https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ob svetovnem dnevu boja proti AIDS-u

01.12.2012 ob 14:48  

Vsako leto 1. decembra obeležujemo Svetovni dan boja proti aidsu, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija prvič razglasila že leta 1988. Letošnja obeležitev poteka pod geslom "AIDS-proti generaciji brez aidsa".


Ključnega pomena je preventiva

Inštitut za varovanje zdravja RS je v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo in Društvom informacijskim centrom Legebitra v okviru letošnje mednarodne teme izpostavil pomen izboljšanja in povečanja neposrednega dostopa do testiranja in zdravljenja za spolno prenosljive bolezni. V Sloveniji je težišče boja proti HIV/aidsu že nekaj let je usmerjeno predvsem k preventivi oziroma kombinirani preventivi, zmanjševanju tveganih vedenj ter zmanjševanju stigme in diskriminacije. Ključno je pravočasno odkrivanje okužbe, ki omogoča uspešnejše zdravljenje in zmanjševanje širjenja bolezni.

Letos zabeleženih 41 novih diagnoz

HIV/aids je danes kronična obvladljiva okužba in kljub ogromno znanja epidemija še vedno napreduje. Število okuženih s HIV v Sloveniji narašča. Skupno je bilo v obdobju zadnjih desetih let, od 2002 do 2011 in do 26. novembra letos, prepoznanih 394 okužb s HIV, medtem ko je umrlo 21 bolnikov z aidsom. Na IVZ smo v letošnjem letu, do 26. novembra, prejeli podatke o 41 novih diagnozah okužbe s HIV.

Vir: Inštitut za varovanje zdravja

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.