https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Dijaki in študenti se bodo zaradi napovedanega referenduma vozili dražje

15.12.2012 ob 13:04  

Posledica sindikalne pobude za referendum o zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 bodo tudi dražje vozovnice za dijake in študente. Z novim letom bo mesečna vozovnica na razdalji do 90 kilometrov stala 35 evrov, vozovnica za deset voženj pa 25 evrov. Za mestni promet bodo upravičenci morali doplačati do 15 evrov, navajajo na Ukomu.

Iz urada vlade za komuniciranje (Ukom) so sporočili, da bodo sindikalno pobudo za referendum o zakonu o izvrševanju proračuna za leto 2013 "neposredno v svojih žepih" občutili predvsem dijaki in študenti ter njihovi starši, saj je ogrožen po njihovih navedbah izjemno dobro sprejet model subvencioniranja javnega prevoza, ki ga je s 1. septembrom uvedlo ministrstvo za infrastrukturo in prostor.

Zaradi razpisa referenduma in posledično začasnega financiranja proračuna po dvanajstinah namreč ministrstvo ne bo imelo dovolj sredstev za izvajanje subvencioniranja mesečnih vozovnic v enaki višini kot doslej, pojasnjujejo na Ukomu. Dodajajo, da bosta zato nujna ukrepa dviga cen za posamezne relacije ter uvedba doplačila za kombinirane vozovnice med medkrajevnim avtobusnim in železniškim potniškim prometom in mestnim potniškim prometom.

Da bi ublažilo dvig cen, je tako ministrstvo poiskalo notranje rezerve, deloma pa tudi spremenilo sedanji model subvencioniranja. Združujeta se torej prvi in drugi razred oddaljenosti, kar pomeni, da bo mesečna vozovnica na razdalji do 90 kilometrov stala 35 evrov. Doslej so vozovnice za razdaljo od pet do 60 kilometrov od šole do prebivališča upravičenca stale 20 evrov, za razdaljo več kot 60 do vključno 90 kilometrov pa je bilo treba odšteti 30 evrov.

Dijaki in študenti, ki bodo uveljavljali pravice do kombinirane vozovnice z mestnim potniškim prometom, bodo po novem morali doplačati do 15 evrov. Cena vozovnice za deset voženj, ki je doslej stala 15 evrov, bo po novem stala 10 evrov več. Cena subvencionirane vozovnice v primeru razdalje več kot 90 kilometrov medtem ostaja enaka in znaša 50 evrov.

Na Ukomu ob tem povzemajo navedbe ministrstva, ki "opozarja na nerazumnost blokiranja izvajanja proračuna za leto 2013 zaradi aktivnosti sindikalnih central s področja vzgoje in izobraževanja".

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.12.2012 ob 13:34 Blablabla gost

      Dijaki, študentje brez pejnez, te pa še idejo pa zanalašč povišajo cene. Bravo! V takšnon primeri, če že plačuvlemo ka se lejko vozimo naj bar ogrevanje zrihtajo tak kak se ima biti, nej pa ka se v mrzlon vozimo. Isto tak bi pa lejko že enkrat zrihtali direktne povezave, nej pa ka moremo čakati po 1h in več na mrzlon na drugi vlak in podobno. Isto tak s temi prestopi, po 2x-3x prestaplati in te te še nišče ne usmerja in ne pove na keri vlak/bus moreš iti. Katastrofa. Pa glede teh novih voznih redov - te bar na interneti naj uredijo prave vre voznih redov, nej pa ka te prideš na postajo in ti pravi ka so novi vozni redi pa ka vlak ide komaj čez 2h. Pa ka so ukinoli potniški vlak in dali Inter City-a ka ga moremo več doplačati?! Trbelo de se zbuniti. Dijaki, študentje - ne sedite s prekrižanimi rokami, ker do nas drugače še bole okrog obračali!

