https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Pomurju plače ne rastejo kot drugje po Sloveniji

17.12.2012 ob 12:44  

Povprečna mesečna neto plača v Sloveniji je oktobra znašala 986,81 evra, kar je 1,4 odstotka več kot mesec prej in za 0,7 odstotka več kot leto prej. Povprečna bruto plača je bila v mesečni primerjavi za 1,8 odstotka, v letni pa za 0,4 odstotka višja in je znašala 1515,95 evra, je danes sporočil državni statistični urad.


Povprečna neto plača v zasebnem sektorju je oktobra znašala 914,37 evra oz. 2,5 odstotka več kot septembra oz.1,8 odstotka višja kot oktobra lani, povprečna bruto plača pa se je povečala za 3,1 odstotka (oz. za 1,9 odstotka v letni primerjavi) na 1397,17 evra. Povprečna oktobrska neto plača v javnem sektorju je znašala 1119,30 evra oz. 0,2 odstotka manj kot septembra in 0,1 odstotka manj kot oktobra lani, od tega v sektorju država 1117,50 evra (-0,3 odstotka glede na mesec prej in 2,8 odstotka glede na leto prej).

Povprečna bruto plača v javnem sektorju je bila glede na september za 0,1 odstotka nižja in je znašala 1733,23 evra (v letni primerjavi je bil padec 2,1-odstoten), od tega v sektorju država 1728,58 evra (-0,3 odstotka glede na mesec prej in štiri odstotke v letni primerjavi).

Pomurje med najmanj naraščajočimi glede višine plač

Povprečna mesečna bruto plača je bila oktobra glede na september višja v vseh statističnih regijah. Zvišanje je bilo najopaznejše v koroški in goriški statistični regiji (v vsaki za 3,8 odstotka), najmanj opazno pa v obalno-kraški (za 0,2 odstotka) in v pomurski statistični regiji (za 0,6 odstotka).

Povprečna mesečna bruto plača je bila oktobra nižje od 1000 evrov le v občini Osilnica, znašala je 902,48 evra. Najvišjo povprečno bruto plačo so zabeležili v občini Cerklje na Gorenjskem, in sicer je znašala 1911,75 evra. S plačo za oktober je bilo plačanih povprečno 175 ur na zaposleno osebo ali za 10,8 odstotka več kot prejšnji mesec. Povprečna bruto plača na uro za oktober je znašala 8,65 evra, še navaja statistični urad.

    Komentarji

    1. mix
      17.12.2012 ob 17:11 mix

      Glavno, da plačujemo komunalne storitve, ki so pa na vrhu najdražjih v državi. Pogledati je treba le zadnje položnice Komunale za kurjavo, za zadnji mesec, pa bo vsakemu jasno, da pa smo po izdatkih ravni tistim v SL.,ki imajo večje bruto i n neto plače.Pri nas je ravno takšna draginja kot drugod,plače so manjše, pa moramo biti tiho, ker smo pač tako navajeni, da vse prenašamo in, da tako pač je. Vedno smo capljali na enem mestu in se nikamor premaknili, kljub vsem leporečjem vlade, ki se tu in tam spomni na Prekmurje in nas obišče, ter obljubi nekaj, kar se potem ne izpelje, ker spet ni denarja. In tako je ta krog sklenjen. Pa tudi sami ne naredimo nič zase, razen ,da tisti, ki imajo to moč ožemajo ljudi. Sicer pa je to že za neko drugo zgodbo.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.12.2012 ob 17:21 prekmurje gost

      sram me je da sem slovenec in ponosen da se prekmurecm !

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.12.2012 ob 17:24 gost gost

      @ prekmurje Ti nimaš niti osnovnih pogojev, da bi postal Slovenec.

      0 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.12.2012 ob 18:35 shooter gost

      Ta statistika je tak tak, takšno povprečje v zasebnon sektorji gor držijo samo managerske plače pa plače rejsan sposobnih ljudi v naravoslovnih strokah, plače delavcev pa so krepko pod ten povprečjen tan okoli 600 - 700 EUR. V javnon sektorji je pa dokaj bluzi, kak je napisano. V bistvi bi pa moglo biti obratno, ka javen sektro sploj ne vej kak se pejneze služijo, pa država ka nema minimalno 1000-1100 neto (s ten mislim delavce v proizvodnji z najnižjo izobrazbo) nema kaj iskati v EU! To je moje mnenje

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.12.2012 ob 18:42 SMRKCI gost

