https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Bo ljudstvo lahko odstavilo župane, funkcionarje in poslance?

04.12.2012 ob 13:10  

Kot je v nedeljo v Cankarjevem domu napovedal premier Janez Janša, naj bi v kratkem prišlo do sprememeb v političnem sistemu. Vlada razmišlja o predlogu možnosti odpoklica neposredno voljenih predstavnikov ljudstva. V to kategorijo spadajo župani, svetniki, poslanci in tudi predsednik republike.

 

Janez Janša naj bi predlagal ljudsko nezaupnico oziroma možnost odpoklica funkcionarjev, od županov do poslancev. V teh spremembah političnega sisitema ni naj bila načrtovana tudi pravosodna reforma in odprava trajnega sodniškega mandata, poročajo Finance. 

Po Janševem mnenju ne moremo odpraviti blokad brez sprememb v političnem sisitemu. Prav val protestov in sodba v zadevi Balkanski bojevnik naj bi koalicijo spodbudila k pripravi sprememeb z možnostjo odpoklica funkcionarjev. Najprej so si prizadevali za možnost odpoklica poslancev, sedaj pa so idejo razširili na vse funkcionarje, tudi župane, svetnike in tudi predsednika republike. Za pripravo tega predloga naj bi bil odgovoren minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič.

Potrebna je ustavna večina

Za take spremembe bi koalicija potrebovala ustavno večino, ki pa je za zdaj še nima. Sami lahko spremenijo le zakon o lokalni samoupravi in določilo odpoklic županov in lokalnih svetnikov. V nekaj dneh je podobno peticijo podpisalo 20 tisoč ljudi, kar pomeni, da ima ideja veliko podporo tudi med ljudstvom. Mnogi so namreč prepričani, če ne bo teh sprememb, bodo ostali državljani talci in žrtve političnih elit. 

Za odpravo trajnega sodniškega mandata, za katerega se zavzemajo v SDS je prav tako potrebna sprememba ustave, vendar pa naj ta njihova ideja ne bi imela zadostne podpore. Medtem, ko naj bi predlog za odpoklic preostalih funkcionarjev užival večjo podporo.

    Komentarji

    1. gost
      04.12.2012 ob 14:47 Zblojeni gost

      ITAK........ Če jih narod nastavi pa naj jih tüdi skine.......PRAF TAK!!!!!!!!! GOTOVI STE!!!!!!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. antene123
      04.12.2012 ob 15:34 antene123

      Upam, da bodo pri tej ustavni spremembi tako hitri kot pri trenutnih reformah (pokojninska,reforma trga dela,...) in da ne bo ostalo samo pri blefiranju!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.12.2012 ob 16:04 amor plačanec gost

      Tak more biti. Tu nega druge.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.12.2012 ob 16:08 Pika gost

      Pa kaj delajo z to pokojninsko reformo je bolano. Delat do 65 leta - kje? Ko te pri 55 brez plač in plačanih prispevkov vržejo na cesto. Kdo bo še zaposlil starejše, ko je ogromno mladih še brez služb? In tisti, ki bo le uspel priti do pokojnine bo imel po predlogih le nekaj več kot socialno podporo. Tu bo pa res potrebno iti do konca - REVOLUCIJA JE NA PRAGU. Policisti pa le branite tajkune, mogoče boste imeli povišan OD.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.12.2012 ob 16:43 zdrav razum gost

      V vseh evropskih državah delajo do 65 leta, pa imajo še višje stopnje brezposelnosti. Tak da je treba najti malo zdravega razuma tudi.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.12.2012 ob 17:07 Zblojeni gost

      Doj z njimi

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. uradnik
      05.12.2012 ob 0:34 uradnik

      POFOTKAJMO JIH Župan nas zasmehuje in na dan prekmurske vstaje vabi na županov prednovoletni sprejem, kjer bodo izbrani veljaki jedli in pili na naš račun. Dajmo jih pričakat v zasedi pred Diano in vsakemu podarit eno fotko za spomin.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.12.2012 ob 0:37 gost gost

      Najlažje je kar odstavljati. Takoj po volitvah, se najde nezadovoljna skupina in gre odstavljat komaj izvoljene ljudi. Potem ne bomo imeli drugo, kot ene same volitve. Nihče pa ne bo nič delal. Naj se raje uvede, kot je v nekaterih državah, da so župani neplačana funkcija, ki jo nekdo opravlja ob svojem delu. Potem se bodo župani iskali in ne bo kandidatov.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. Bajs01
      05.12.2012 ob 6:45 Bajs01

      Pa bo župan povabil tudi Mateja Raščana?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.12.2012 ob 7:42 Čika-pajo gost

      Nikoli in nikdar v Sloveniji ni ljudstvo nastavljalo ničesar, nastavljali smo samo te katere so nam sugerirali. Zato pa Slovenci in Slovenke ne delajmo si utvar po boljšem jutri, z spremembami dopolnitvami in raznim še večjim kompliciranjem.Vse kar moramo narediti postaviti te kateri so nas v to stanje pripeljali pred sodišča jih soditi po potrebi tudi obsoditi jim vzeti državljanske pravice ter pozapreti.Imamo zakone kateri so lepo napisani samo se ne izvajajo imamo ljudi kateri bi naredili red in prav je da pustimo da ga naredijo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.12.2012 ob 9:28 penzija gost

      Pokojninsko reformo bi morali sprejeti že davno, vendar po moje ne tako kot jo sprejemamo zdaj. Če si imel plačo nekje okrog 700 EUR, boš imel penzije nekje okrog 400 EUR, pa dajmo pol s tem preživet. Za 40 let dela, ki ga opravimo, so nas postavili v položaj da se bomo borili za golo preživetje in nam odvzeli vso dostojanstvo, ter nas naredili za reveže. Hvala in slava jim.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.12.2012 ob 11:05 gost gost

      Ne mislite ka do napravili stvar kera jin lejko škoudi. Tou je samo lari fari na konci pa si pa po svoje napravijo. Eno stvar kero bi trbelo naprafti je ta ka da so volitve za predsednika države, bi naj bijla opcija volin niti enoga, zatau ka tou ka smo zdaj meli je katastrofa.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.12.2012 ob 12:17 realist gost

      Lahko mi modrujemo na forumih in gostilni, vendar ni države na svetu brez vodstva in ni podjetja brez direktorja. Imamo pa slabe, povprečne in dobre. Vsak,ki je kradel bi moral biti kaznovan in razlaščen. Tu pa trčimo na naše popolnoma nesposobno in deloma korumpirano sodstvo. To pa je predvsem zaradi trajnega sodniškega mandata. Moj predlog je, da če že sodniki pišejo sodbe v imenu ljudstva, naj potem ima to ljudstvo občasno tudi možnost povedati kaj si misli o delu posameznega sodnika. Recimo ob vsakih lokalnih volitvah se daje (ne)zaupnica lokalnim sodnikom, ki so na položaju recimo 8 let od zadnje preverke.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      05.12.2012 ob 12:20 namuznejnec gost

      Ja Bajsi, valda de Štihec povabo Raščana, ker ne pozablja tak hitro kak je lepo bilo da ga je Raščan po glamuroznih prireditvah Viktorji, Miss universe itd. po Ljubljani guno. Gliha fkup štiha! Glej članek http://www.dnevnik.si/nedeljski/skrinja-nedeljskega/1042470862

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.