https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Gasilski dom v Črenšovcih v novi podobi in z novo dvorano

Črenšovci, 11.12.2012 ob 7:00  

Gasilski dom v Črenšovcih je pred kratkim dobil novo podobo. Novost v domu je večnamenska dvorana, dom pa bodo namenu predali prihodnjo pomlad.


Želja o prenovi leta 1963 zgrajenega gasilskega doma je med črenšovskimi gasilci tlela že več let, a zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ideja še ni bila uresničljiva. Leta 2008 so pričeli pridobivati dovoljenja in gradbene načrte, ker pa se kot društvo niso mogli prijaviti na razpis za sredstva Evropske unije, so pred dvema letoma lastništvo gasilskega doma za pet let prepisali na občino.

Na razpisu je bila občina uspešna in tako se je letos maja pričela temeljita  obnova. Dom je bil prenovljen v celoti, izjema so le zunanji zidovi. Z obnovo so zaključili konec oktobra, naknadno pa bo dodanih še nekaj opreme.

Nov muzej in dvorana

Prostori v spodnji etaži so večinom ohranili prvotno obliko, nov pa je zunanji vhod v gasilski muzej. V spodnji etaži se nahaja pisarna za sestanke, ki je povezana s prostorom za arhiv, v garaži pa je prostor za tri vozila. Gasilski dom je dobil novo strešno konstrukcijo in streho, fasado, nova okna, zamenjali so vrata, keramiko, električne in vodovodne inštalacije, na novo uredili stopnišče, zamenjali opremo, uredili pa so tudi okolico gasilskega doma (asfalt, klopi in kandelabre).

Prostori zgornje etaže so preurejeni v dvorano, v kateri je prostora za 70 do 80 ljudi, v dvorani je urejena tudi kuhinja, v sosednjem prostoru pa so sanitarije.

Vrednost projekta je bila ocenjena na 188.000 evrov, od katerih računajo na sredstva Ministrstva za kmetijsto v višini 144.000 evrov, občina prispeva 33.000 evrov, preostanek sredstev pa prispevajo gasilci, katerih delež skupno s pripravo projektne dokumentacije in dodatno opremo znaša okoli 24.000 evrov. Svoj delež sredstev so gasilci zbrali tudi z zbiranjem po gospodinjstvih in preko posameznih donatorjev.

V prihodnjih dneh tudi dan odprtih vrat

Prenovljeni dom, ki po novem nosi ime Gasilsko-vaški dom Črenšovci, bodo namenu predali prihodnjo pomlad, ko bo društvo praznovalo tudi 90-letnico svojega delovanja. Kot je povedal  poveljnik PGD Črenšovci Janez Zadravec, so na račun prenove tudi že povečali članstvo v svojih desetinah, v prihodnjih tednih pa za vse vaščane in druge zainteresirane v prenovljenem gasilskem domu pripravljajo dan odprtih vrat.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.12.2012 ob 18:11 Neznani gost

      Lepo... samo je še VELIKO gasilskih domov ki bi potrebovali takšno prenovo.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.12.2012 ob 20:09 ološ gost

      to so vam itak polančani pomagali

      2 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.12.2012 ob 22:09 gost gost

      za ta denar se zgradi nov dom na veliko boljši lokaciji. na račun prenove so povečali članstvo v desetinah. o reveži.

      4 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.12.2012 ob 22:47 nimaš pojma gost

      Ti zgornji si samo fauš in nimaš pojma koliko kaj stane, ker si bedak. Za nov gasilski dom rabiš parcelo, gradbeno dovoljenje, potem šele pridejo stroški gradnje... Poleg tega pa EU največkrat financira obnovo vaških jeder. OBNOVA pa se ve kaj pomeni... Mislim, pa da vem kdo si, skregal si se v društvu zdaj pa samo kritiziraš... Še dobro da so te vsi prebrali.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.