      Seveda saj smo pa prekmurci češ saj pa prekmurec de pa delal za en euro, tako pač menijo politiki in tajkuni, hlapci smo bli pa hlapci ostanemo, ker politika tako menijo.Prekmurje so izropali pred 15 leti politiki in so vse delo in premoženje odnesli v ljubljano mi prekmurci smo pa ostali praznih rok in, ko bomo spet malo pridelali do spet prišli politiki in do spet vse odnesli PAČ.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. porabje
      17.12.2012 ob 20:26 porabje

      Evald Flisar je nin pravo, ka Prekmurje neje pravi del Slovenije, zato sigdar v zadnjon mésti je. Či je rejsan tak, lidjé tükar nika nemrejo čakati, niti visike plače niti modernizacije. Da pa sakšo léto zakoj svejtijo priključitev Prekmurja k matičnoj domovini, ako Prekmurje nika nej v Sloveniji?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. smrt
      17.12.2012 ob 21:39 smrt

      Krijvi so tisti ,ki nas zastouplejo in kere smo volili da so obečavali vsega in svašta in se rijvali h kopanji kak mali pujceki .Pobrigali smo se ka naši Prekmurski poslanci shajajo odlično za nas pa jih boli kitara .

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.12.2012 ob 21:42 bandi gost

      Mi Prekmurci znamo samo stonjati ,pa mislite ka do nan na pladnji nosili trbe vzeti to ka je naše trbe pokazati malo podjetniške žilice,trbe deci pokazati ka ne obstaja samo Lublana pa Maribor ge se lejko kaj napravi pogleni si naprimer Gorejnce ka majo vukojebino kamen pa bokše živijo kak cela Slovenija zakoj.Zato ka so vse pa tudik nas prepričali ka je v brigaj lipo pa ka je tan šuma pa čista voda pa sneg pa škrtlavi lidge.Mi prekmurci pa da mamo mao vsega preveč nikdar smo si že od pantiveka nej znali raztalati pa še radi vse od sebe damo.Vsi pa znamo ka je dobrota sirota. Tebi shooter bi pa predlago ka si ednok ideš naprimer v špital v pralnico poglednot kak tan lidge ženske crnčijo za minimalno plačo pa te takše oslarije več neboš piso.Pa ka znaš v javnon sektori obstaja več kast pa tudik navadna raja.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.12.2012 ob 21:46 Jas gost

      Tou je tou,Prekmurje de sikdar za povprejčjon!Zakoj?Zatou,ka si ne vupamo svojin nadrejenin prouti postaviti,pa niti se za svoje pravice na borijmo zadosta.Ali? Man praf, nej! Aja,pa zatou svoje znanje indri odavlimo,pri sousidaj,doma smo itak nikaj nej vrejdni!!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.12.2012 ob 23:43 gost gost

      To je že itak stara zgodba, ki se ponavlja oziroma ji ni videti konca. Kako bi tudi naj bile višje plače, če je tudi statistično REGIJA Pomurje daleč za vsemi v vseh kazalcih. Edino na prvem mestu je po BREZPOSELNOSTI. Vse ostalo pa daleč pod povprečjem. Slovensko Kosovo, so nekoč rekli. In še doooooooolgo bo tako. Na žalost.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      18.12.2012 ob 0:05 gost gost

      Shooter pa podobni (nej san iz javnoga sektora ka si nede što kaj mislo), mislin da bi pomali že lejko nehali s temi populizmi kak v javnon sektori nišče nika ne dela. Brez javnoga sektora tudi ostalo nebi funkcionejralo. Delavci bi se bole mogli boriti za svoje prvice nej pa kak se borite proti tistin kateri sploj nejso vaši sovražniki. Namesto ka bi se vsi pridružili proteston se rajši norca delate iz učitelov, vzgojitelov, ostalih iz javne uprave kateri se borijo med drugin tudi za vaše delavske pravice. Zato pa vas ima ostala slovenija prekmurske delavce za manjvredne pa bebaste ka se niti za sebe ne vejte postaviti. Te pa lejko delalo z vami ka ščejo, če se pa vi namesto ka bi se borili za sebe borite proti drugim.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      18.12.2012 ob 0:40 ges gost

