https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Ljutomeru na ogled razstava Mesta in trgi ob hrvaško-štajerski meji

Ljutomer, 09.01.2013 ob 9:29  

Včeraj so v Galeriji Anteja Trstenjaka v Domu kulture v Ljutomeru odprli razstavo Mesta in trgi ob hrvaško-štajerski meji, ki sta jo pripravila Pokrajinski arhiv Maribor in Splošna knjižnica Ljutomer.


Razstava je plod uspešnega sodelovanja v okviru projekta SIHeR, v katerega so poleg Zgodovinskega arhiva Celje vključeni še: Zgodovinski arhiv na Ptuju, Pokrajinski arhiv Maribor, Državni arhiv v Zagrebu, Državni arhiv v Varaždinu in Državni arhiv za Međimurje. Po dogovoru ter podpisu protokola o sodelovanju med direktorji omenjenih šestih arhivov so se odločili, da bi za začetek sodelovanja pripravili skupno razstavo, ki pomeni odličen temelj za nadaljnje poglobljeno sodelovanje med arhivi.

Na razstavi je podrobneje predstavljena zgodovina nekaterih obmejnih mest in trgov, predvsem s pomočjo arhivskega gradiva, ki ga hranijo sodelujoči arhivi. Na razstavo pa so uvrstili tudi vseh šest mest, v katerih so danes sedeži arhivov. Obmejna mesta in trgi so pri slovensko-hrvaških odnosih v preteklosti, pa tudi danes, odigrali pomembno vlogo.

Izdan tudi katalog s pregledom zgodovine obmejnih mest in trgov

Razstava je potujoča in bo obiskala vsa obravnavana mesta in trge ob hrvaško-štajerski meji. Ob tej priložnosti so izdali tudi katalog, kjer je prikazan kratek pregled zgodovine obmejnih mest in trgov. V razstavo in katalog so vključene predstavitve: Zagreba, Samobora, Celja, Brežic, Podčetrtka, Rogatca, Ptuja, Ormoža, Središča ob Dravi, Varaždina, Krapine, Vinice, Maribora, Ljutomera, Čakovca in Štrigove. Avtorji predstavitev so: dr. Borut Batagelj, Jurica Cesar, Mojca Horvat, Damir Hrelja, Branka Molnar, Jasna Požgan, Ana Tuk, dr. Dejan Zadravec in dr. Aleksander Žižek. Razstavo in katalog je idejno oblikoval Damir Klaić.

Več fotografij najdete v spodnji galeriji...

(Vir info: Katalog: Mesta in trgi ob hrvaško-štajerski meji)

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.