https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Računsko sodišče odkrilo številne nepravilnosti v državnem svetu

05.12.2012 ob 14:24  

Ugotovitve računskega sodišča kažejo, da Državni svet RS (DS) v letu 2010 ni posloval v skladu s predpisi. Tako so ugotovili, da so v DS več uslužbencem omogočili opravljanje dela na domu, potem pa jim to izplačali kot nadurno delo. Neupravičeno pa so povečali tudi obseg letnega dopusta.

DS je kršil predpise, ker je javnima uslužbencema povrnil potne stroške prevoza na delo z javnim prevozom, ki ni bil najcenejši. Iz DS so sporočili, da so v register tveganja zapisali, da je enkrat letno treba pri vseh zaposlenih preveriti pravilnost izplačila povračila stroškov prevoza.

Računsko sodišče je kršitve ugotovilo tudi pri omogočanju opravljanja dela na domu, čeprav DS z internim pravilnikom ni imel urejene te možnosti. Na domu so uslužbenci opravili skupno 497 ur dela na domu, ki je bilo izplačano kot nadurno v skupnem bruto znesku 9.969 evrov. Iz DS pa so sporočili, da so decembra 2011 sprejeli Pravilnik o opravljanju dela na domu. V postopku dopolnitve je sklep o organizaciji in delu službe državnega sveta, ki določa, da zaposleni opravljajo delo v prostorih in zunaj prostorov DS, so še pojasnili.

 

Delo z računalnikom - delo pod vplivom ionizirajočih sevanj?

Ker naj bi po mnenju DS delo z računalnikom, bilo delo pod vplivom ionizirajočih sevanj, so večim uslužbencem neupravičeno povečali obseg letnega dopusta. Računsko sodišče je v svojem poročilu opozorilo, da dela z računalnikom ni mogoče razumeti kot dela pod vplivom ionizirajočih sevanj, zato javni uslužbenci niso bili upravičeni do dodatnih dni letnega dopusta. V DS so že spremenili kriterije za določitev letnega dopusta, in tako javni uslužbenci niso več upravičeni do letnega dopusta za delo pod vplivom ionizirajočih sevanj.

Nepravilnosti so bile ugotovljene tudi pri uporabi sredstev proračuna, katere niso uporabili za izvanjanje nalog DS, temveč za druge namene. Sedmim uslužbencem so povrnili stroške za nakup službene obleke v skupnem znesku 3.585 evrov, čeprav oblačila niso bila potrebna za delovanje in izvajanje nalog DS. V omenjenem organu odgovarjajo, da imajo zaposleni na službenih oblekah na primernem mestu državni grb in napis Državni svet Republike Slovenije. V letu 2012 v rebalansu proračuna zaradi varčevanja DS ni načrtoval nakupa službenih oblek.

Državni svetniki (FOTO: http://www.ds-rs.si)

 

Nepravilnosti pri izplačilih sejnin in plač

Računsko sodišče je ugotovilo nepravilnost tudi pri izplačilu sejnin v letu 2010. Iz DS so sporočili, da je za sejnine bilo namenjenih 793.218 evrov, in sicer za stalni del sejnine, spremenljivi del, povračilo stroškov in drugo.

V letu 2010 so imeli člani 24 rednih in izrednih sej, 77 sej interesnih skupin in 134 sej komisij.

Kot navajajo v DS je izračun višine nadomestila pri vsakem članu drugačen in odpira številne dileme. Odvisen je njegovega statusa, ali je zaposlen, brezposeln, upokojen, kmet ali samostojni podjetnik.

Pri nekaterih je izplačilo odvisno od plače in ne od funkcije, nekateri člani pa opravljajo funkcijo brezplačno ali za neznatno plačilo. Dodatno težavo predstavlja tudi čas seje, ali je seja dopoldan ali popoldan. Če je popoldne, člani ne prejemajo nadomestila za izgubljeni zaslužek, po drugi strani pa izgubijo možnost, da bi pridobili dodatni zaslužek s kakšno drugo pridobitno dejavnostjo.

Poročilo kaže, da je DS v letu 2010 za plače in druge izdatke zaposlenim namenil skupno 1.130.482 evrov. V letu 2012 je bila poraba proračunskih sredstev za 12 odstotkov večja kot leta 2009, saj je predsednik DS svojo funkcijo začel opravljati poklicno, za kar mu pripada zakonsko določena plača.

 

V DS že prejeli poročilo, a ga morajo preučiti

Računsko sodišče je od DS zahtevalo predložitev odzivnega poročila v 90 dneh, v katerem mora izkazati odpravo nepravilnosti pri izplačilu sejnin članom DS. Računsko sodišče je DS podalo tudi priporočilo za izboljšanje poslovanja.

V DS so pojasnili, da so revizijsko poročilo prejeli včeraj. Ugotovitev računskega sodišča niso vsebinsko komentirali. Napovedali so le, da ga bodo pregledali in podrobno preučili ter v zakonskem roku pripravili odzivno poročilo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.12.2012 ob 14:51 jack gost

      kaj majo preučevati,ukiniti jih pa gotovo...GOTOFI SO

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.12.2012 ob 16:40 Ć gost

      slejpo črejvo našoga sistema in to de trbelo čim prle odrezati ,ka tej D.svet je sami sebi namen.Najbole je bijla prauti ljudska stranka z Žerjavon na čeli ,ker oni so meli velkoga prekmurca v igri MAKIJA.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.12.2012 ob 16:59 kekec gost

      gotovi ste majmuni

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.12.2012 ob 22:39 GOTOF JE gost

      GOTOVI SO !!! Na bruhanje mi gre, ko sem videl to sliko. Kdo pa je ta baba, ki ima zasukane noge? UKINIT Državni svet! BANDA POKVARJENA !!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.12.2012 ob 23:14 truplo II gost

      začenja se nova drama v državi , ki ji dobesedno niti ni pogodu če v fanazariju se krt pojavi ; vse je zrežirano , Virant nebo tega pusto ukiniti ; dobesedno so skočili sodniki , ki v evropi so niko i ništa in so največji krivci za nastalo situacijo v sloveniji in bojo ostali NEDOTAKLJIVI in so posledično ljudi spravili na prag revščine , državni svet pa se bo naprej mastil in za nedelo , ki je že vnaprej zrežirano dobival vsak mesečno po dva tisočaka , čeprav omenjajo le 800-900 ,, obstaja dokumentacija ki to potrjuje

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.12.2012 ob 8:36 GOTOVI SO gost

      razpustiti BANDO !!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.