https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Pomurju se razdeli največ pomirjeval

06.12.2012 ob 13:00  

V torek je v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice potekala okrogla miza z naslovom »Mladoletniško prestopništvo«, ki jo je organiziral CSD Murska Sobota. Na okrogli mizi so o pojavvu mladostniškega prestopništva spregovorili predstavniki institucij, ki se na svojem delovnem področju srečujejo s to tematiko.

Število mladostnikov v stiski se povečuje

Nataša Meolic, CSD Murska Sobota je uvodoma poudarila, da je mladostništvo rezvojno obdobje med koncem otroštva in začetkom zgodnje odraslosti. Mladostništvo kot razvojno obdobje prinaša spremembe tako na telesni in duševni ravni, dvome in stiske. Med čustvenimi potrebami je potrebno poudariti potrebo po osamosvajanju od staršev, ki nemalokrat prinaša nesoglasja ter konflikte v družini.

Povedala je, da na CSD Murska Sobota namenjajo temu obdobju posebno skrb, saj se vsako leto povečuje število mladostnikov, ki so v stiski, imajo težave v odraščanju (izostajanje od pouka, pobegi od doma, uporništvo, uživanje mamil, izvrševanje kaznivih dejanj).

Njihovo delo z mladostniki je usmerjeno v to, da pridobijo znanje, izkušnje in možnosti za spremembo svojih vzorcev vedenja in se na ta način vključijo v vrstniško in širše socialno okolje. Ker je potrebno nameniti pozornost različnim oblikam podpore družini (preventivne, svetovalne, materialne) ter izobraževalnemu sistemu, ker gre za reševanje kompleksnih psihosocialnih težav mladostnikov pa tudi njihovih družin, se na CSD Murska Sobota izvaja multidisciplinarna in timska obravnava vsakega otroka in mladostnika. Pri obravnavi otrok in mladostnikov je izrednega pomena tudi vključitev in pomoč zagovornikov otrokovih pravic.

Mladostniki nase opozarjajo z različnimi težavami

Danica Šebjanič, organizatorka socialne mreže - CSD Murska Sobota je predstavila vlogo centra za socialno pri obravnavi otrok in mladoletnikov s težavami v odraščanju, ki vključuje izvajanje nalog v okviru socialno varstvenih storitev, izvajanje javnih pooblastil in preventivno socialno delo. Kot je povedala, lahko otroci in mladostniki nase opozorijo z različnimi težavami kot so slabša učna in delovna uspešnost, izostajanje iz šole, agresivno vedenje, begi od doma, izvrševanje kaznivih dejanj in prekrškov, poseganje po dovoljenih in nedovoljenih drogah.

Na CSD se izvajajo javna pooblastila v postopkih suma storitve kaznivih dejanj in prekrškov ter težav v odraščanju brez kaznivih dejanj. V primeru, da izvrši kaznivo dejanje otrok  do 14. leta, ta ni kazensko odgovoren, kar pomeni, da ni obravnavan na sodišču. V teh primerih strokovni delavci CSD opravijo razgovore s starši in otrokom ter jim ponudijo možnosti strokovne pomoči. Ugotavlja se tudi ogroženost otroka. V primeru kazenskega postopka se za sodišče pripravljajo skrbstvena poročila, ki temeljijo na razgovoru  s starši in otrokom oziroma mladostnikom, obisku na domu, sodelovanju s šolo ali drugimi organizacijami. Mladoletnik lahko tekom postopka sodeluje pri pripravi poročila. Predlaga se tudi vzgojni ukrep. Z mladoletnikom se pogovori o predlaganem vzgojnem ukrepu in pripravi na obravnavo na sodišču.

Strokovni delavci centra v sodelovanju s sodiščem izvajajo posamezne vzgojne ukrepe kot so nadzorstvo organa socialnega varstva, navodila in prepovedi – poravnati se z oškodovancem, opraviti delo v korist humanitarnih organizacij in lokalne skupnosti, sodelujejo pri izvajanju ukrepa namestitve v vzgojni zavod, prevzgojni dom ali zavod za usposabljanje. O izvajanju ukrepov so sodišču dolžni poročati.