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.12.2012 ob 13:52 Biiiiigaaaaa gost

      Ministrstva, ki "opozarjajo na nerazumnost blokiranja izvajanja proračuna za leto 2013 zaradi aktivnosti sindikalnih central s področja vzgoje in izobraževanja" naj začnejo šparati, pa bo za dijake, študente, otroke v vrtcih, pa za delavce in upokojence povsem dovolj ! Vsi ti so še kako vajeni zategovati pasove, le tam še tega ne vedo - s 6000-8000 eur plače NE ZNAJO ŽIVETI.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.12.2012 ob 14:21 ć gost

      študenti tudi vi boste morali začeti varčevati in doštodirati v razumnem roku.Prinas velja neka miselnost da bo izobražena raja rešila SLOVENIJO ,zato imamo preveč izobraženih kadrov ,ki pa jih nažalost nemoremo zaposliti.Negdo mora tudi v indostriji delati in še kje da lahko vi kadite "marboro" in se šopirite po cestah in se počutite najbolj pomembni na tem svetu.

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.12.2012 ob 14:25 aaa gost

      @blablabla To je posledica referendumske pobude(g. Štrukelj) in je ovira pravne narave, ne pa pomanjkanja denarja oz. umika financiranja. Ceno ti je zvišal veliki borec za pravice "malih ljudi" s svojo blokado proračuna.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.12.2012 ob 14:25 Zvijača gost

      Podel izgovor vlade je tau, če so kalkulaije delali samo za 3 mesce tudi žalostno. Bedna je ta pobuda za referendum, nepotrebna, samo izgovarjati se na to pa je še bole bolano. Grdo je, ka so se peneze vzeli vkrej od štipendije za prevoz kao, sicer cena 20€ je bila super fajna, ampak ta dvig je nameren, tudi če te pobude ne bi bilo.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.12.2012 ob 14:32 aaa gost

      @Zvijača Preberi si zakon o proračunu, ne na pamet. Ukrep začasnega financiranja proračuna namreč pomeni izvajanje proračuna za leto 2012 po dvanajstinah. Nov način, pa je šele v septembru prišel v veljavo.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.12.2012 ob 14:35 aaapravi gost

      aaa, je očitno eden izmed lopovov!!! Nindre indre se nemsi šparate, kak pri tajkunih in politikih!! zakoj bi bil nešče prikrajšani, ka nej nič kriv??? Banda lopovska!!

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.12.2012 ob 15:01 Zvijača gost

      San prebral, brez skrbi. Torej v kolikor bo, upan, ustavno sodišče zavrnilo pobudo za referendum, verjetno ne bo problema ka se cena kart ponovno zniža;) Če je to glavni razlog.. pa če verjameš v to :)

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      15.12.2012 ob 16:00 pravica gost

      pri tajkunih pa lopovi nemrejo pa tudi ne vupajo vkraj vzeti ker te de rompompom pa v joč pa sodišče pa dober advokat pa de hitro doba nazaj 2x več kak so mu vzeli treba vzeti pri malih toti se samo lahko bunijo pa nič drugega tak je pač v naši preljubi Sloveniji (Slovenijastan)

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      15.12.2012 ob 17:25 Pika gost

      Kakšni podli izgovori. Potem se naj ne čudijo, da se pri shodih mladi poslužujejo s kockami. Žal je edino to, da jih ne dobijo pravi ljudje v betice!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      15.12.2012 ob 19:51 JANEZ gost

      PRODAM DRVA BUKOVA TL. ŠT. : 041-678-529

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      15.12.2012 ob 21:15 genij gost

      Pa to več ni za zdržati! Sem dijak 4. letnika. Nekdaj sem imel 180 evrov mesečne zoisove štipendije. Od teh 180e je bilo 70 evrov v smislu dodatka za vozovnico. Vozovnica je stala 40e, torej sem bil 30e v plusu. Sedaj pa več subvencija ni všteta v štipendijo, zato imam samo 100e štipendije, zraven pa bom mogel plačati še 35e za vozovnico, 20e za mobitel... In kot nagrado za to, da se trudim v šoli, da bom v prihodnosti del našega gospodarstva, aktivni prebivalec, sem za nagrado dobil revščino. Pa tako ali tako nam doma ne gre preveč dobro s financami, sedaj pa še to... Šparajo na tistih, pri katerih bi najmanj smeli. Naj šparajo z obdavčitvijo ljudi, ki imajo na bančnem računu več kot npr.200k evrov, z ukitivijo občin... Štrajk bo v petek še zelo zanimiv in predvsem v LJ in MB, kjer se bo zbralo veliko študentov. Pa lp

