https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Podeljena priznanja za ohranjanje slovenstva v zamejstvu in po svetu

Ljubljana, Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, 21.12.2012 ob 8:00  

Na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu so podelili priznanja posameznikom, ki so zaslužni za pomembno delo na področju ohranjanja slovenstva ter za izkazano skrb slovenskim rojakom v zamejstvu in po svetu.


Ministrica Ljudmila Novak je na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu podelila zahvalna priznanja štirim zaslužnim organizacijam civilne družbe v Sloveniji, ki skrbijo za stik z rojaki po svetu. Ob tem je dejala, da je biti Slovenec v Sloveniji povesem logično, ohranjanje slovenstva daleč od domovine pa ni tako enostavno. "Ko jih obiskujem, vidim, kako se trudijo, da govorijo slovensko, se pogosto opravičijo, ker več ne znajo, kako jim je hudo, ker njihovi otroci ne znajo več slovenskega jezika in si želijo slovenski del prenesti na svoje potomce," je še dejala.

Pomembno povezovalno vlogo med matico in rojaki ima sedma sila

In ravno za to so po njenih nalogah v veliki meri zaslužne vse te organizacije v Sloveniji, na drugi strani pa je ministrica opozorila še na pomen sedme sile, torej medije, ki skrbijo, da so rojaki po svetu in v zamejstvu seznanjeni z dogajanjem v domovini. Poleg tega pa mediji prenašajo tudi informacije o življenju in delovanju izseljenskih narodnih skupnosti in manjšin v zamejstvu.

Ministrica je ob tem pohvalila tudi njihovo pozitivno vlogo, kljub temu da poročajo o ne vedno veselih temah, predvsem pa igrajo pomembno povezovalno vlogo med matico in rojaki. Hkrati jim je zaželela, da bi tako tudi nadaljevali ter se jim zahvalila tudi za pomoč pri organizaciji prireditve Dobrodošli doma.

Zahvalna priznanja predstavnikom Slovencev in novinarjev

Zahvalna priznanja so tako prejeli predsednik Svetovnega slovenskega kongresa dr. Boris Pleskovič, glavni tajnik Slovenske izseljenske matice Janez Rogelj predsednik Izseljenskega društva Slovenija v svetu Boštjan Kocmur in ravnatelj Rafaelove družbe Lenart Rihar.

Poleg njih pa še novinarska poročevalka za RTV Slovenija iz Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine Mirjam Muženič, novinarski poročevalec za RTV Slovenija iz Zvezne dežele Koroške Lojze Kos, voditelj oddaj za Slovence v Italiji na Televiziji Koper Igor Malalan, sodelavec uredništva za Slovence po svetu revije za Slovence po svetu ter zunanji avtorski sodelavec Radia Slovenija Ivan Merljak ter urednik oddaje Slovencem po svetu in v domovini na Radiu Ognjišče Matjaž Merljak.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.