      ge pa san z javnoga sektora in marsikerome keri ma tu telko povedate čez javni sektor želin ka bi en den delo na mojon delovnon meste v bolnici z llidmij za 680 €. Saki ma pravico me jebati v glavo, ge se pa moren vsen fajn smijate pa biti prijazna. Velka večina zna javni sektor samo šinfate ali kda pa šteri betežen grata pa priletij k doktore pa tan zganja svega i svašta te pa pozabi ka tan tudi delajo lidgej za isto ali pa še menšo plačo kak on san, zna si saki sami iskate pravice. Ne mečte vseh lidij z javnoga sektora v iste koš!!! rejsan so eni ka majo v enon mesece več kak ge cejlo leto ali tou je mali procent lidij in v mojon primere tej lidgej (doktore) rešavlejo življenja (moja pa vaša) in marsikeri si tej peneze krvavo zasluže.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. smrt
      18.12.2012 ob 6:16 smrt

      replika ---ges (((=?* Ne smijli se sama sebi ležal san v bolnici in vido in slišal kak so se sestre obnašale do betežnij .Da so kavico pile so eni zvonijli ponoči pa so sestre letele in zabičale če ne date meru vam damo inekcijo in vas doj zvežemo .Ne pravin ka se v bolnici ne dela ampak da ste se šoulali za delo v bolnici ste znali in videli že na praksi kak bou a nej se motim ?Javni sektor dobij plačo na datum pa regres ka pa tisti ka delajo nekaj mejsecov pa ne dobijo plače ? Kak pijšeš nej se v eden koš metati .Napijšen ti en primer .Spodaj na Občini v Soboti ke se plačajo koleki ali takse za osene jih sedij 3 ali 4 lidij in pa nikoli nemajo vsi do vratu dela pa majo plače prek 700 ali 800 € sigurno in te v javnon sektori nej tak slabo se ti ne zdij ? Man 34 lejt delovne dobe sem srčno žilni bolnik in mam 355 € invalidske pokojnine in ka praviš da imam dobro penzijo nej ? Nej se smijliti san sebi . lp

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      18.12.2012 ob 9:24 smrt 1 gost

      smrt tak kak praviš, nej se smiliti san sebi, tak kak si napiso ges, kda si sprejel delo pa delo to kak pač si v živlenje ka si prišo do tej penzije si znal ka boš mel na konci penzijo tak kak maš zdaj. Pa vsi ka ste tak pametni, želen van ka bi delale en keden na velki večini delovnih mest v javnon sektore pa z lidmij takšnimi kak ste pa bi vas te pito, kak je kaj to delo pa ta plača ka jo na konci dobite za to, pa pozablate eno stvar tej povprečne plače ka v javnon sektori tak fajn izgledajo, ka mislite što to povprečje nafudne ... naši preljubi funkcionari pa direktore zavodov pa tak dale, če tej zemeš vkraj te ostanejo zneski menši od teh za štere pravite ka neka ustvarjajo. Poleg toga pa pozablate še eno stvar, večina teh lejko kaj šušmari pa si zaluži kcuj, v javnon sektore pa tej možnosti nemaš. Pa zanima ma še ena stvar od vas pametnjakovičof, kelko vas je takšnih, ka nema med svojimi bližnjimi niti enoga "ka ne dela nika pa fejst služi", malo se pozanijmajte kak je. Na konci smo pa itak vsi v iston dreki in pijavkan ka jih zanima samo dobiček paše, ka se med sebof drkamo, ker te ležej vladajo, samo večina je tak plitvih, ka to niti ne preštima.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      18.12.2012 ob 9:39 Bandi gost

      replika-smrti g.smrt pa ka je mogoče za takšo stanje v državi kriva ta sestra,ta strežnica ta čistilka te doktor pa vzdrževalec. Če tak misliš te si malo prečitaj vćerašnje delo pa naslov IZPOVED EKONOMSKOGA MORILCA mogoče de ti te jasno od koj gučim.Žal mi je ka si betežen nemren ti pomagati, tudik san nemam telko ka bi lejko razmetavo,samo na takši način ka boš vseposedi v javnon sektori vido prisklednike pa delaš samo svajo med lidmi.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      18.12.2012 ob 11:16 ges gost

