https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TOP 10

Top 10 novoletnih običajev

31.12.2012  

Takoj po božičnih zabavah se začnejo priprave na praznovanje novega leta. To je čas, ko še tisti, ki sicer ne marajo zabav, pripravljajo hrano in pijačo za morebitno zabavo. Današnji seznam se osredotoča na 10 najpogostejših in zanimivih tradicij okrog praznovanja novega leta.

 

10.  Prvi vstop v hišo

To je starodavni evropski novoletni običaj, ki se nadaljuje v današnjih časih na mnogih področjih. Prva oseba, ki vstopi v dom po polnoči na prvi dan v letu, bi moral biti moški, po možnosti s temnimi lasmi. Obiskovalka, ki je blondinka, bi lahko bila povezana z Vikingi, ki po tradiciji nikoli niso prinesli sreče. Prvi obiskovalec na novo leto bi moral prinesti darilo, in sicer kovanec za blaginjo, kruh za hrano, sol za okus ali whiskey, ki naj bi predstavljal dobro voljo.

 

 9. Irski veter

Irska tradicija je napovedovanje politične prihodnosti države, s preverjanjem v katero smer piha veter ob polnoči na silvestrovo. Če je veter iz zahoda, je velika verjetnost, da bo v tem letu vladala sreča. Če je veter z vzhoda, bo vpliv Britancev prevladujoč. Na irskem je prav tako običaj, da dajo samske ženske šopek omele pod svoje blazine v upanju, da bodo ulovile moža. Druga tradicija, ki je značilna za Irsko, je razbijanje po vratih in oknih hiše s kruhom. Na tak način naj bi izganjali zle duhove in zagotovili kruh za prihodnje leto.

 

8. Razkošna zabava

Portugalski otok Madeira ima svoje mesto v Guinnessovi knjigi rekordov v rubriki, kjer se proslavlja najbolj razkošno novo leto. V letu 2009 je vlada porabila 12.000.000 evrov za zagotovitev čim bolj spektakularnega praznovanja novega leta na svetu. Drugi znani ognjemeti potekajo še v Riu de Janeiru, v pristanišču Sydney-a in seveda v New Yorku, kjer obiskovalci gledajo spust velikanske kristalne žoge iz, na kateri se odvijajo trenutki starega leta.

 

7. Antična zgodovina

Novo leto je najstarejši praznik, ki se še vedno praznuje. Babilonci so praznovali novo leto že 4000 let pr.n.št. Takrat se je novo leto začelo na prvo novo luno po končanju spomladanskega enakonočja. Praznovanje je trajalo 11 dni, pri čemer je vsak dan imel drugačen namen in dejavnosti.

 

6. Cesarski ples

Avstrija ima eno od najbolj glamuroznih praznovanj novega leta. Na cesarski plesu, ki izhaja iz stoletne tradicije dinastije Habsburžanov, nosijo plesalci bele halje in črne suknjiče. Ob polnoči se predvaja Straussova opereta »Die Fledermaus«, ki se izvaja na vsak novoletni dan. Mize so pogosto okrašene s sladkimi prašički.

 

5. Kitajsko novo leto

Kitajsko novo leto je vedno na 2. mlaj po zimskem solsticiju, kar je vedno enkrat med 22. januarjem in 19. februarjem. Pravilni datum lahko določimo tudi tako, da pogledamo kdaj je po zimskem solsticiju prva polna luna in potem od tega datuma odštejemo 14 dni. Če se nam zdijo prej opisani postopki preveč zapleteni, bomo do pravega datuma najlažje prišli tako, da ga bomo poiskali na internetu. Tretji dan novega leta je dan, ko miši poročijo svoje hčere, tako da gredo ljudje zgodaj spat, tako da se ne moti miši.

 

 4. Japonsko novo leto

Japonsko novo leto se tradicionalno praznuje tako, da potekajo priprave cel teden na prihod novega leta. V tem času je potrebno hišo temeljito očistiti, tako da se hiša očisti zlih duhov. Prav tako morajo poplačati vse dolgove. In kar je najpomembnejše, potrebno je rešiti vse spore in odpustiti ljudem. Pred polnočjo pozvonijo 108-krat, kar simbolizira odpravo 108 težav. Novo leto vstopajo brez težav, nesporazumov in brez dolgov ter v pričakovanju miru in blaginje. Dan po novem letu je prvi dan tako imenovanega pisanja, ko ljudje pišejo svoje upe in sanje za novo leto.

3. Dan emancipacije

Za Afroameričane ima novoletni dan poseben pomen, saj se pogosto imenuje Emancipacijski dan. Namreč na 1. januarja 1863 so sprostili vse sužnje iz suženjstva. Danes zaradi tega veliko afriško-ameriških družin ta praznik praznuje 1. januarja. Tradicionalna hrana na ta dan so  ohrovt, šunka, makaroni in sir. Edinstveni afriško-ameriški praznik je prav tako Kwanzaa, ki traja več kot sedem dni, saj se začne 26. decembra, tako da je novoletno praznovanje  pogosto del poti do ponovnega povezovanja ljudi s svojimi afriškimi koreninami.

2. Pesem »Auld Lang Syne«

"Auld Lang Syne" je najbolj znana pesem, za katero nihče ne pozna besedila. Toda letos, je čas, da boš vedel! Napisal jo je Robert Burns in je prvič izšla po njegovi smrti leta 1796. Pesem je postala takojšna stalnica v letu 1929, ko je Guy Lombardo igral na silvestrovo v oddaji v New Yorku. Naslov dobesedno pomeni  »Old Long Time«, ki se začne z …Ali naj se starega znanca pozabi in se nanj nikoli več ne spomni? Ali naj se starega znanca pozabi za vse večne čase?

Auld Lang Syne - "Happy New Year"

1. Prvi otrok

Uporaba otroka kot simbola za novo leto je bila sporna že od začetka. V veliko krajih pazijo, da se otroka na prvi dan v novem letu zasuje z darili različnih trgovcev oziroma promocije željnih oseb. Že stari Egipčani so simbolizirali praznovanje novega leta z rojstvom otrok. Današnji otrok je tradicionalno zavit v plenico s pasom.

 

Vir: www.listverse.com

    Komentarji

    1. gost
      01.01.2013 ob 1:05 S R E Č N O 2013 gost

      S R E Č N O 2013

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.12.2017 ob 13:36 gost

      Lepo bi bilo, da napišete, kakšni običaji so bili v Prekmurju ob vstopu v Novo Letu. Objavite vsebino voščila, ki ga je povedal moški, ko je vstopil hišo in ko je odhajal od hiše.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.