https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Žerjav: Vsak dan si prizadevam za rešitev vprašanja Pomurke

03.01.2013 ob 7:00  

Na podlagi poročanja medijev, da pomurski minister Radovan Žerjav obiskuje sedeže uprav največjih avtomobilskih koncernov in se sprašuje o možnosti, da bi v Mariboru izdelovali BMW-sedmico, smo se nanj obrnili z vprašanjem, ali se kaj trudi tudi za Pomurce.

 

Mediji so poročali, da je Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Radovan Žerjav v zadnjem času reden obiskovalec sedežev uprav največjih avtomobilskih koncernov, z namenom privabiti vsaj enega velikega avtomobilskega proizvajalca. "Si predstavljate, da bi v Mariboru izdelovali BMW-jevo sedmico?" je bil ministrov odgovor, ko so ga povprašali za namen teh sestankov. Minister namreč meni, da bo avtomobilska panoga srednjeročno gotovo rasla, zato je to ena izmed vej gospodarstva, ki ji v svojem mandatu daje največ pozornosti pri zagotavljanju ugodnih razmer za njen razvoj v Sloveniji in privabljanje novih investitorjev.

Žerjav misli tudi na naše Pomurje

Na pomurcu smo želeli izvedeti ali se kot pomurski gospodarski minister zavzema za ustanovitev kake "donosne" družbe v Pomurju oz. mestu Murska Sobota? Odgovoril nam je sledeče: "Absolutno! Vsak dan si prizadevam za to, zdaj predvsem za rešitev vprašanja Pomurke in za t. i. greenfield investicije - na področju turizma in tudi drugih dejavnosti."

Kot je znano je družba Pomurka d.d. šla 10. aprila 2009 v stečaj, resnih kupcev, ki bi se vsaj pogovarjali o možnosti njenega nakupa, pa pravzaprav do zdaj še ni bilo.

Kot je znano je stečajna upraviteljica Alenka Gril prejela tri ponudbe za nakup mesne industrije iz Slovenije. Kdo je dal ponudbe za nakup Pomurke in kakšne so, ni znano, napoveduje pa, da bo z vsemi ponudniki srečala v dneh oz. tednih. Dražba Pomurke naj bi bila najpozneje ta mesec.

Kaj so greenfield investicije?

Ker se minister zavzema za tako imenovane greenfield investicije smo podrobno pogledali, kaj to sploh so. To so namreč investicije v infrastrukturo podjetja, ki vstopa v neko tujo državo. Z drugimi besedami, lahko tako investicijo opredelimo tudi kot neposredno tujo naložbo. Te vrste investicij so za države najbolj zaželene oblike naložb, kajti podjetja z izgradnjo novih objektov, ustvarjajo nova delovna mesta. To pa državi prinese tudi več davčnega priliva v proračun. Greenfield investicije so alternativa drugim oblikam naložb, kot so združitve, prevzemi in drugo.

Primer greenfield investicije je tudi Western Wireless international, ki je v Slovenijo, z blagovno znamko Vega, prišel leta 2001 in skušal načeti tržni delež naših ponudnikov. Pri tem so izgradili lastno omrežje, vendar so se leta 2006, zaradi slabega poslovanja, odločili za izstop iz slovenskega trga.

Vir: www.ef-gradiva.net

    Komentarji

    1. gost
      03.01.2013 ob 10:28 gost gost

      Jaz vsak dan tudi mislim marsikaj

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.01.2013 ob 10:57 slo tiger gost

      Najboljši , najbolj delaven, popularen in uspešen mnister, gospodarstvo ima da cveti.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.01.2013 ob 11:07 smrkci gost

      V tem letu 2013 de za prekmursko gospodarstvo še slabše kot v 2012,ker vsi politiki in delodajalci in menedžerji govorijo samo o nekih reformah in bankah.Za dvig gospodarstva pa nihče ne govori ,gospodarstvo treba dvigniti da do ljudje imeli delo in plačilo in ptem do vse blagajne polne.Krivi so da gospodarstvo ne deluje,politiki,menedžerji,delodajalci in sindikati.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.01.2013 ob 11:11 y gost

      Vsa ta leta nas je politika in razni izobraženci tipa,Tajnikar,Menciger,Žerjav prepričevali da indostrijska proizvodnja nima prihodnosti in da prinaša ,premalo dodano vrednost.Zato se je indostrija uničevala ,fabrike so propadale delavci na ceste ,javni izobraženi sektor pa se je bohotil in se vsa ta leta posmehoval delavcem ,ko so hodili po cestah in prosili za pomoč države ,da jim pomaga pri reševanju firm in stem ohranitev delavnih mest.Zdaj ko je žakelj prazen,pa spet prosimo in iščemo firme po evropi da nam pomagajo da zaženemo indostrijsko proizvodnjo.Poglejmo, kaj je rešilo Avstrijo,.Poljsko,....itd predvsem indostrijska proizvodnja in seveda red v državi.Razvajeni javni sektor,kolturniki, ometniki seveda tega nočejo razometi ,da brez dela ni jela in da je socializem,ki so ga vsa ta leta uživali za vedno minil.Zdaj se pa pripravljajo da bodo šli na ceste,vsaj vsakem primeru bodo šli !

