https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Radencih okronali Nežo

Radenci, 12.01.2013 ob 9:03  

Neža Pavlič, bodoča pravnica iz Dobrneža pri Slovenskih Konjicah, je bila včeraj v Zdravilišču Radin uradno okronana za 17. Vinsko kraljico Slovenije. Krono ji je predala Vinska kraljica Martina Baškovič.

 

Med petimi kandidatkami, ki so se do začetka oktobra 2012 prijavile na poseben natečaj in prihajajo iz treh vinorodnih dežel (Podravje, Posavje, Primorje), je bila prav Neža tista, ki je s svojo lepoto in splošnim znanjem vinogradništva in vinarstva v Sloveniji, ponudbe in postrežbe vina ter javnega nastopanja v slovenskem in tujem jeziku navdušila organizatorje. Le-ti so takrat sklenili da bo nova izbranka krono prevzela 11.januarja 2013.

Začetek prireditve so oznanili fanfaristi Qua Trombe, prireditev pa je povezoval Stane Kocutar, ki je zdaj že bivšo Vinsko kraljico Martino Baškovič še zadnjič pospremil do prestola. K besedi je povabil predsednika uprave Pomurskega sejma, Janeza Erjavca, ki je v kupico Vinske kraljice Slovenije dodal še nekaj kapljic svojih misli. Poudaril je, da je Vinska kraljica Slovenije institucija, ki jo gradijo vinogradniki in vinarji, in v katero jih povezuje Pomurski sejem. Vinska kraljica Slovenije v svojem enoletnem mandatu vsakokrat zastopa to institucijo tako, da skrbi za dvig vinske kulture, promovira Slovenijo kot zanimivo vinsko in turistično destinacijo, širi to poslanstvo na različnih dogodkih in v medijih. Krajši nagovor je imel tudi minister za kmetijstvo in okolje, ter član Vlade RS Franc Bogovič.

Vinska Kraljica Slovenije 2012 Martina Baškovič se je ob slovesu od vinske krone ozrla v preteklo leto, ko je širila vinsko kulturo na več kot 100 dogodkih, povezanih z vinarstvom in vinogradništvom. Za nepozabno kraljevsko leto se je zahvalila nosilcu projekta Pomurskemu sejmu, pokroviteljem in gostiteljem, ki so jo toplo sprejemali povsod, kamor jo je vodilo njeno poslanstvo.

Po poslovilnem nagovoru Martine Baškovič, je Janez Erjavec na oder povedel novo Vinsko kraljico, Nežo  Pavlič, kateri je, s pomočjo ministra Bogoviča nadel krono. Zatem je svečano prisegla, da slovesno sprejema veliko čast služenja ugledu slovenskega vina, da bo nalogo, ki ji je zaupana, opravljala odgovorno in z zavestjo. Vse prisotne je zatem počastila še s svojim nagovorom. Zavzela se je, da bo vse tri vinorodne dežele – Podravje, Posavje in Primorsko zastopala enakovredno in z vsem spoštovanjem do vseh slovenskih vinogradnikov in vinarjev, saj izjemno ceni njihov trud in srčno predanost svojemu delu. Dejala je, da se zaveda, da ima vsaka kapljica, pridelana na naši zemlji čudovito zgodbo in, da vsaka steklenica vina nosi v sebi sonce, le prisluhniti ji je treba.

Iz rok Dušana Rajha, pokrovitelja avtomobila Vinske kraljice 2013, Avto Rajh - Ford je prejela ključe. Vse prisotne pa so nagovorili tudi Mihael Feher, predstavnik generalnega pokrovitelja projekta Vinske kraljice - NKBM iz Maribora,  župan občine Slovenske Konjice Miran Gorinšek in Robert Peklaj, vodja službe za odnose z javnostjo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in Silvo Žižek  - pokrovitelj vina Vinske kraljice 2013, vinske kleti Zlati Grič v Slovenskih Konjicah. Zlati Grič je namreč pokrovitelj kraljičinega vina, renskega rizlinga, letnika 2009, polsladkega, s katerim so gostje prvič nazdravili novi Vinski kraljici Slovenije in njenemu poslanstvu. 

Obleko Vinske kraljice 2013 je kreirala Tamara Vogrin, izdelala pa Marjetka Škorjanc Štepic. Za lepo glasbeno doživetje je poskrbela Vokalna skupina Expe,pod umetniškim vodstvom Mitje Krajnca, ki je zapela Venček vinskih, Poletna noč, Dan ljubezni... Skupina Alkimist iz Slovenskih Konjic pa je za svojo kraljico spesnila in uglasbila posebno skladbo, ki jo je ob koncu predstavila.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. smrt
      13.01.2013 ob 11:08 smrt

      Nekaj mi ni jasno stalno so neke # vinske kraljice # od vse povsod po Sloveniji te pa pri nas nemamo tak lejpij deklin ka bi jo zbrali za kraljico ?Ali tu tudi vplivle poznanstvo pri izbiri ?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.