https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Stavkajoči v javnem sektorju v Pomurju za kakovost svojih storitev

Murska Sobota, 23.01.2013 ob 18:00  

Zaposleni v javnem sektorju v Pomurju, ki so se danes zbrali pred murskosoboškim gradom, so v prvi vrsti v nagovorih sindikalistov nasprotovali predvsem petodstotnemu znižanju denarne mase na plače v javnem sektorju, ki bi prinesla obsežno odpuščanje zaposlenih, ter spreminjanju normativov in standardov, z opozorili na posledično nekakovost javnih storitev.

V nagovorih so svoje zahteve izrazili predstavniki SVIZ Pomurje, predstavniki Zveze svobodnih sindikatov VIR, Območni policijski sindikat, predstavniki Sindikata za zdravstveno nego Slovenije, predstavniki Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota.

V uvodnem nagovoru je Marjana Kolar, predsednica območnega odbora SVIZ Pomurje, opozorila na problem združevanja šol in umik normativov, ki bi prinesli še dodatno brezposelnost. »Vlada hoče očitno vse, kar je dobrega v šolstvu, uničiti, se izogniti odgovornosti,« ob čemer je posebej označila dejanje ministra kot »navidezno dobrohotno«. Med stavkajočimi zahtevami je poudarila naslednje: ohranitev delovnih mest v javnem sektorju, pogajanja o masi plač ter pogajanja o  pogojih dela v javnem sektorju, potrditev socialne države in kakovostnih javnih storitev ter spoštovanje veljavnih dogovorov.

Predstavnica Zveze svobodnih sindikatov, območnega odbora VIR Pomurje je izrazila nestrinjanje z vlado, ki ne spoštuje dogovorov, ter jih pozvala, da prisluhnejo željam in potrebam vsem zaposlenih v javnem sektorju ter da naj hkrati iščejo vzroke za gospodarsko krizo drugje.

Območni policijski sindikat se je pridružil kritiki na neupoštevanje dogovorov vlade ter njihovega nerazumevanja zaposlenih v javnem sektorju. »Očitajo nam, da stavkamo že na zalogo – dobro bi bilo, da bi mi imeli doma kurjavo na zalogo,« so še simbolično izkazali absurdnost situacije, v kateri se znajde marsikateri brezposelni državljan.

"Dovolj nam je dela na etični pogon!"

Predstavniki Sindikata zdravstvene nege Slovenije, ki so se sicer zaradi narave svojega dela udeležili stavke v najmanšem številu, so poudarili svoje specifične probleme, ki se navezujejo na neuspešno pridobitev kadrovskih normativov in pri tem izpostavili problem preobremenjenoti in izgorelosti na delovnem mestu, ter zahtevo plačila za vse številne nadure,  ker peprosto ne morejo delati več zgolj na »etični pogon«, kot je v svojem nagovoru izrazila  mnenje predstavnica sindikata. Nenazadnje so poudarili  tudi pomen varnega in kakovostnega dela v svoji stroki, ki je odvisno tudi od vseh zgoraj naštetih problemov.

Ivan Mesarič, predstavnik Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota je izpostavil njihovo situacijo združevanja zavodov v eno ustanovo, ter zbrane predvsem pozval k pomoči zbiranja podpisov v podporo ohranitvi samostojnih ZZV, ki jih zbirajo tudi v Murski Soboti.

»Vsak korak, ko nam dajo manj, pomeni, da nam bodo morali dati še manj,« je bilo slišati iz ust ene od stavkajočih, ki je opozorila na konec delavstva, socialne države in javnega sektorja, ki nam po njenem mnenju lahko grozi.

 

Oglejte si tudi:

FOTO: Tudi v Murski Soboti trenutno poteka III. splošna stavka javnega sektorja

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.01.2013 ob 19:40 kakovost storitev gost

      crkneš od smeja. glij tej na slikaj se borijo za kakovost svojih storitev. če bi jim kakovost kaj pomenila, bi jo vsaki dan izvajali, nej pa ga vsaj polovica samo po plače odi

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.01.2013 ob 19:51 logika je pod preprogo gost

      dragi stavkajoči vidite le sebe in vaš položaj branite s vsemi sredstvi, malo je vam mar za ostale državljane , sprašujem se , ali ste sploh dozoreli vašim zahtevam in koliko imate v sebi kar ste se učili in študirali --------- NIČ in ste podli do realnega sektorja --------- poglejte si številke in vašega zavajajočega vodjo ;;;; http://www.24ur.com/bin/video.php?media_id=61133514§ion_id=2&article_id=3937725

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.01.2013 ob 10:22 smrkci gost

      Kaj pa mi navadni delavci, naj rečemo ali delavni invalidi z 120 €,190€ delavec pa z 350€ ali 450€ kako pa naj mi preživimo?Več kot polovico tega denarja kar ga zasluži delavec ga mora dati v javni sektor ostalo pobere država,in kaj nam ostane nič in ta nič bi še nam pobrali javni sektor in politiki in tajkuni.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.01.2013 ob 11:43 gost gost

      Smrkci....saj se tudi sami lahko organizirate in borite za svoje pravice..... Javni delavci se za vaše pravice sigurno ne bodo borili...to mora storiti vsak zase. Je pa dejstvo, da se plača deli tudi po izobrazbi, torej ne gre vse metati v isti koš.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.01.2013 ob 12:47 SMRKCI gost

      Gost....Vem da te resnica in pravica boli.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.01.2013 ob 13:02 čokosviz gost

      in če bo Janša mogo oditi, bo prišla rdeča sanjska ekipa.....in Svizec in Posedi bosta rešena...........raja, samo kak bo še to bolelo, ko vam bodo "kao vaši" jemali........bolelo, bolelo........bodite prepričani, ker druge poti itak nega. Gnes ste nej ščele razmete, jutri te pa mogle.....pa nej samo 4%!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.01.2013 ob 16:06 gost gost

      Pravkar povedali po radiji ka je vlada zaposlila 9 novih direktorov raznih šolskih direktoratov, vsi verni člani SDS. Za njih so pejnezi za učitele pa jih nega? Vlada pada in pred bridkin koncon na pune zaposluje svoje vernike na ključna mesta v državi. Isto se je dogajalo preden je janša prejšnič popušo na volitvaj. Očitno se zavedajo ka je konec. Banda pokvarjena komunajzarska. Upam, da zdaj končno negdo pameten pride na oblast, in s ten ne mislin na PS, SD ali podobne šalabajzere.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.