https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Rudaš: Pobuda za preimenovanje vrtca je prišla iz vrst staršev in ne z družine Rudaš

Pušča, 24.12.2012 ob 11:56  

Prejšnji teden smo objavili prispevek o pobudi o preimenovanju Vrtca Romano na Pušči v Vrtec Mavrica, ki pa ne uživa ravno velike podpore. Oglasil se nam je romski svetnik Darko Rudaš, ki je dejal, da je prispevek sicer korektno narejen, ga pa je zmotilo nekaj stvari, zato se je odločil napisati dodatna pojasnila, ki jih objavljamo v celoti.

"Minilo je 50 let odkar je bil ustanovljen vrtec na Pušči. Še pred letom dni si je vodstvo vrtca prizadevalo in se ukvarjalo z vprašanjem, kako napolniti vrtec ki je lociran med Mursko Soboto in Puščo. Govorili so medkulturnem izobraževanju itd. In se je zgodilo. Danes oddelek šteje  22 otrok in 8 neromskih. Prehod, ki je naenkrat razblinil vse dotedanje skrbi se je zgodil, ker je vrtec dobil novo vsebino. Delo z otroki, ki je osnovano na vzgoji za mir, za kar si vsi skupaj prizadevamo je v vrtcu začela izvajati strokovna dolgoletna strokovna sodelavka in vzgojiteljica ga. Jožefa Babič. Slednja je ena izmed vzgojiteljic, ki je pridobila diplomo Montessori pedagoga v Salzburgu. Montessori program je uradno priznani program v Sloveniji. Trenutno ga že izvajajo v javnih vrtcih v Horjulu in v Kamniku, seveda pa se lahko elementi pedagogike Montessori, ki so komplementarni s kurikulumom za vrtce, izvajajo tudi v vseh ostalih javnih vrtcih v Sloveniji.

Pobuda za preimenovanje vrtca, prišla iz vrst staršev in ne družine Rudaš, ne prinaša le spremembe imena kot takega, ampak dobesedno sledi spremembi paradigme, ki je že v teku. Z namenom zagotovitve trajnosti izvajanja vsebine  se je v javni diskusiji pojavil predlog, ki je dovoljen in smiseln za ustanove, ki izvajajo Montessori pedagogiko v okviru Javnega vrtca, in sicer Hiša otrok - Mavrica.

Moram priznati, da me v časih, ko se celotna Slovenija sooča s težko ekonomsko in socialno  krizo, izjemno čudi razpredanje in sprožanje konfliktnih polemik o tematiki preimenovanja vrtca na Pušči. Še posebej imam tu v mislih dvoličnost in sprenevedanje župana Štihca, ki je pobudo za preimenovanje pred časom podprl in predlagal postopke v zvezi z njo (kar izkazujejo tudi zapisniki občinskih sej), zdaj po slabih dveh mesecih, pa je svoje mnenje zopet spremenil.

Z žalostjo ugotavljam, da so tudi trenutne razmere v mestnem svetu in v lokalni politiki nasploh odsev županovega načina delovanja. Meni samemu pa se ob tem prej postavlja vprašanje, koliko programov javnih del za romsko skupnost v naši občini je župan podprl oz. zanje izkazal javni interes ali vprašanje koliko novih delovnih mest za različne ranljive skupine je v teh težkih časih pomagal ustvariti.

V članku je moteče predvsem sprenevedanje in dvoličnost župana Štihca, saj je romski svetnik na dveh sejah mestnega sveta zgolj podal pobudo za preimenovanje, vrtca, ki jo je prenesel s strani starše . Župan je omenjeno pobudo pozdravil in jo označil za ustrezno, kar priča tudi zapisnik 7. Redne seje mestnega sveta. Zato je še kako na mestu vprašanje, kako župan utemeljuje sledečo izjavo: »Ne more pa si nekdo tako nahitro zmisliti, zdaj bomo pa spreminjali ime.«

Iz uradnega zapisnika sedme redne seje mestnega sveta je dobesedni zapis naslednji:

Darko RUDAŠ:

- Enota Vrtca Romano na Pušči bo prihodnje leto praznovala 50 let obstoja. Enoto vrtca obiskujejo tudi ne romski otroci. Dal je pobudo, da se enota vrtca Romano na Pušči ob 50. obletnici preimenuje v enota Mavrica. 

- Župan meni, da je pobuda za preimenovanje enote vrtca na Pušči ustrezna, dogovoriti se je treba za postopek za preimenovanje enote vrtca. 


Darko Rudaš" 

 

Preberite tudi:

Romski svetnik Rudaš za preimenovanje vrtca na Pušči, s tem se ne strinjajo vsi

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.12.2012 ob 12:28 barbarič gost

      Pozdravljeni,g,Rudaš ima čisto prav,na puči ne hodijo samo Romski otroci ampak tudi Neromske,zato se strinjam z g.Rudaem da se spremeni ime,zakaj bi vse povsod pisalo samo Romano,saj ne hodijo le romi,apak tudi naši neromi.G.Rudaš čestitam vam za takšen ukrep lep pozdrav

      54 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.12.2012 ob 13:47 hehe gost

      Ge bi pa resno rad vido tisto neromsko deco če resno hodijo ta..... Mogoče edino pol romsko. Na konci koncev ka ma pa to veze kak se vrtec zove?? Naj se raje pobrigajo ka deca nedo zrasla v, izsiljevalce in pretepače.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.12.2012 ob 15:45 Lplp gost

      Pomurec vsako nepomembno sranje pa nej trbej objavljati.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.12.2012 ob 18:08 rom gost

      NEROMSKI OTROCI HODIJO V VRTEC IN TO Z VASI ČERNELAVEC IN OKOLICA,AMPAK RUDAS TEBI SO PRAVLE MOGOCE 10 LIDIJ ZA TEJ VRTEC,OSTALE PA NEBOS PIJTO,VSE DELAS KAK TEBI PASE.SAMO PAZI KA TI NEDE NEŠČE NA REP STOPO.

      4 31 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.12.2012 ob 10:32 pusca gost

      g.Rudas ne menite se za druge saj znamo mij ka odijo iz sobote knan v vrtec ok je ce de se vrtec spremeno...samo naj pridejo knan v vrtec saj je nas vrtec fajni bar mamo vrtec v naso vas lejko smo ponosni ka ga mamo....eni pa so nevoscljivi ka ste na ton mesti ka delate samo tak dela......

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.