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      15.12.2012 ob 22:06 Bajsi gost

      Ja pakak to nerazmiš genij pa što ti je dao to cojzovo štipendijo.Vas bodočo elito včijo na malo ka te te da pridete na stolčke znali ali bole ceniti revščino pa delavca ali pa ka je bole verjetno da te znali kak spokradnoti od delavcov pa nagrabiti za sebe. EJ PA KA NE POZABIM PRRODAM NERABLJENO DIPLOMO.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      15.12.2012 ob 23:24 M.G gost

      Vlada je zagnala hura med dijaki in študenti, ker smo dobili subvencionirane vozovnice ... ("skoraj" zastonji), napram prejšnja leta. Strinjam se z enim izmed zgoraj napisanih komentarjev ... Vozni redi in same vožnje so v Prekmurju najslabše, kar jih kjerkoli poznam. Avtobusni promet Murska Sobota, d.d. je poden od podna, take neorganiziranosti in obnašanje šoferjev nisem videl še nikjer. Zamujajo tudi po 15 minut, zjutraj je nenormalno mrzlo na avtobusih ... kar pa je najbolj smešno je to, da jih je večina polpismenih. Ne znajo delati z vozovnicami, šoferji so nepoučeni glede rabe in dogovorov pogodb ... skratka z eo besedo, SRAMOTA!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      16.12.2012 ob 10:25 mm gost

      Tako pokvarjene vlade kot je ta pa človek ne pomni, načrtno uničuje m ladino, da ne bojo mogli študirat ter hodit v šolo. hočejo jim oprati možgane, bolj imaš neumen narod lažje ga obvladuješ, to je cilj klera ter današnje vlade. Nekdo piše,da dolgo študirajo. Ti ko nam sedaj vladajo so bili večni študenti, do diplom pa so prišli vese kako, če bi sli raziskovat,bi jih pol bilo ponarejenih, ali pa so drugi hodili na izpite,to ti povem da je prevrjeno. PRAV IMATE ŠTUDIRAJTE DOLGO,ČE IMATE MOŽNOST, DELA TAKO NI.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      16.12.2012 ob 10:32 prevoz gost

      ŠEFI prevozov naučite svoje šoferje ter vaše uslužbence, osnovnega bontona, da so otroci ljudje, da vi dobite za to plačano, da imajo službe, ne pa se obnašajo do njih kot do živali. Hvala bogu da se sedaj lahko vse posname,ker če se bo to še naprej dogajalo,bomo zadeve morali DATI naprej. HVALA VLADA TER POSLANCI DA VARČUJETE NA OTROCIH.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      16.12.2012 ob 13:15 GOTOF JE gost

      A še kdo sploh kaj razmišlja preden kaj napiše ??? Težko razumem, da so tukaj gor ddiplomirani ljudje, oziroma taki, ki bodo v kratkem imeli diplome in mature, če kvasijo take neumnosti. Večina, ali skoraj nihče ne pozna delovanja države. Če proračun ni sprejet, se denarja NE SME rabiti, četudi je na voljo, ker je PROTI ZAKONITO! In sedaj se dijaki, študentje in vsi, ki boste prikrajšani, ZAHVALITE Tovarišu Štruklju, ker zahteva referendum. Vlada je svoje opravila! Poslanci so svoje opravili! OBOJI SO SPREJELI PRORAČUN. S 1.1. 2013 bi začel veljati in vse bi bilo OK. Ker pa Tovariš ŠTRUKELJ temu nasprotuje in hoče referendum, se sprejeti proračun NE SME IZVAJATI ! Ampak nastopi začasno financiranje, ki je urejeno z zakonom. To pomeni, da se vse financira, kot pred enim letom po starem. Dijaki in študentje, obrnite se na tovariša Štruklja in ga prosite za pojasnilo. Če še ne razumete, gre njemu SAMO ua njegovo rit. ŠTRUKELJ mesečno zasluži toliko, kot dijaki in študentje ne VIDITE vso leto.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      16.12.2012 ob 13:20 gost gost

