https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Slovenija po ocenah strokovnjakov 37. najmanj koruptivna država na svetu

10.12.2012 ob 11:29  

Včeraj je bila deveta obletnica od sprejetja Konvencije Združenih narodov proti korupciji, in od takrat 9. december velja za mednarodni dan boja proti korupciji. Letos je pri nas minil tudi v znamenju protestov za bolj transparentno delovanje političnih elit. Slovenija je po indeksu zaznave korupcije v raziskavi Transparency International na 37. mestu med 176 državami sveta.


Transparency International (TI) v letošnjem poročilu, objavljenem 5. decembra, nasploh ugotavlja, da se je korupcija zakoreninila v globalno gospodarstvo. "Naraščajoče nezadovoljstvo nad koruptivnimi vladami je lani z oblasti odneslo več voditeljev, vendar je, ko se je prah polegel, postalo jasno, da je raven podkupovanja, zlorabe oblasti in skrivnega poslovanja v številnih državah ostala visoka," ugotavlja TI.

Med državami z najmanj korupcije je organizacija navedla Dansko, Finsko in Novo Zelandijo, med tistimi z največ korupcije pa Afganistan, Severno Korejo in Somalijo. Na lestvici od 0 do 100 so prve tri dosegle 90, zadnje tri pa osem točk, pri čemer višja ocena seveda pomeni, da je v državi manj korupcije.

V Društvu Integriteta, slovenskem predstavniku TI, so uvrstitev Slovenije na 37. mesto, ki si ga deli s Tajvanom, ocenili za slab rezultat. Zato v društvu politike in vlado pozivajo k ukrepanju in prevzemanju odgovornosti.

FOTO: sxc.hu

V Komisiji za preprečevanje korupcije pa so opozorili, da sta problem in globina korupcije pri nas večja, "kot smo si pripravljeni priznati". Med drugim ugotavljajo, da dejstvo, da da so nekateri vodilni slovenski politiki v postopkih, povezanih z domnevno zlorabo funkcije, škoduje "verodostojnosti politike ter zaupanju v iskrenost deklaratornega zavzemanja za boljšo kakovost vladanja in omejevanja korupcije".

Boj proti korupciji je sicer tudi ena glavnih zahtev protestnikov, ki so v zadnjih tednih zavzeli slovenske trge in ulice. Prav pogodba o postavitvi radarjev v štajerski prestolnici, na spornost katere je opozorila tudi protikorupcijska komisija, je bila namreč eden od povodov za poznejša množična zborovanja po več slovenskih mestih.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.12.2012 ob 22:02 BAJSI gost

      Pa ka zdaj ščete povedati ka smo tak fejt skorumperani ali tak malo. Ka pa je sploj kurupcija.? AJDI KA VAS ČUJEM !!!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.12.2012 ob 22:44 gost gost

      Že po tem kak se cste pucajo vidiš ka je korupcija. Posvečeni dobijo delo, ki ga ne opravijo. Občine pa plačajo veliko denarja za to. Če bi bil red bi odgovorni našli drugega, ki bi spucal kak treba. Tistemu, ki pa dela ni opravil pa se ne plača.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.