      Smrt žal mi je ka si betežen, žal mi je ka moreš pri doktore čakate, žal mi je ka maš tak malo invalidsko penzijo. Če bi lejko bi ti dala en falat moje plače ali na žalost te mi nede nika ostalo bar za bencin. Z mojo plačo si komaj lejko plačan položnice pa natankan bencin. Z mojo plačo si ge nemren privoščite bolniške zatou ka se mi preveč pozna pri plači. Plača na rok? Ja tak-tak. Že en čas se saki mesec znova okoli 5. začajo opozorila ka plače nede, zaenkrat smo jo še skouz dobili oz. dobimo plačilne liste na rok, plačo pa včasik tudi keri den kesnej. Božičnico pa druge nagrade lejko samo senjamo pa kak je že gost - smrt 1 ge nemren nindri nika šušmarite, kak lejko večina z gospodarstva. Ge se ne smilin sama sebi, ge san se zavestno v mladoste odločila ka mo delala v zdravstve, zavestno san se odločila ka za menej nede nej petka pa nej svetka. Zavestno san se odločila ka mo namesto za staro leto nendre feštala, rajše čakala če do nan kakšnoga pametnoga kerome je petarda roko razstrelila ali pa kakšnoga keri je na novoletnoj fešte preveč v kupico pogledno pa na poti domov doj s ceste zleto v bolnico pripelale. Pa ka se razmimo: z veseljon delan svoje delo pa si niti nemren predstavlate ka bi kaj drugoga delala ali še enkrat pravin: NE MEČTE NAS VSE V ISTE KOŠ!!!

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. smrt
      18.12.2012 ob 22:13 smrt

      replika ( ges ) Tij samo mej tvojo plačo in ne žaluj naj se ti nišče ne smijli .Ne razmin kak se v Kliničnom v Ljubljani ena setra spomni ka je nej zadovoljna z plačo napovejjo štrajk in že dobijo drugi mejsec zraven .Za koj ne štrajkate saj inači nejde . replika (smret1 ) Vij v javnion sektori ste vsa lejta dobro kosijli in cecali državo nika vest nej delali in dobro plačo meli zdaj pa je malo menje pa se prikažujete kak rejveži .Kakšno delo takšna plača .Jez tudi nemren šušmariti .Gledaš po tv ljudij in delavse keri nejso dobili 7--8 mejsecov plače in ka si mijsliš ?delali so na mrazi ,sunci ,v dežji in brezi plač .Ne prosim nikoga za pomoč niti san proso varstveni dodatek hvala njim naj se ga nejejjo glavešine .Kot vijdim si tij preštijmal ka si plijtvi in plijtvi so samo za javni sektor se moutim ?

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      18.12.2012 ob 22:30 Bandi gost

      Zaj te apa man kun kufer pa ka se dereš če nemaš pojma ,zakoj šinfleš lidi v javnon sektori če so pa oni v iston dreki kak vsi ostali samo takši plitki komentatori kak si ti so še to nej gor prišli.Znaš kelko lidi je v javnon sektori ka ma 536 evrov plače majo deco majo svoje potrebe pa nemrejo skoraj čeke plačati.Pa ka ti misliš ka če do zdaj odpustili pol lidi ka boš ti mel vekšo penzijo.Nej še menje boš mel zato ka de še menje lidi zaposlenih.Mi smo to krizo povzročili mi celo živlenje smo delali pošteno se trudili politika pa je delala po svoje ,zaposlovala zaposlovala zdaj so pa naenok viški tej mali lidge sestre halo .Rajši svoj gnev spravi v petek na demonstracije pa tan vo spravi ka maš za vo spreviti pa itakti nišče nikaj nemre.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      19.12.2012 ob 1:27 življenje gost

      jebote smrt, kak si lejko tak nesramen pa nevoščejni? šinfleš tisto ka ne poznaš, zabiti si do amena. znaš kak pravijo, vse ti na konci domov prijde, lekar te je boug kaštigo ka si tak hinavski. tou ka drugin ne privouščiš zdaj niti san nemaš. če tebi ide slabo te more tudi drugin ali kak si tij tou predstavlaš? sran te naj bou. če si betežen pa v krizi si čemeren na cejli svejt pa misliš ka boš zdrav, če do ostali tudi na slabon. rejsan te je lejko v rit sran. verjetno si od svoje hinavščine pa negativizma betežen grato.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      19.12.2012 ob 6:16 gost ---hački gost

      replika ---Bandi ---življenje -- Smrt ma prav .Nišče ne šinfa malo bole raj preštita ka što pijše .536 evrov nema nišče v javnon sektori p0lače in ne tupita . Za to ka sedijo v službaj in se pretegujejo dobijo preveč . Smrt vas je dobro pikno zdaj pa skačete in se branite ter perete .Raj ne pijšite nič . Lp

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      19.12.2012 ob 6:57 bandi gost