      Ja, prevoz, ko take pišeš, da bi naj vlada in poslanci varčevali na otrocih. Vsaj malo se informiraj preden kaj napišeš. Razen, če nisi Štrukljevo trobilo. VLADA in POSLANCI SO SPREJELI PRORAČUN !!! S tem bi dijaki in študentje dobili denar! Ker pa ŠTRUKELJ s svojim sindikatom temu nasprotuje in hoče referendum, bo zadeva taka, da ne bo denarja. Oziroma denar bo, ampak se ga NE BO SMELO rabiti, ker je ŠTRUKELJ dal pobudo za referendum. Dajte že enkrat malo misliti. Če bi kdo kaj razmišljal bi sedaj dijaki in študentje šli na ulico in ŠTRUKLJU rekli GOTOF JE ! ŠTRUKELJ JE GOTOF, ker je dijakom in študentom PREPREČIL, da dobijo denar.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      16.12.2012 ob 14:08 đ gost

      sploh se ne čudim,da nam gre tako kot nam gre,da imamo take študente,"piflaše ",ki nevejo z svojo glavo razmišljati.Kot beremo,pa jih polovico kupi diplome ali pa jih prepiše.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      16.12.2012 ob 14:37 prevoz gost

      Gost-gost jaz nisem nobeno Štrukljevo trobilo,ampak človek,ki razmišlja z pametjo,nisem rdeč in ne rumen, TOLIKO. V glavnem tako zanikrne vlade kot je zdaj še nismo imeli, ali ne vidiš,da jemlje revežem, to je delal kler pred drugo svetovno vojno, TAJKUNI PA ŠE NAPREJ UŽIVAJO IN SEDIJO V PRVI vrsti. HVALA BOGU,da še imamo ŠTRUKLJE IN DA bi bilo še več takšnih,če ne SE NAM RES NIČ DOBRO NEPIŠE. Nekateri starši nimajo služb,zato težko plačajo karto, ukinili pa so jim tudi štipendije, da država nima denarja ni res, to je samo pesek v oči. TI PA VERJAMI kar hočeš, malo kaj preberi druge časopise, ne samo viset na računalniku.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      16.12.2012 ob 16:32 Čika-pajo gost

      Jaz bi komentiral samo eno in sicer moralnost. Zakaj je tako moderno da se vedno vlade pogajajo z figo v žepu. Pri zmanjšanju plač javnemu sektorju se je vlada zavezala da ne bo eneostransko posegala v dodatno zamanjševanje plač oziroma zaposlovanja.Po sprejetju zmanjšanja z pristankom sindikatov ter vseh ostalih strani pa se dogaja ravno to. Potem pa sedaj ko sindikati blokirajo proračun je vlada takoj izjavila da se še to ni zgodilo v nobeni državi na svetu. Ja mogoče se ni resm verjetno pa se tudi ni da bi vlada prelomila obljubo dano v štartu. NO IN KJE JE TU MORALNOST-JE NI IN SICER NA STRANI KI BI MORALA BITI POŠTENA OBLJUBA NAJ VELJA.!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      16.12.2012 ob 22:25 gost gost

      No, prevoz potem mi pa povej, kdo je sprejel proračun in kdo ga sedaj blokira? V proračunu so sredstva za otroke. Če mogoče ne veš, je vlada tudi sprejela, da se VEČ denarja nameni otrokom za prehrano. Vso sranje ki se dogaja okrog CSD, šolske prehrane in vrtcev je zakuhal bivši minister Svetlik. Sedanja vlada popravlja napake. In sedaj ko se proračun sprejme, ga hoče Štruklej blokirat. V kolikor se motim mi povej, kdo blokira proračun?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      17.12.2012 ob 7:25 Bajsi gost

      Zdaj pa že enjajta vuva prevoz pa gost ,pa če bi tebe gost tak nategnilil kak so štrukla bi ti tudik blokero na konci koncov što je pa zače z temi referendumi -ŠTO.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      17.12.2012 ob 23:58 gost gost

      Ejj; Bajsi, da veš kak je Štrukelj plačani, bi se ti zvrtelo. Plača učitelja in dela sploh ne opravlja, ker je okupiran s sindikatom. Plača v sindikatu. Da ne govorimo o dnevnicah, sejninah, kilometrinah, službenem telefonu in še kaj. Plača svetnika Državnega sveta. Malo seštej, pa kaj še ne vemo in se ti zvrti. In zaradi te pobude za referendum bo trpelo tisoče ljudi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.