https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V boj z gripo in prehladom

10.01.2013 ob 15:15  

Gripa in prehlad v jesenskem in zimskem času prizadeneta veliko ljudi. Gre za virusni obolenji, ki trajata približno teden dni in ju ne moremo zdraviti, lahko pa izjemno učinkovito odpravimo neprijetne simptome.


Prehlad je virusna okužba sluznice nosu, sinusov, žrela in velikih dihalnih poti. Povzročajo ga različni virusi. Ni povsem pojasnjeno, zakaj se človek v določenem obdobju prehladi. Občutek mraza sam po sebi ne povzroča prehlada, kakor tudi ne poveča dovzetnost za okužbo z respiratornim virusom. Pogosteje se prehlad pojavi pri ljudeh, ki so utrujeni, čustveno izčrpani, imajo alergijske spremembe v nosu ali žrelu, ali pri ženskah na sredi med menstrualnima ciklusoma.

Gripa (influenca) je virusna infekcijska bolezen, ki povzroči zvišano telesno temperaturo, nahod, kašelj, glavobol, splošno slabo počutje ter vnetje nosne sluznice in sluznice dihalnih poti.

Gripa in prehlad sta torej virusni obolenji, ki se najhitreje prenašata s kapljičnim prenosom (s kapljicami v izdihanem zraku, kašljanjem). Prvo povzročajo influenca virusi, drugo pa od 200 do 300 različnih virusov. Prav zato se pred gripo lahko zavarujete s cepljenjem, kjer vsako leto izbirajo novo cepivo glede na viruse, ki krožijo v okolju. Pred prehladi pa se na ta način ne morete zavarovati, saj so virusi, ki ga povzročajo, preveč raznoliki.

sxc.hu

Kako ločimo prehlad in gripo?

Simptomi gripe in prehlada so podobni, le da so pri gripi veliko bolj izraziti in nenadni.

Pri prehladu se bolezenski znaki začnejo postopoma:

- pekoča bolečina v grlu;

- mrazenje;

- zamašen nos;

- izcedek iz nosu;

- rahlo povišana temperatura;

- pozneje tudi kašelj.

 

Pri gripi se simptomi začnejo nenadno:

- izrazita utrujenost;

- mrazenje;

- visoka temperatura;

- suh, dražeč kašelj;

- glavobol;

- bolečine v mišicah in sklepih;

- utrujenost.

Gripe in prehlada ne moremo zdraviti, lahko pa učinkovito lajšamo njune simptome, ki so v prvih dneh bolj izraziti, nato pa počasi izzvenijo. Bolezenski znaki so običajno prisotni od tri do deset dni, odvisno od stanja našega imunskega sistema. Ko se pojavijo, se obrnemo na bližnjega farmacevta.

sxc.hu

Kako se izogniti okužbam in kako ukrepati v primeru bolezni

Priporočljivo je, da opazite že prve simptome in si pri njih pomagate s sledečimi ukrepi. Tako boste virusno obolenje preboleli hitreje in lažje.

Redno si umivajte roke. Številni virusi se širijo prav preko rok, zato je treba poskrbeti za redno umivanje z milom ali pa za razkuževanje rok. Na ta način lahko preprečite, da bi viruse prenesli z rok v usta ali oči in tako utrpeli virusno okužbo.

Zaščitite se pred gripo s cepljenjem. Proti prehladnim obolenjem, ki ga povzroča več kot 200 virusov, nimamo cepiva, imamo pa ga proti influenza virusih, ki povzročajo gripo. Priporočljivo je, da se proti gripi cepijo ljudje, ki so še posebej ogroženi, in sicer mladi otroci, starejši ljudje in nosečnice. Le eno cepivo lahko vas in vašo družino reši pred številnimi nevšečnostmi v sezoni gripe. Nekateri se cepljenju izogibajo, ker obstaja mit, da naj bi po cepljenju zboleli za gripo, a to ne drži.

Bodite pripravljeni na sezono gripe in prehlada. Še preden se spopadate z virusnim obolenjem, obnovite svojo domačo lekarno. Proti povišani temperaturi boste potrebovali analgetik ali antipiretik, ki ga lahko kupite v lekarni v obliki tablet, praška, sirupa. Za lajšanje bolečega grla bodo pomagale pastile ali pršila, ki bodo ublažile bolečino in razkužila ustno votlino in žrelo. Če jih boste jemali pravočasno, bodo lahko preprečile razvoj bakterijske okužbe. Zoper kašelj bo pomagal sirup za pomiritev kašlja ali za izkašljevanje, odvisno od tega, ali gre za suh kašelj ali za kašelj z izločkom. Pri zamašenemu nosu in izcedku iz nosa pa si lahko pomagate z dekongestivi v obliki kapljic ali pršil. Teh ne jemljite predolgo, da ne bodo izsušili sluznice.

