https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti

26.12.2012 ob 8:37  

Danes mineva 22 let od razglasitve rezultatov plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. V spomin na ta dan 26. decembra praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Ob tej priložnosti bodo po državi potekale slovesnosti, prav tako pa tudi maše za domovino.


Plebiscit, ki so ga izvedli 23. decembra 1990, rezultate pa objavili tri dni kasneje, je sledil demokratičnim spremembam, ki so se začele sredi 80. let prejšnjega stoletja.

Na plebiscitno vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država, je od 93,2 odstotka udeleženih volivcev okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno, kar je 88,5 odstotka vseh volivcev. Plebiscitno odločitev smo Slovenci udejanjili z razglasitvijo samostojne države Republike Slovenije 25. junija 1991.

Osrednja državna proslava je bila že v soboto. Premier Janez Janša je v govoru na državni proslavi dejal, da Slovenija ni nastala zato, da bi v njej živeli slabše: "Zato je seveda naša zaveza blaginja državljank in državljanov, družba, v kateri posamezniki živimo, uveljavljamo svoje talente, želje in pričakovanja, kjer vladajo sožitje, medsebojno razumevanje in zaupanje. Družba, v kateri se bo končno razvila zavest, da bo vsak čutil odgovornost zase, pa tudi vsaj malo za svojega bližnjega. Zaslužimo si pravno, pravično in socialno državo, ki bo v večji meri živela življenje v realnosti in ne samo na papirju," je pojasnil premier.

FOTO: www.slovenskaskupnost.org

Podpredsednica DZ Romana Tomc pa je v soboto na slavnostni seji DZ ob državnem prazniku dejala, da je bila enotna odločitev o samostojnosti izraz popolnega zaupanja in prepričanja v skupni cilj in potrditev pravilnosti začrtane poti. V vseh letih samostojnosti pa smo po njenih besedah prevečkrat pozabili na odgovornost.

STA

    Komentarji

    1. gost
      26.12.2012 ob 9:49 ZA SLOVENIJO gost

      Čestitke vsem ob prazniku. Tudi po dvajsetih letih poskusimo biti Slovenci, kot smo bili takrat. Za to je odgovoren vsak posameznik, razna društva in civilne iniciative, ne samo država. Več ponosa, več dejanj, ne samo govorjenje in stokanje. Poslušam radio SLO, ki je eden redkih medijev, kjer ima prednost slovenščina in slovenska glasba. Na raznih koncertih, ki jih je posebno v tem času veliko, je preveč tuje glasbe in petja, istočasno pa strah, kako bo vse prešlo v tuje roke. Najprej lastna kultura in ponos, zaščita jezika in identitete, saj imamo ravno tu daljšo tradicijo od marsikaterega evr. naroda. Srečno Slovenija, moja domovina, moja država.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.12.2012 ob 9:57 FSRJ gost

      ŽIVELA JUGOSLAVIJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      2 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.12.2012 ob 10:22 y gost

      Vsem,katerim je SLOVENIJA domovina in so na to ponosni"ISKRENE ČESTITKE"a na žalost na marsikaterem objjektu javnega značaja ne visijo zastave?

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.12.2012 ob 13:25 tino1 gost

      ISKRENE ČESTITKE"

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.12.2012 ob 14:37 SLOVENIJA gost

      ČESTITKE !!! Res bi se lahko malo zamislili. Stopimo skupaj in ne dovolimo raznim stricem iz ozadja, da nas razdvojijo. Če bomo složno in nerazdvojeni bomo lahko prišli skozi krizo. Vsak se bo moral malo čemu odpovedati in skupaj bomo zmagali. Bodimo razumni in enotni, kot smo bili pred 22. leti.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.