https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Mokre sanje niso vedno nedolžne

18.12.2012  

Krizne razmere v ljudeh lahko prebudijo dobro ali slabo. Zlasti pa se marsikomu rade prikažejo kot priložnost za poravnavanje starih računov, za katere se je zdelo, da jih v običajnih razmerah ne bo mogoče nikoli poravnati.


Morda vlada res premalo ostro vleče črto med reševanjem zapletenih gospodarskih težav in vtisom, da hoče v imenu krize in pravzaprav mimo nje preoblikovati to družbo po svoji podobi. Vsaj njen piar je na tej točki očitno v veliki meri odpovedal. Toda trenutni protesti kot doslej najvidnejši izraz občutka, da so razmere res slabe, zbujajo še vse drugačne demone. In še vse drugačne mokre sanje.

Stranke kot grešni kozel 

Tako se protestno gibanje v zadnjih dneh in tednih kaže kot dobrodošla možnost za obračun s pojavom, s katerim ima dobršen del Slovencev in Slovenk težave vsaj zadnji dve desetletji. Rohnenje proti “strankokraciji” ima pri nas vseskozi domovinsko pravico. In ker imajo domovinsko pravico tudi številna druga rohnnenja, ni to samo po sebi nič pretirano spornega. A za njim se skriva več od golega razočaranja nad strankarskimi veljaki, ki se od leta 1990 res niso pretirano izkazali in so res vse bolj izgubljali stik z resničnostjo povprečnega državljana  in državljanke.

Skriva se dejstvo, da so vernice in verniki “nestrankarske” ali “ljudske” demokracije obnovljeno buržoazno iznajdbo strank po demokratičnih spremembah kot še marsikaj drugega sprejeli kot nujno zlo, kot nekaj, česar se je bilo pač treba okleniti zaradi splošne klime, da nas v belem svetu ne bi gledali postrani. Tudi zaradi tega nikoli niso potihnili žolčni napadi na domnevno “gospostvo strank” in nostalgični spomini na čase, ko te kuge v naših krajih ni bilo. V demokratično nedoletnem slovenskem okolju so taki premisleki vselej našli dovolj odmeva, na levi, ker je bilo okolje brez strank povezano z zlato dobo tukajšnje levice in na desni (čeprav v manjši meri), ker je koga motil pridevek “liberalna”, ki se dandanašnji neizogibno druži s pojmom parlamentarne (in strankarske) demokracije.

Besedna granitna kocka, ki jo je opogumljeno z ljudskimi vstajami  po svojem vodilnem predstavniku v stranke te dni zalučalo pisateljsko društvo, ni torej nič osupljivega. Je poskus, kako zajahati konja splošnega protivladnega razpoloženja za udejanjenje potlačenih mokrih sanj. Če se da vse zakamuflirati v lično embalažo domnevne poenotene družbe, v katerih ne bo več (sedanjih?) strank in (umetno spodbujanih?) nasprotij, tem bolje.  V embalažo skupnosti, v kateri bomo vsi svobodni, enaki in srečni. Toda idilo kmalu zmoti spoznanje, da je ves ta altruistični entuziazem uperjen predvsem v dve tarči, v eno stranko in, kakopak, v Katoliško cerkev kot simbola vsega zla, ki se je zgrnilo nad nas. In najbrž umetno povzročilo krizo, kot se da prav tako povzeti  iz zapisa, sicer polnega razumevanja za verujoče in neverujoče, izbrisane in zapisane, žive in mrtve.

Star recept 

Pisateljski recept je torej preprost. In znan. Spet nam bo lepo in krize bo konec, ko s scene v podzemlje ponikneta dva glavna pojava, ki demokratično Slovenijo ločita od preddemokratične: politične stranke (zlasti ena) in v javnosti vidna Cerkev. Ali še preprosteje, ko znova umolknejo tisti, ki so morali molčati dolga povojna desetletja. Če bi posvojilo to logiko, bi sedanje protestno gibanje dobilo strašljiv obraz. Kajti kakor koli vrtimo slovensko 20. stoletje in kakor koli se zgražamo nad poskusi popolne prisvojitve slovenske družbe najrazličnejših strank, ostane dejstvo, da je znotraj našega prostora samo ena politična sila dejavno, z vsemi sredstvi in z brutalno silo zatrla vse konkurenčne stranke in gibanja.