Sicer pa je pomembno tudi, da se v primeru prehlada založite še s sadjem, ki je bogato z vitaminom C, zeliščnimi čaji, da boste spili dovolj tekočine, ne pozabite pa na robčke, razkuževalce rok in na milo, da ne boste okužili drugih članov družine.

Priporočljivo je uživanje sadja, ki je bogato z vitaminom C. (sxc.hu)

Naravna zdravila. Če bi simptome gripe in prehlada radi premagali na naraven način, poskusite z žlico medu. Raziskava je namreč pokazala, da med deluje pri lajšanju kašlja ravno tako učinkovito kot sirup, ki ga kupite v lekarni. Ni pa priporočljivo, da ga uživajo otroci mlajši od enega leta. Druga zelišča, ki so še učinkovita v boju zoper gripo in prehlad, so ameriški slamnik in Andrographis Paniculata - južnoafriška rastlina, ki jo v alternativni medicini pogosto uporabljajo v Indiji in v Šrilanki. Kljub vsemu pa dokazi, da sta ti dve zelišči v resnici učinkoviti, niso še dovolj trdni. Preden boste vzeli dodatke k prehrani, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Izognite se antibiotikom. Gripo in prehlade povzročajo virusi, zato vam antibiotiki ne bodo pomagali. Ti so učinkoviti samo pri bakterijskih okužbah, saj uničujejo bakterije v telesu. Prav zato boste z njimi poleg slabih uničili še dobre bakterije v vašem črevesju, ki skrbijo za dobro prebavo in odpornost imunskega sistema. S tem pa povečali možnost za razrast na antibiotike odporne bakterije, kot je na primer Clostridium difficile, ki povzroči hudo drisko in druge resne zaplete.

Če ste bolni, ostanite doma. Če ste med prehladom pod stresom in imate naporne delovne obveznosti, se telo težje spopada z virusi, zaradi česar prehlad ali gripa trajata dlje. Poleg tega lahko v službi viruse širite naprej na druge ljudi. Ko zbolite, tako ostanite doma, počivajte in se regenerirajte. To je bolje za vas in za vse okrog vas.

Pijte dovolj tekočine. Med prehladom je treba spiti več tekočine kot običajno. To bo pomagalo razredčiti sluz in sprostiti dihalne poti. Priporočljivi so topli napitki, kot so zeliščni čaji, voda ali športni napitki, izogibajte pa se alkoholu.

V času bolezni je potrebno spiti več tekočine, posebno priporočljivi so čaji. (sxc.hu)

Uporabljate izdelke za enkratno uporabo. Če je kdo pri vas doma prehlajen, začnite v domači kopalnici uporabljati izdelke za enkratno uporabo, dokler se stanje ne izboljša. Frotirasto brisačo naj zamenjajo papirnate brisače, skodelico za zobne ščetke plastična skodelica posebej namenjena za ščetko tistega s prehladom. To je preprost način, da bi preprečili širitev virusov med člani družine.

Obisk zdravnika. Nobeno zdravilo ne more ozdraviti gripe, a nekatera lahko pospešijo okrevanje. Mednje sodijo protivirusna zdravila, ki jih dobite na recept. Ta olajšajo simptome in pomagajo pri okrevanju, jemati pa jih morate začeti 48 ur po tem, ko se pojavijo prvi simptomi. Navadno zdravniki protivirusna zdravila predpišejo osebam, ki imajo povečano tveganje za zaplete med gripo.

V prvih dneh po prehladu, ko je počutje najslabše, počivajte, se torej izogibajte stresu in če je možno, ostanite doma. Če po treh dneh ni občutnega izboljšanja, se obrnite na svojega zdravnika.

Vir: Berkow: Veliki zdravstveni priročnik, vizita.si, ivz.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.01.2013 ob 22:26 gripa gost

      Bodi pripravlejni na sezono gripe in prehlada. V svojo domačo shrambo si nabavite dovolj domače slivovke in podobnega antigripina. Preverjeno deluje.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.01.2013 ob 9:20 zip gost

      Pomagaj si sam, pa ti bo tudi Bog pomagal, zdravstvo pa bolnika (z takimi članki kot je tale zgoraj) prepušča na nemilost in lastno iznajdljivost ..glavno je, da imajo oni velike plače, za zdravila pa denarja ni.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.