https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Gornji Radgoni se izobražujejo mladi gasilci

14.01.2013 ob 10:05  

V gasilskih vrstah so pričeli z izobraževanji. S pridobivanjem znanja so začeli bodoči gasilci in gasilke, kot tudi tisti, ki želijo napredovati v višji čin ali kakšno drugo specialnost.        

V Murski Soboti poteka šolanje za čin častnika, prihodnji teden pa v Izobraževalni center za zaščito in reševanje RS na Ig odhajajo kandidati na specializacijo nosilec dihalnega aparata iz gasilskih društev PGD Gornja Radgona, PGD Spodnja Ščavnica, PGD Spodnji Ivanjci in PGD Orehovci.

V prostorih gasilskega doma v Gornji Radgoni so pričeli s tečajem za čin gasilca. Tečaj obiskuje 90 slušateljev iz celotne gasilske zveze Gornja Radgona, ki pokriva Občino Gornja Radgona in Občino Apače, in bo trajal vsak vikend od 12. januarja do 2. marca. Mladi tečajniki, stari med 16 in 20 let, bodo morali opraviti 80 ur celotnega programa in predavanj, od katerega je namenjeno vsaj 40 ur praktičnega dela in  urjenja. Tematika predavanj je pestra, saj pokriva širok sortiman tem, med drugim tudi organizacijo gasilstva in pravne osnove, elektriko, zaščito in reševanje, požarno preventivo, gasilsko taktiko, prvo pomoč, tehnično reševanje, zaščito telesa in dihal, požarno preventivo, gradbeništvo in preskrbo z gasilno vodo, vozila in opremo, razvrščanje.

Predavatelji, ki so izbrani iz domače gasilske zveze, se bodo trudili, da mladim bodočim gasilcem in gasilkam nudijo čim več teoretičnega in praktičnega znanja, ki pa se dopolnjuje in nadgrajuje s prakso, s katero se bodo srečevali v različnih situacijah pri gašenju in reševanju ljudi in premoženja v svoji gasilski karieri. Vsi tečajniki bodo na koncu tečaja opravljali izpit. Glede na število prijavljenih tečajnikov in zanimanja za to srčno kulturo, se v gasilskih vrstah za zdaj še ne bojijo, da bi ta prostovoljna, požrtvovalna in humana dejavnost zamrla.

Foto in tekst: Marjan Slavič

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.