https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Fakultete pomurskim dijakom predstavljale študijske programe

Murska Sobota, 16.01.2013 ob 8:00  

Včeraj je na Ekonomski šoli Murska Sobota potekala prireditev Najdi študij.si Pomurje 2013, na kateri so njihovim dijakom, dijakom gimnazije Murska Sobota in Gimnazije FM Ljutomer predstavili svoje študijske programe fakultete, nekateri samostojni zavodi in višje strokovne šole domov Maribor, vpisno prijavne službe Maribor in karierni center Maribor.


Prireditev, ki sicer s strani zunanjih šol ni bila obiskana v veliki meri, je potekala na stojnicah v avli šole in v obliki predstavitev posameznih fakultet po učilnicah, kjer so bodoči študenti lahko dobili več konkretnih informacij o samem študiju, ki jih zanima, povezali in posvetovali pa so se lahko še s kariernim centrom Maribor o njihovi še kako pomembni poti po študiju ter se pozanimali o pogojih nastanitve in načinu bivanja v Študentskih domovih Univerze v Maribor.

Največ  dijakov na Višjo strokovno šolo  Ekonomske šole Muska Sobota - perspektiva strojništvo, Visoka šola za tehnologijo polimerov  ostajata prazna

Kot so povedali za nas predstavniki murskosoboške ekonomske šole, se velika večina njihovih dijakov  odloči za nadaljevanje šolanja na Višji strokovni šoli po njihovih programih, bodoči študenti, ki želijo ostati v ekonomskih vodah, pa se po njihovih informacijah za to izbiro  odločijo poleg zanimivih strokovnih programov še zaradi kraja izvajanja študija, ki v današnjih kriznih časih postaja pomemben faktor odločitve kje nadaljevati šolanje.

Če zajamemo vse dijake v splošnem na včeajšnji predstavitvi,  pa je po pričevanju posameznih fakultet večje zanimanje dijakov šlo v smer ekonomskih ved, programov germanistike in psihologije na Filozofski fakulteti Ljubljana, programov na Fakulteti za naravoslovje in matematiko, Filozofski fakulteti Maribor, Fakulteti za upravo Maribor, pa tudi po informacijah o študiju na Fakulteti za logistiko Celje in Fakulteti za računalništvo in informatiko so precej povpraševali.

Na drugi strani študij strojništva, ki v smislu zaposlitve prinaša veliko perspektivo in na evropskem nivoju predstavlja 30 odstotkov iskanih kadrov, hkrati pa prinaša v študijski program novost na področju dizajn inženiringa - včeraj ni požel velikega zanimanja, prav tako je bilo manj interesa okoli Visoke šole za tehnologijo polimerov, kjer je predstavnica fakultete za nas povedala, da je resnična škoda, da se dijaki ne zavedajo možnosti zaposlovanja v tej stroki. Svoj pomen so še poudarili v Kariernem servisu Maribor, kjer so izpostavili, da je njihova želja, da bi se bodoči študenti že sedaj bolje povezovali z njimi ter razmišljali dolgoročno, saj je njihova pot po končanem študiju komaj začne. Bolj optimistični so bili na Šolskem centru Ptuj, kjer opažajo porast  zanimanja za njihova perspektivna progama Mehatronika in Upravljanje podeželja in krajine.

Informatika z poletnimi brezplačnimi programi izobraževanja

Novost predstavlja letos tudi FRI Ljubljana, kjer poleti dajejo možnost brezplačnega enotedenskega izobraževanja na različnih programih njihovega študija ter s tem omogočajo bodočim študentom lažji začetek študija, posebno ženskam, ki se po njihovem mnenju stereotipno ne odločajo za ta perspektiven študij.  

 

»Današnji študenti so individualisti«

»Če so včasih študentski domovi bili raj za študentske zabave, danes tam vlada večja disciplina, učenje in mir,« so izpostavili svoja opazovanja predstavniki Študentskih domov Maribor, saj jim po eni strani to z njihovimi novimi pravili tudi nudijo sami, istočasno pa se današnja mladina, kot so še povedali, zaveda razmer na trgu zaposlovanja, so bolj zagreti pri učenju ter po drugi strani zahtevni individualisti, zato tudi pričakujejo njihovo povpraševanje po bivanju v študentih. 

Dijaki sami so za nas povedali, da najprej želijo uspešno končati srednjo šolo, a v veliki večini bodo študij nadaljevali, izbirali pa bodo po ključu svoje nadarjenosti, zanimanja in možnosti kasnejšega zaposlovanja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.