      -hački ti nemaš pojma 536 evrov plače ma puno lidi v javnih ustanovaj .Ka pa misliš ka de čistilka ali perica mela več to je resnica pa če to ne razmiš pa idi malo med lidi recimo idi v dom oskrn+bovancov idi v bolnico pa pitaj perice idi na občino pa pitaj čistilke idi na šole pa pitaj čistilke kujarce ne gledaj ti učitele pa doktore itd. Pa da boš se prepričo skuper z smrtjo te komenteraj. Ka se pa tiče niošče je nej nikoga pikno sikdar je pa napadate bole enostavno kak se braniti.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      20.12.2012 ob 0:37 gost gost

      Ka je Bandi, ka se dereš? Si ti kakšen pisarniški molj, ka te boli, ka je Smrt praf povedo? Vjavnem sektori se sploj ne zavedate, kak van gre dobro. Ne glede, če je plača minimalec. Ampak PLAČA JE !!! V gospodarstvi v marsikeri firmi reče šef, plača de, če mo doubili nakazilo. Pa so se eni že navadili ka so zamiki. Če je samo en mesec zamika je še dobro. Ka ne gučin o drugih privilegijih javnega sektorja. poznan lidi, ka so betežni bili ali pa so jin bili betežna deca. Lepo mirno so meli bolniško kak jih po zakoni pripada. V firmi je človik bil betežen pa mo je šef pravo, če ščeš meti knižico. Poznam mamo, ka je mejla malo deco pa mala deca so večkrat betežna. Šef se jo je rejšo po hitron postopki. Drujga mama, ka je bila v javnon sektori je mejla deco betežno pa je skoro cejlo zimo bila doma z decof pa ji nišče nikaj nej pravo. Ka ne pišen dale kak je če se kakšno mesto ukine. V javnem sektorji se ponavadi najde negi indi mesto. Če pa firma gre v stečaj pa delavci na cesto. Pa ponavadi je še firma plače dužna za nekaj mesecov, ki jih lejko delavci mirno pozabijo. Ehhh, kaj bi dale, ka eni ne razmite eni pa neščete razmiti.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      28.12.2012 ob 21:55 en gost

      Zamiki plač? Pa dobro što je to krijf?? Je to krijf šteri javni uslužbenec? Malo se poslušajte ka pijšete! Vepa to so krijvi tej ka v parlamenti sidijo pa ste jih volili!!! Je v Avstriji zamik nakazil? Pa odpiranje novih firm samo z drugimi imeni pa gremo naprej duge delat? To bi tak trbelo poriktati ka več nebi nikomi na misel prišlo ka bi drugo firmo odpro, kda eno zapravi! Dragi moji za vse to je nešče krijf! Tisti v javnon sektori ešče najmenje, oziroma tisti na najvišjih položajih že mogoče, navadni uslužbenci so pa številke na paperi... SE BORI kdo proti tomi? Bole se borijte vij med seuf!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      28.12.2012 ob 22:54 življenje gost

      Končno en pameten komentar, gost pa hački sereta na pune. en van je lepou povedo, ka so van delavci v javnon sektori krijvi. Oni so v šoule zatou odli ka lejko delajo svoje delo. Če ste se vij nej šoulali pa morete zdaj za minimalac rintati so van tej lidje krivi. Sakši dela svoje delo in sakši ščej za svoje delo pošteno plačilo. če bi bilou po moje bi vsi meli prek 1000 ojrof plače, tak delavci v fabrikaj tak ovi v javnon sektori. Ali je pač prinas tak kak san že prelej povedo, delavci do rajši po ovih iz javnoga sektora srali namesto ka bi se borili za svoje pravice. Prekmurski delavci so čemerni na vse ka zaslužijo en evro več od njih. Rajši do dale glave dol držali pa kimali šefon pa volili budale v parlament in na une srali po javnon sektori, kak pa ka bi gor stanoli pa pravli - ŠČEJMO VEJČE PLAČE, nej pa ka se derejte ka ščejte ka ma javni sketor menše plače. Dokeč te takšen primitivizem šibali do se v Ljubljani dale iz vas smijali pa vse firme se pošijlali v Prekmurje, vej tu itak vsi za minimalca delajo, pa še radi so pa se nikej ne bunijo. So pa lejpa masa lidij kera je zaradi svoje primtivnosti primerna za širjenje javnoga mnenja protu javnin delavcan keri so malo bole šoulani in razgledani in zatou trn v pejti trenutni politiki.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.