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.01.2013 ob 11:38 x gost

      Kdaj bodo pa šli delavci na ceste? Najlažje je srati po javnem sketorju, umetnikih, kulturnikih in ostalih izobražencih, ki vam zaradi svoje razgledanosti in samozavestnosti grejo na živce. Besede kot so indOstrija, kOlturniki, Ometniki ...samo odražajo tvojo neizobraženost in s tem posledično tudi nerazumevanje vseslovenskega problema. Pišeš fluskule in populizme po nareku sovražnikov ljudstva. Nisem iz javnega sektorja, da ne bo pomote. Učitelji, zdravniki, policisti, gasilci... niso krivi za trenutno situacijo. Krivi so tisti, ki te stvari niso uredili pred 20.leti in jim je takšno stanje odgovarjalo, da so lahko ropali slovensko gospodarstvo in slovenski narod, Zdaj so jim pa naekrat krivi javni uslužbenci. Primitivna raja pa jim s kimanjem potrjuje in jim daje še večjo moč pri uničevanju naše države.

      3 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.01.2013 ob 12:27 branik gost

      Še dobro, da si ven spustil sodstvo...Tej so zelo razgledani in samozavestni. Milijon in en način poznajo kako odosoditi v postopku "pravilno". Za večino težav v tej državi je prav krivo sodstvo(ki je del javnega sektorja) in birokracija (ki je tudi del javnega sektorja). Najlažje ti je bilo sedaj ven izvleči zdravnike ter se na njih izgovarjati. In če vsi vemo, da je težava v sodstvu, kdo je odgovoren za spremembe na tem področju? Oseba, ki dela v fabriki za tekočim trakom? Ali mogoče oseba, ki ima izobrazbo in dela v sodstvu? Aja že spet smo v javnem sektorju. O učiteljih, še posebej o profesorjih na faksih je pa tako ali tako škoda kakršnekoli besede nameniti. Zaradi svojih tzv. znanstvenih nazivov se že vnaprej izgovarjajo kako so oni več vredni in nepograšljivi člen v tem našem "super" kolesju. Vedejo se kot, da so programi na faksih zaradi njih, ne pa oni zaradi programov. Proizvajamo na tone družboslovcev, ki so bolj ali manj zaposljivi v javnem sektorju (beri programi na Filofaxu, Fakulteta za upravo, Pedagoška, FDV,.../brez pomote, ti faksi morajo obstajati, a ne v taki količini), po drugi strani pa govorimo, da novih zaposlitev na tem področju do nadaljnega ne bo oz. se bo še kvečjemu zmanjševalo št. zaposlenih. Torej država proizvaja/meče denar, da proizvaja nezaposljiv kader(logika?). Seveda vse v imenu kvantitete/kvazi javnega šolstva, po drugi strani pa uničujemo kvaliteto. In že spet smo pri javnem sektorju, natančneje visokem šolstvu, ki razen tega, da krčevito brani svoje pravice, ne ve podati prav nobene konstruktivne rešitve kako rešiti težave na področju brezposelnosti, reform, ekonomije. Pa so baje "školovani".

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.01.2013 ob 12:38 Ciganjscek gost

      Verjetno so gospoud Minister pod ustanovitvijo donosnesga podjetja v Pomurji meli v mislih lendavsko Nafto, pa nej nogometni klub. Ce se ta zamisel sprovede je lahko samo njeno ime " KRAJA PO NAROCILI SLOVENSKE VLADE" Pejneziov pa pa nisce nede vido, razen tajkunov.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.01.2013 ob 14:25 gost gost

      Radovan, iz tvojih ust v Božja ušesa. Ali po domače. Boug daj tvojoj rejči hasek. Saj če ne bo v MB sedmic, bo dobro, če bo vsaj kakšna manjša tovarna, ki bo izdelovala sestavne dele za kakšno Nemško tovarno. Če ti to uspe še za Soboto si zmago. Povezava z Nemčijo in ostalimi severno Evropskimi državami nas lahko reši. Ostalo je vse na kratki rok in za posameznike.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.01.2013 ob 14:26 x gost