Drugi so o tem morda velikokrat sanjali, naredili tega niso. Če hočemo obvarovati Slovenijo pred vnovičnim zdrsom v stanje, ko so imeli eni monopol nad govorjenjem, drugi pa zgolj “privilegij” molka, moramo vztrajati pri načelu strankarske demokracije kot poroku, da bodo neizogibni različni pogledi v družbi v polnosti izraženi. Izogniti se moramo pretiranemu mešanju načela predstavniške demokracije in upravičnega nezadovoljstva z njegovimi iztirjenimi predstavniki. Vsake sanje o “nestrankarski demokraciji” pomenijo – celo, če so tlakovane z iskrenimi nameni, česar si pri pisateljski izjavi ne upam domnevati – vrnitev nekam nazaj, kamor si kot skupnost ne bi smeli želeti nikoli več.

    Komentarji

    1. gost
      18.12.2012 ob 8:37 gost gost

      Že pa eden keri ne ve zakaj ljjudje protestirajo in straši z nekšimi komunističnimi bav-bavi.

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.12.2012 ob 17:30 GOTOVI SO gost

      Za domnevno spontano ljudsko vstajo se skrivajo propadli slovenski politiki, med njimi Danilo Türk, Zoran Janković in Gregor Golobič, ki skušajo z ulico doseči predčasne volitve, na katerih bi nastopili z novo stranko. V njej naj bi se povezali člani strank, ki so postale »gotove« na zadnjih volitvah in se tako skrili za svežimi obrazi. Očitno so skritim organizatorjem stvari ušle iz rok, saj skrajneži iz njihovih vrst napovedujejo ustanovitev nove začasne vlade na vsesplošni slovenski ljudski vstaji, ki bo 21. decembra v Ljubljani.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.01.2013 ob 8:56 Žverca gost

      Ali dolgovezno predavanje pove misel

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.01.2013 ob 9:58 Prekmurec gost

      Ta avtor, uporablja simbole ZKS , ker ne ve in nima pojma kaj je komunizem za SLO pomenil in kako so pod tem simbolom živeli njegovi dedje,starši. Če bi ta simbol še sedaj vladal, te strani ne bi bilo, facebook bi bil pobožna želja (kot na Kitajskem) itd... To je enako kot bi v Rusiji poveličeval Stalina, ki je poklal prko 2 mil. ljudi, skoraj več kot nacizem.Pa čez njega še vedno nesmejo zapisati nič takega. SLO je res ena bedna družba, kjer ljudje nočejo ali pa ne morejo razumeti, da so časi komunizma in socializma minili. Mi pa bi radi vse pravice socializma imeli, plače bi meli pa Avstrijske. Obrnite se v družino. To je tako, da 1 v družini dela , trije pa so kao javni sektor, skrbijo za ostale stvari in zapravljajo 80% denarja kot ga zasluži tisti 1 zaposleni. Pa oni rečejo, moremo iti na počitnice ker to nam pripada, pa moremo iti smučat ker to smo nekoč tudi šli. In vsem je verjetno jasno, da to dolgo ne bo šlo tako. Enkrat naj bo jasno, da več kot zaslužimo ne moremo potrošit in pika. Učitelji bojo raje štrajkali, kot pa za 5 % znižali plače da ne bi iz svojih vrst odpustili zaposlenih. 5% roko na srce, vem težko je , ne predstavlja niti 20EUR mesečno in če so vsaj tolko pošteni do sebe, naj si preračunajo efektivne ure pa trezno premislijo, če ima ing. v gospodarstvu možnost 4 ure za pripravo 4 ure pa za delo. Pa je tudi končal fakulteto, pa nima počitnic pa še manjšo plačo dobiva in je podvržen vsem pritiskom od gor in spodaj. Ko si bodo tole razčistili, potem bo država tudi bolje delovala. Žal mi je , da so kao izobraženci tako naivno podprli tega Štruklja. Če 21 učitelji štrajkajo, naj si niti v sanjah ne mislijo da bodo v soboto to nadomestili z športnim dnevom oz. kaki naravoslovni dnevom, jaz mojih otrok v šolo ne pošljem, pa tudi na druge starše bom apeliral na šoli, da nredijo enako. Naj se zavedajo da nisi otroci tam zaradi učiteljev ampak obratno, se vam ne zdi??

