https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Učitelji, kulturniki in ostali bodo (spet) stavkali, tokrat 21. decembra

04.12.2012 ob 15:06  

Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se je z današnjim dnem preimenoval v glavni stavkovni odbor Sviz. Odbor bo takoj začel s pripravami na stavko zaposlenih v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi, kot eden možnih datumov za stavko pa se omenja 21. december.

Stavkovne zahteve in datum začetka stavke bodo določili skupaj z drugimi sindikati javnega sektorja, ki se odločijo za stavko, je med sejo glavnega odbora povedala njegova predsednica Jelka Velički. Pri opredeljevanju skupnih stavkovnih zahtev pa je po njenih besedah za Sviz ključno nasprotovanje predlaganim spremembam normativov in standardov, odpuščanju in uničujočim posegom v znanost, visoko šolstvo in kulturo.

Zavzemajo pa se tudi za odpravo kršitev zakona o sistemu plač v javnem sektorju, za odpravo kršitev veljavnih kolektivnih pogodb, za odpravo kršitev izhodišč za socialni sporazum v letih 2012-2016 ter za odpravo kršitev sporazuma o razrešitvi stavkovnih zahtev, ki je bil podpisan 10. maja, je še navedla.

Zakaj se Štrukelj tokrat jezi?

"Namesto, da bi vlada pristala na pogajanja, je prvič v 20 letih pogajanja kategorično zavrnila," je poudaril glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj. To je po njegovih besedah tudi razlog, da so sindikati javnega sektorja prejšnji teden odšli iz sestanka, ki ga je vodil minister za pravosodje Senko Pličanič. "Izključevanje možnosti pogajanj za nas pomeni, da nas je vlada potisnila v konfliktno situacijo in za to tudi v celoti nosi odgovornost," je povedal Štrukelj.

Ob tem se je ostro odzval na ponedeljkovo trditev predsednika vlade Janeza Janše, da je Slovenija država sindikalne demokracije in da ključni ministri delujejo med Brusljem in pogajanji s sindikati. Po njegovem mnenju je cinično, da to govori predsednik vlade, ki je zavrnil pogajanja, ki so po mednarodnih konvencijah pravica sindikatov. Kot pravi, sindikati njegove besede razumejo kot napoved poskusa zmanjševanja ali uničevanja moči in vpliva sindikatov v državi.

Foto: sxc.hu

Splošna stavka bo, če DZ ne bo glasoval proti predlogu proračuna za leti 2013 in 2014, pravi Štrukelj. Ob tem dodaja, da imajo še eno možnost in sicer, da poskusijo predlog proračuna ustaviti tako, da vložijo 2500 podpisov, ki bi "zavrli uresničevanje proračuna in morda vlado prisilili, da se vrne za pogajalsko mizo". Stališče o tem bodo oblikovali danes na sestanku sindikatov javnega sektorja, je dejal Štrukelj.

Na seji so se člani pogovarjali tudi glede dogovora z vlado o usklajenosti pokojninske reforme, ki ga po besedah Štruklja ne bodo podpisali. Kot pa poudarja, v Svizu "ta trenutek nismo nič rekli o referendumu".

Ob vprašanju, če se bodo pridružili protestom, ki te dni potekajo po vsej Sloveniji, je Štrukelj dejal, da so sami imeli mirne proteste že 17. novembra. K množičnim protestom 21. decembra pa bodo ponovno pozvali svoje člane, želijo pa si, da bodo protesti mirni, kulturni, po vsebini pa bodo podobni protestom, ki so se odvili sredi novembra. 

    Komentarji

    1. gost
      04.12.2012 ob 17:18 anarhi 88 gost

      pa to nej rejsen, v živlenji od vas niti en 8ur na dan nej delo, stavkali te pa. Mi navadni ljudje mo pa van to plačali... ukiniti tej kurčeve sindikate, haska tak nega niksoga od vas

      14 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.12.2012 ob 17:56 đ gost

      štrukelj to je največjo sindikalno in kučanovo trobilo.Poziva javni sektor na ceste,pojdite saj prej ali slej boste šli na cesto.Časi ko ste hodili v službe zaradi službe se iztekajo,prišel je čas ko boste morali tudi kaj delati .

      13 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.12.2012 ob 18:09 anarhi 88 gost

      đ se strinjam z tebo. šele ko se Kučan in JJ stegneta, bo mogoče malo bolše v deželi naši...

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.12.2012 ob 19:48 x gost

      Vse tiste, ki imate toliko povedati na račun učiteljev vabim, da pridete samo za en dan v šolo. Slišal bi rad vaš komentar po tem dnevu.

      9 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.12.2012 ob 21:16 xx gost

      Se strinjam. Mi delamo, ne krademo niti nimamo kaj, niti nikomur nismo ali pa ne moremo dovoliti, da bi kradel.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.12.2012 ob 21:47 gost -odličen in pravičen gost

      Vidva, ki itak sodita ljudi po sebi, torej ne delata.-) Očitno se nista ničesar naučila, zato bi bilo dobro, da deminstriramo še. Vidite dragi tisti, ki ne poznate učiteljevega dela, ki ga ne cenite, ste tu, kjer ste.Nikjer.Ne napredujete niti ne nazadujete.Stojite na mestu.Kar je najhuje.

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.12.2012 ob 21:09 anarhi 88 gost

      sem delo z vami, pa dobro vem kaki ste in kolko delate. tak da ti meni neboš o delavni disciplni. daj roko na srce pa povej koliko ur maš tedensko!? koliko šolskih ur učiiš 45 min? vsaj pri vsaki ukrades 5 min...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.12.2012 ob 23:00 GOTOF JE gost

      Pa kaj bi sedaj radi ti šolniki ?!?! No, vem, da jih je veliko, ki se ne strinjajo s stavko, nimajo pa jajc, da bi tio povedali in se jih NE udeležili. Naj jim enkrat bo jasno, da država lahko da takšne plače, koliko je denarja. To je v gospodarstvu že dolgo znano. Koliko dobiš denarja, s toliko lahko razpolagaš. NE MOREŠ pa zahtevati plače, če denarja NI! Vsak, ki je v šolstvu in mu karkoli ne paše, naj gre v gospodarstvo. Tam bo delal 8 ur na normo, ki mu jo bo šef določil. Pa še kdaj kakšno uro čez. Pa mogoče plača ne bo ravno na datum. Najmanj pa 5. v mesecu. Lahko bo zamujala 2 tedna, lahko cel mesec. Šef bo rekel, plače bodo takrat, ko dobimo denar. Tega so delavci v gospodarstvu že navajeni. No, šolniki, da vas vidim, koliko časa zdržite??? Zanimivo je še to, da so si stvako zmislili na zadnji dan šole letos. Ko bodo trgovke najbolj garale, nekatere še za Božič, Števanovo, staro leto, Novo leto, bodo šolniki 2 tedna doma. DVA PLAČANA TEDNA DOMA !!!!!! GOTOVI STE !!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.