https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na ljutomerski gimnaziji svečana otvoritev dvigala za gibalno ovirane osebe

Ljutomer, 13.12.2012 ob 16:47  

Danes je na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer potekala svečana otvoritev dvigala za gibalno ovirane osebe, ki bo v veliko pomoč gibalno oviranim dijakom in ostalim, ki jim stopnice predstavljajo veliko oviro.


Lansko leto so se na pobudo Območnega združenja Rdečega križa Ljutomer na ljutomerski gimnaziji skupaj z vsemi ostalimi pomurskimi območnimi združenji Rdečega križa odločili, da združijo moči in so pripravili akcijo zbiranja plastičnih zamaškov, da bi lahko pri šoli zgradili dvigalo.

V zbiranje zamaškov so bile vključene predvsem pomurske osnovne šole in vrtci, seveda pa 40.000 evrov vredne investicije s tem niso mogli v celoti pokriti. S pomočjo zamaškov so zbrali približno 2400 evrov, saj je za tono zamaškov podjetje MPI iz Črne na Koroškem plačalo 300 evrov, v akciji pa so zbrali 8 ton zamaškov.

FOTO: Gradnja dvigala avgusta letos

S pomočjo dobrodelnih akcij hitreje do dvigala

Del sredstev je zagotovila ljutomerska gimnazija sama. Prav tako pa so organizirali dve dobrodelni akciji. Prva je bila dobrodelna prireditev Gimnazijci gimnazijcem, kjer so se z bogatim kulturnim programom številni publiki predstavili sedanji in nekdanji ljutomerski dijaki, zbrali pa so okoli 6.000 evrov. Drugi dogodek v sklopu akcije zbiranja sredstev za izgradnjo dvigala za gibalno ovirane osebe pri Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer pa je bil musical Deček iz džungle, kjer so zbrali 9.000 evrov sredstev.

Del sredstev so pridobili tudi s pomočjo donacij posameznikov in podjetij. Prav tako je pomembno izpostaviti donacije v obliki humanitarnega dela, kjer je prvi korak naredil projektant dvigala, Uroš Rošker, direktor mariborske projektivne pisarne Biro Biro d.o.o. in bivši dijak ljutomerske gimnazije, ki je vsa svoja dela v okviru tega projekta naredil zastonj.

Izgradnja dvigala v nekaj mesecih

Dvigalo je bilo uspešno zgrajeno v nekaj mesecih, k sami izgradnji pa so s svojim delom pripomogla tri podjetja. Podjetje KONE iz Ljubljane je dobavilo in uredilo dvigalo, gradbena dela je izvedlo podjetje PGP iz Ljutomera, zasteklitev pa je uredilo podjetje Karba mge iz Ljutomera.

FOTO: Današnja otvoritev dvigala

Projekt zaključen z današnjo svečano otvoritvijo

Humanitarna akcija je bila uspešno opravljena, projekt izgradnje dvigala za invalide pa je bil uspešno zaključen z današnjo svečano otvoritvijo. S tem ne bodo zgolj odpravljene težave dijakinje, ampak bo v prihodnje omogočena večja mobilnost in lažje vključevanje gibalno oviranih dijakov in tudi profesorjev v sam proces izobraževanja, brez omejitev in odvisnosti od pomoči drugih ljudi.

Na otvoritvi je namesto ravnatelja GFML, Zvonka Kusteca, ki je bil odsoten, spregovoril pomočnik ravnatelja, Franc Čuš, par besed pa so povedali tudi sekretarka RKS OZ Ljutomer, Maša Senčar Germšek, predstavnik podjetja KONE, ki je dobavilo in postavilo dvigalo in Martina, dijakinja GFML, ki ji bo dvigalo omogočilo večjo mobilnost in preprečilo številne ovire, ki jih je imela pred izgradnjo dvigala.

FOTO: Svečani prerez traku pred vhodom v dvigalo

FOTO: Franc Čuš, pomočnik ravnatelja na GFML

Več fotografij najdete v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.12.2012 ob 18:08 sreča gost

      bravo pa nam je le uspelo.... Martina uspešno uporabo

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.12.2012 ob 22:52 gost gost

      Čestitke vsem, ki so doprinesli, da je dvigalo realizirano. SRAMOTA pa za državo, ker je Gimnazija Frana Miklošiča državna lastnina in bi država MORALA to urediti. Okrog zbiranja zamaškov pa ne bom razpravljal, ker jih veliko ne bo razumelo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. dobrastreha
      14.12.2012 ob 1:30 dobrastreha

      Bravo vsem! Tebi Martina pa naj pomaga to dvigalo za lepše šolske dni in lažjo prihodnost!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.12.2012 ob 6:15 Ciganjscek gost

      Bravo! Cestitek in hvala vsem, ki ste omogocili in realizirali ta projekt! Bravo!!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.12.2012 ob 16:22 lotmerski razlagić gost

      To bi lahko naredili ze 10 let nazaj. No vseeno, pa je boljse, da so zdaj kot pa nikoli.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.