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.01.2013 ob 10:07 Vajz gost

      Prekmurec, nemaš pojma ka pijšeš. Ges osebno san v prejšnjon režimi žijvo dosta bole svobodno, kak gnesden. Z YU pasošon si lejko šou dobesedno v vse države sveta, ka so lejko državljani Amerike pa zahodnih držav samo senjali, ešče bole pa državljani vzhodnoga bloka. Potovanje po svejti san si kak študent tüdi lejko privouščo. Zdaj lejko o ton samo senjan. Enjajte mi kratkohlačni genijalci srati pa blebetati o nikšoj tiraniji, pa nas primerjati z Rusijof, Kitajskof pa državami komunističnoga bloka, vij, te meni tupili, kak je meni božno bilou, ka te ešče nanč v megli nejste bilij. Marš!. Mij smo živeli v raji.... samo smo se toga nej zavedali.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.01.2013 ob 15:34 VAJZ gost

      Vajz na tvoje razmišlanje: Res si lahko šel, pa hiše ste si na puf naredili Inflacija je bila pa taka da če si šel v Beograd si na koncu že doplačal vozovnico. Pa smo takrat črtali 00 pa 4 00 itd. z denarja Vse gospodarstvo je lepo živelo, meje zaprte bile glede uvoza, cene so bile kake je kdo hoto met da se je izšlo. Kradli so vsi pa je vsem kso lepo šlo. Dokler je v Beogradu delala tiskarna denarja. Po tvojem v SV Koreji tudi lepo živijo, nič jim ne manjka ne, pa SSSR je tudi nekoč lepo živele, le zakaj hudiča so se pa ljudje potem odcepili, če pa nam je tako v SFRJ lepo šlo. Lepo se je živelo, sem tui otrok socializma proti koncu razpada, ko ni bilo več režima in nič. Nekoč si sam čez sliko TITA kaj reko pa si že na sodišču hodo pa so ti prali mozek. Kam pa danes ne smeš z SLO pasošem???? Neumnosti in protislovja pišeš. Če bi bil prejšnji režim verdu se ne bi republike odcepile, se ti ne zdi??

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.01.2013 ob 15:42 Prekmurec gost

      Vajz še nekaj sem pozabo: Če je ljudem tako zelo lepo šlo, pa dajte ustanovite ZKS - Zvezo kumunistov Slovenije, zvolte Kučana za predsednika pa pojte sedaj na volitve. Zakaj se skrivate pod SD,LSD itd..., kaj jaz vem kerimi kraticami. Če se je tak lepo živelo boste sigurno dobili večino, saj je dost vs SLO se ljudi ki smo zrasli v SFRJ in je bila nam to prva domovina, pa služili tam JLA itd... Nimate se česa bati, da ne bi dobili volilcev, pa vrnite YU pašoše, kak si se odcepo pa se spet zavzemajte za SFRJ da se združi, pa potem se zbudite v sanjah in letu 1978-1984 Uh kak mi je lepo šlo ko sem bil v Zvezi mladine SLO , pa na skrivaj ste hodili v cerkev pa učiteji se skrivali ko so žegen jedli hee hhe,, Časi mladosti Vajz so minili, sistem je bil nevzdržen, gospodarstvo in komunistične tovarne umetno narejene. Časi so žal drugačni..

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.