https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Predstavitev romana »Ob volčjem svitu se vračajo« v Murski Soboti

Murska Sobota, 24.01.2013 ob 7:30  

Včeraj je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota prevajalka Klarisa Jovanović v pogovoru z Robertom Titanom Felixom predstavila roman  Ob volčjem svitu se vračajo sodobne grške pisateljice Zyrane Zatelli.


Roman velja za zelo uspešnega in odlično prodajanega, v njem se prepletajo drobci realizma, fantastike, črnega humorja; velikokrat ga kritiki označujejo z magičnim realizmom.

Pisateljica Zyranna Zateli se je rodila leta 1951 v severni Grčiji. Študirala je gledališko umetnost, kratek čas delala kot igralka in nato kot urednica na nacionalnem radiu, nato pa se odločila, da svoje življenje posveti pisanju. Roman Ob volčjem svitu se vračajo je izšel leta 1993, zanj pa je pisateljica prejela tudi državno nagrado.

Roman je poln črnega humorja

700-strani dolg roman je razdeljen na 10 poglavij oz. zgodb, ki predstavljajo neko zaokroženo celoto. Dogajanje je umeščeno v grški svet, v zgodbi nastopa cela vrsta pomembnejših in manj pomembnih likov, ki vsak po svoje prispevajo k razvoju dogodkov. Na literarnem večeru je navzočim bil predstavljen odlomek smrti starega očeta, ki ga mrtvega najdejo v snegu. Člani družine menijo, da je čisto mogoče, da se ta pretvarja, da je mrtev, zato ga imajo še dva dni v hiši in ga skušajo odtaliti. Pokopljejo ga kar v sedečem položaju, kar predstavlja enega izmed številnih elementov črnega humorja.

Klarisa Jovanović, ki je roman prevedla iz grščine v slovenščino, je pesnica, glasbenica in književna prevajalka. Prevaja iz novogrščine, hrvaščine, srbščine, makedonščine, francoščine in italijanščine; leta 2004 je v Atenah prejela nagrado Združenja grških književnih prevajalcev.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.