Predstavila je tudi raziskavo Analiza mladoletniškega prestopništva na CSD Murska Sobota v letu 2011, ki jo je sama opravila. Poglavitne ugotovitve so: večina mladoletnih prestopnikov je moškega spola, več kot polovica jih izhaja iz popolnih družin  iz popolnih družin. Izmed vseh obravnavani družin je  36,6 % takih, kjer v družini ni zaposlen nihče. Mladoletni prestopniki prihajajo pretežno iz ruralnega okolja, saj večina prebivalcev Upravne enote M. Sobota živi v ruralnem okolju. Mladoletni prestopniki obiskujejo predvsem programe srednjega strokovnega izobraževanja ter gimnazijske programe, velik delež pa je tudi tistih, ki se ne šolajo, ker so šolanje opustili. Pri preživljanju prostega časa je v ospredju neaktivno preživljanje prostega časa (ukvarjanje z računalnikom in gledanje televizije, kar 62,5 %). V primerjavi z letom 2011 se je število obravnav  otrok do 14 let ali mladoletnikov s težavami v odraščanju ter ukrep oddaje v zavod povečalo.

Preventivna dejavnost, pomembna naloga policije

Robert Roudi, kriminalistični inšpektor PU Murska Sobota je predstavil delo policije in zakonodajo na podlagi katere izvajajo represivne naloge. Izpostavil je, da so mladoletni storilci kaznivih dejanj največkrat moški ter najpogostejša kazniva dejanja premoženjski delikti, sledi področje prepovedanih drog. Kot je povedal je pomembna naloga policije preventivna dejavnost, v okviru katere izvajajo različne projekte: Lutkovna igrica 113, Ne-odvisen.si, Bodi zvezda, Ne meči petard, …

Poudaril je, da je potrebno narediti več na področju procesa preprečevanja odklonskega vedenja in sicer s preventivnimi dejavnostmi, saj bi se s tem zmanjšala tudi represivna naloga policije.

Namen sodišča ni kaznovanje temveč pomoč

Terezija Cipot, sodnica svetnica, sodnica za mladoletnike na Okrožnem sodišču v Murski Soboti je spregovorila o kazenskih postopkih in poudarila pomen sodelovanja. Sama je v preteklem letu obravnavala 27 kaznivih dejanj na sodišču za mladoletnike v naši regiji, do 15.11.2012 pa 23 kaznivih dejanj. S strani sodišča je v lanskem letu bilo izrečenih največ vzgojnih ukrepov, posamezna navodila in prepovedi, v letošnjem letu pa je bilo največkrat izrečeno nadzorstvo socialnega varstva.

Za delo z mladoletniki je potrebno specifično dodatno znanje tako za sodišče, kot tudi tožilstvo.  Pomembno je namreč, da si sodnik že v pripravljalnem postopku sestavi celotno sliko mladoletnika, za kar je potrebno med drugim dobro skrbstveno poročilo s strani CSD.  Namen ukrepov sodišča ni kaznovanje temveč pomoč.

Pomembna vloga svetovalne službe

Martina Dominko, zagovornica otrok in svetovalna delavka na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer je spergovorila o vlogi svetovalne službe na šoli ter pilotnem projektu Zagovornik Glas otroka, ki deluje pod okriljem Varuha človekovih pravic. Naloga zagovornika je, da  omogoči in pomaga otroku, da ga institucije slišijo, da je upoštevan in slišan v vseh postopki, ki se nanašajo nanj. V Pomurju deluje 5 zagovornikov. CSD MS se tega instituta veliko poslužuje.

V Pomurju se razdeli največ pomirjeval

Kot je povedal Bojan Madjar, farmacevt zaposlen v Pomurskih lekarnah, so droge področje, ki je vedno aktualno. Izpostavil je nekritičen odnos do zlorabe zdravil, ki povzročajo hudo psihično in fizično odvisnost. Nemalokrat opazijo, da prihaja do zlorab zdravil na recept. V naši regiji se razdeli največ pomirjeval, nato uspaval, na tretjem mestu so opiati. Povedal je, da je v lekarnah možno kupiti  tudi urinske teste za preverjanje prisotnosti različnih prepovedanih drog ter predstavil pravilno uporabo.

Vsi udeleženi so se strinjali, da je potrebno pri obravnavi mladoletnih prestopnikov sodelovanje vseh institucij, še posebej je pomembno takoj opozoriti na odklonsko vedenje otrok in mladostnikov in ukrepati, zelo veliko vlogo imajo šole, ki so z mladimi vsakodnevno v stiku. Prav tako so pomembne preventivne dejavnosti

V okviru pomoči in svetovanja mladostnikom in njihovim družinam bo CSD Murska Sobota v novo ustanovljenem Dnevnem centu za otroke in mladostnike Kekec v bodoče izvajal  treninge socialnih veščin ter tematske delavnice, …

Foto: CSD Murska Sobota

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.