https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Potsdam - nemško mesto palač in številnih jezer

20.12.2012  

Glavno mesto zvezne nemške dežele Brandenburg je do leta 1918 bilo tudi glavno mestu pruskih vladarjev. Zgodovina Potsdama, ki je od nemške prestolnice oddaljeno le nekaj kilometrov, je torej izredno plodna, kar danes dokazujejo številne palače in parki.

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da Potsdam ni nič posebnega, hitro ugotovimo ravno nasprotno. Palače skupaj z jezersko pokrajino predstavljajo namreč edinstven narodni park, največjo svetovno dediščino pod okriljem UNESCO v Nemčiji.

Nekdanja prestolnica države Brandenburg je doživljala bleščeče življenje pruskega dvora v palači Sanssouci, po sedemletni pa so zgradili še razkošno Novo palačo (Neues Palais). Sprehod po parkih je pravi užitek, tako v toplejših kot hladnejših mesecih, čeprav v hladnejših skoraj vse figure, ki krasijo park, prekrijejo. V parku Sanssouci pa se poleg prej omenjenih palač razprostirajo tudi oranžerija (Orangerieschloss), Šarlotina palača (Schloss Charlottenhof), rimsko kopališče (Römische Bäder) in kitajska čajnica (Chinesisches Teehaus).

 

Potsdam pa ni le mesto, ki se lahko pohvali z prusko zgodovino, temveč tudi mesto, ki je nekoč predstavljajo osrčje filmske produkcije. Tako se tam nahaja najstarejši velikopotezni filmski studio na svetu, ki ga dopolnjuje muzej filma. A turista ne vabijo le velike stavbe, kot na primer številni spomeniki in zgodovinske stavbe v baročnem in klasicističnem stilu, garnizijska cerkev, mestna hiša, gledališče in palača Cecilienhof ter Nikolajeva cerkev, kjer proti doplačilu lahko vidite mesto z vsemi jezeri in mogočno reko Havel, temveč tudi ozke ulice, ki v sebi skrivajo prave zaklade. Najznamenitejše med slednjimi vsekakor najdemo v holandski četrt (Holländerviertel), kjer so ostanki nekdaj pruske prestolnice najbolj izraziti.

 

Pruski stil pa se ne prepleta le v omenjeni četrti, temveč po vsem mestu. Stavbe so med sabo povezane kot kača, ki pa v božičnem času s številnimi lučkami dobi prav poseben čar. K temu pripomorejo vsekakor božični sejmi, ki obiskovalce pritegnejo z domačo obrtjo, kuhinjo in prijetno božično glasbo, prav tako pa se v ulicah vrsti trgovin in lokalov, ki v toplejših mesecih svoje mize postavijo dobesedno na cestah.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

OGLEJTE SI TUDI OSTALE POPOTNIŠKE PRISPEVKE:

VSE POM-TURE NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.