      Sodstvo sem namerno izpustil točno zaradi razlogov, ki si jih ti branik navedel. Sodstvo je pri nas preveč koruptivno in pod prevelikim vplivom politike. Red je potrebno narediti na celotni črti, ne pa da se samo spravlja na celotni javni sektor kot, da so oni krivi za nastalo situacijo. Učitelji, zdravniki, birokrati... si niso sami določili plač in ostalih ugodnosti, ki ji jih zdaj očita politika in razočarani delavski razred. Te stvari so jim pripadale po zakonu in vemo kdo pri nas sprejema zakone. 20 let se niti ena vlada do zdaj ni ukvarjala s tem vprašanjem, ker je vsakemu odgovarjal takšen status quo, kjer je lahko vsak delal kar mu je padlo na pamet in še zakoni so mu to omogočali. Zadnji čas je, da se naredi red, ampak ne na takšen način, da celotna krivda za nastalo situacijo pade na javni sektor. Javni sektor ni sprejemal zakonov, ki so bili v zadnjih letih pogubni za slovenijo. Zakone sprejemajo politiki. Javni sektor in delavski razred nista kriva, bi pa bilo pravično, da se uredijo zadeve s plačami in to ne maščevalne način kjer enim znižujejo plače drugim pa ne. Ampak, da se znižajo plače v janem sektorju neselektivno. Začeti je potrebno pri vladnih birokratih in potem navzdol, ob enem pa dvigniti minimalni osebni dohodek in ga vezati na dobičke podjetij. Napr. v tovarni ali podjetju, ki ustvarja velike dobičke bi bilo prepovedano izplačevati minimalne osebne dohodke. Procent dviga plače bi se moral gibati sorazmerno z rastjo dobička podjetja. In še veliko takšnih pozitivnih stvari bi bilo potrebno uvesti, ne pa samo udrihati čez javne delavce in jih žaliti zaradi svoje izobrazbe in delovnega mesta.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      03.01.2013 ob 14:40 y gost

      "Hvala" BRANIK----gost X, izobražen res nisem in zato me ni treba žaliti zaradi slovničnih napak. Nekje sem prebral,da je slovenska mladina na pol pismena in da je to problem današnjega časa. Da pa zaradi svoje neizobraženosti ne razumem razmer v Sloveniji, za razliko od tebe jih jaz čutim in mislim, da je dosti hujše in da mi grejo nekateri izobraženci na živce...seveda, kdo pa je odgovoren za katastrofalno stanje v državi? Dokler ste imeli plačo in privilegije prek političnih elit ste bili tiho in če ste "ŠKOLOVANI" tako sposobni kot trdite, da smo mi delavci neumni... zakaj pa ste potem državo pripeljali v tako stanje kot je? Jaz pa sem na cesti že bil in sem obupal nad vami "ŠKOLOVANIMI" zato sem zdaj v tujini.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      03.01.2013 ob 15:30 njrjrle gost

      ja ja ja jaaaaaaaaaajaja gvušno¨¨¨¨!!!!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      03.01.2013 ob 15:51 x gost

      y, če to leti na mene ti naj samo povem, da imam srednješolsko izobrazbo in nikoli nisem delal v javnem sektorju tako, da nikoli nisem imel kakšnih koli privilegijev kot mi jih pripisuješ. Sem prav tako delavec kot ti, vendar razmišljam bolj trezno in ne obtožujem vse povprek in valim krivdo za svojo nezadovoljstvo na druge, ki mi niso nič krivi. Super, če si v tujini, si se znašel in ti privoščim. Ti pa to ne daje pravice , da serješ po nekom katerega delo ne poznaš oziroma ga sodiš po trenutnem javnem mnenju, ki ga je sporducirala pokvarjena politična elita, da dobi podporo za svoje ukrepe pri neukem ljudstvu katero je zaradi svoje bede jezno na vse živo. Kako bi se delavci počutili, če bi jih vsi javno obrekovali in žalili, da so zabiti pijanci, ki polovico svojega delovnega časa porabijo ta obrekovanje, pijačo, kave, cigarete in da si ne zaslužijo niti minimalne plače? Na takšen način se ljudtvo sedaj spravlja na jvane uslužbence, med katerimi se jih najde tudi nekaj, ki ustezajo žaljivim opisom, vendar se meni zdi žalostno, da delavci svojo jezo nad svojo nemočjo stresajo na tisti, ki jim niso nič krivi in se prav tako borijo za svoje pravice.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      03.01.2013 ob 17:30 KAR NEKDO gost

      BLABLABLA, kaj si pa naredil do sedaj. Isti si kot vsi ostali.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      03.01.2013 ob 17:34 GOST S:P: gost

      G: ŽERJAV: DANES SEM DOBIL POLOŽNIČO ZA PLAČILO OBVEZNEGA ČLANSTVA V ;OZS; ŠE MALO PA BO ENO LETO OD REFERENDUMA: VI PA NIČ???????

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. smrt
      04.01.2013 ob 20:40 smrt

      Žerjav trbelo bi se boriti že davno ka se z Pomurko ne smelo to zgoditi ka se je .To delalo nede nikoli več .i

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      22.01.2013 ob 14:14 goost gost

      Kakšo nakladanje.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.