s temperaturo vode na ustju vrtine do 55 °C, v odvisnosti od količine črpanja. Ugotovljeno je bilo, da je termomineralna voda natrij-hidrogen karbonatna, ki pri črpanju v površinski opremi za preizkušanje ni odlagala vodnega kamna in da vsebuje raztopljeni zemeljski plin (več kot 99 % ogljikovega dioksida).

Nadalje je bilo pri selektivnem preizkušanju vrtine ugotovljeno, da je spodnji del vrtine slabo prepusten, da pa temperatura v vrtini z globino konstantno narašča in da na končni globini znaša 82,9°C. Z ozirom na navedene ugotovitve lahko sklepamo, da je toplotna moč vrtine izredno velika (nad 4 MWt), Seveda v odvisnosti od uporabljene tehnologije proizvodnje in kapacitete ter potrebne temperature porabnikov toplote. V današnjem času bi z močjo toplote iz te geovrtine lahko ogrevali tudi do 100.000 m², kar je približno 2 tisoč stanovanj.

Občina Murska Sobota kmalu delno energetsko neodvisna?

Spodnji del vrtine bi se zaradi relativno visoke temperature in ugotovitve, da temperatura konstantno narašča z globino, lahko uporabili za dvig temperature vode v času črpanja in za morebitno bodočo izvedbo višje in visoko temperaturnih projektov (hot-dry-rock sistemov).

S celovitim pristopom zagotovitve energije v Mestni občini Murska Sobota preko daljinskega ogrevanja iz kotlovnice na Lendavski ulici, z vse večjim izkoriščanjem potenciala geotermalne energije ter osveščanjem občank in občanov po opuščanju energentov, ki bodo v prihodnosti ekonomsko in okoljsko nesprejemljivi, bo občina postala delno energetsko neodvisna. Ključni izsledki na vrtini v Černelavcih kažejo na odgovor, da bo murskosoboška občina to lahko postala že v relativno bližnji prihodnosti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.11.2012 ob 14:37 gost gost

      Seveda, ogrevali do cejlo soboto, Černelavce pa seveda ka nič..Tisti keri so najbole trpeli zavolo celodnevnega/tudi ponoči hrupa, pa ge se je izvajalo sploj to.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.11.2012 ob 14:53 strokovnjak gost

      Bistven problem je torej več kot jasen. Na zgornjem nivoju vrtine je samoizlivnost 35 l/s in temperatura vode pod 55 °C, kar je seveda slabo in to ni dovolj topla voda za ogrevanje, torej se brez dogrevanja vode ne bo izšlo. Na spodnjem delu vrtine je voda sicer res kot predvideno 82,9°C, samo je pa samoizlivnost slaba oz. je ni (manjka ta podatek v članku), ker je spodnji del vrtine slabo prepusten. Občina energetsko neodvisna zaradi te vrtine ne bo nikoli in nikdar. To so le politične pravljice.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.11.2012 ob 15:04 Še eden gost

      Črpanje geotermalne vode je strokovno vprašanje in čim manj se politika vmešava, tem boljše bo. So pa strokovni javnosti znane dileme, ki jih je navedel komentator pred mano. Zato je potrebno prenehati manipulirati ljudi, da bo kar tako 2000 stanovanj ogrevanih z geotermalno vodo, ker je to še več kot pod velikim vprašajem. Še bolj pa je za lase privlečen podatek, da bo 2000 ljudi imelo kar zastonj ogrevanje. Zastonj ogrevanja ni, malo vprašajte sobočanci koliko plačujejo v Lendavi za ogrevanje in tam izkoriščajo geotermalno vodo.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.11.2012 ob 18:01 davkoplačevalec gost

      Za sposobnost odgovornih in samohvalnih (občinarjev in rudarjev) se vsi lahko prepričamo na obstoječih njihovih projektih, ki so samo v strošek občinskemu proračunu. Navedimo: projekt sanacije geotermalne vrtine SOB1 -Vrtina sameva kot Fukušima po katastrofi in kje je sedaj vidni efekt sanacije (lani ogrevanje na geotermijo letos na olje-napredek)... projekt izgradnje geotermalne vrtine SOB3- spev ob začetku (Pričakovane temperature vrtine SOB -3g dosegajo sto stopinj Celzija-članek-je objasnil direktor mestne uprave MOMS, Bojan Petrijan)...projekt toplotne sanacije OŠ 3 MS-katastrofa.....projekt obnove stare kinodvorane-po enem letu je ogrevalni sistem totalno fuč (Že leto dni po odprtju gledališča potrebna obnovačetrtek, 16.08.2012 avtor: Timotej Milanov-V ponedeljek se je iztekel občinski razpis za sanacijo centralnega ogrevanja gledališča Park v Murski Soboti, v ta namen je občina v proračunu predvidela 114 tisoč evrov.) ... in tako naprej se hvalijo z našo naivnostjo ter s petjem samohvale na MOMS.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.12.2012 ob 7:34 občan gost

      In sedaj mi nekaj ni jasno???? Kot navajajo na veliko da je zgoraj navedeni projekt za sobočance super, pa razjasnimo nekaj stvari pri tem. Voda iz vrtine ima temperaturo navajam citat iz zgornjega članka " s temperaturo vode na ustju vrtine do 55 °C, v odvisnosti od količine črpanja", navajajo še "S celovitim pristopom zagotovitve energije v Mestni občini Murska Sobota preko daljinskega ogrevanja iz kotlovnice na Lendavski ulici, z vse večjim izkoriščanjem potenciala geotermalne energije " in sedaj vprašanje, kako ogreti toplovod, ki ima temperaturo vode navajam podatke za MS toplovod " Toplovodno omrežje v dolžini 1,6 km deluje s temperaturnim režimom 90/60 °C." virhttp://www.komunalams.si/sl/informacija.asp?id_meta_type=46&id_informacija=185 . Kot navajajo je na omrežju najmanj 60 stopinj in mi sobočanci (vi odgovorni na MOMS) bi ogrevali to vodo iz SOB 3g , ki ima samo največ 55 stopinj ali še pa manj, vodo za daljinsko ogrevanje??? KAKO,ČE PA JE TO NEMOGOČE DA Z 55 stopinj VODO IZ VRTINE OGREVAMO TOPLOVOD KI IMA NAJMANJ 60 stopinj. NE navajat toplotnih črpalk, ker so za take projekte ne rentabilne in povzročajo več stroškov kot haska, navajam trditev "Kot so med drugim zapisali v obrazložitvi posebnega dela proračuna MOMS za 2012, je predvidena celovita obnova sistema centralnega ogrevanja, ker je prišlo do okvare toplotne črpalke:" in to eno leto po vgradnji. ZAKLJUČEK: SKRAJNI ČAS JE ŽE,DA POLITIKE SEZNANJIMO Z DEJSTVI, OBLJUBA DELA DOLG ali pa LAŽ IMA KRATKE NOGE.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.12.2012 ob 1:13 gost gost

      Kaj se sedaj tu vsi gor razburjate. Res ni važno koliko stopinj ima voda. Glavno je, da bo nešče pokasiral velike denarje. Stroške pa itak VEDNO nosijo občani. Biznis je biznis.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.