https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Občina Črenšovci: Osnutek proračuna tokrat za dve leti

Črenšovci, 31.01.2013 ob 7:00  

Na 17. redni seji občinskega sveta občine Črenšovci so se svetniki seznanil z osnutkom občinskega proračuna, ki so ga tokrat pripravili za dve leti. Največje investicije v prihodnjih dveh letih predstavljata Pomurski vodovod – sistem A in izgradnja novega nizkoenergetskega vrtca v Črenšovcih.


Kot je pojasnil župan občine Črenšovci Anton Törnar, so se za pripravo dvoletnega proračuna odločili zaradi načrtovanih investicij, katerih izvedbe ni mogoče realizirati v enem proračunskem letu, in zaradi morebitnega dolgoročnega zadolževanja občine.

Osnutek proračuna za prihodnji dve leti vsebuje naslednje bistvene postavke:

Največji projekt za prihodnji dve leti v občini Črenšovci predstavlja izgradnja Pomurskega vodovoda – sistema A, ki je v osnutku proračuna v letu 2013 ocenjen na 2.093.864 evrov, v letu 2014, ko je predviden višek intenzivnosti gradnje, pa 4.808.823 evrov.

Letos načrtujejo sanacijo gasilskega doma v Trnju

Za leto 2013 je v osnutku proračuna namenjenih 220.000 evrov za  sanacijo gasilskega doma v Trnju. Trenutno iščejo izvajalca, ki bo izvedel zunanjo sanacijo objekta z izvedbo izolacije, uredil prizidek v obliki nadstreška, meteorno odvodnjo, hidroizolacijo objekta in izolacijo fasade ter uredil parkirišče. Poleg sredstev, ki jih bo v proračunu zagotovila občina Črenšovci, so za sanacijo gasilskega doma pridobili sofinancerska sredstva v višini 144.000 evrov.

Plačilo računov za ureditev pokopališča v Žižkih, ogrevala se bo dvorana na Srednji Bistrici

50.000 evrov iz proračuna za leto 2013 bi po predlogu proračuna namenili za ureditev pokopališča v Žižkih. Večina del je bila opravljenih že v minulem letu, a bodo plačila investicije bremenila letošnji proračun.

V letu 2013 naj bi po sprejetju proračuna nemenili za ogrevanje dvorane na Srednji Bistrici, ki je eden redkih javnih objektov v občini Črenšovci, ki še nima lastne kurjave.

Predvidena tudi energetska sanacija OŠ Bistrica

Kot je pojasnil župan Tönar, opaznejši del sredstev, ki jih bodo morali zagotoviti v proračunu, predstavlja tudi energetska sanacija OŠ Bistrica, ki se sicer v neto vrednosti financira iz tujega vira. Za izvedbo tega projekta bo v letu 2013 občina Črenšovci morala zagotoviti 176.000 evrov, v letu 2014 pa 88.000 evrov.

V romskem naselju finale projekta Roma Caravan

115.000 evrov osnutek proračuna predvideva za financiranje projekta Roma Caravan, v okviru katerega so že zgradili gospodarsko poslopje konjskega hleva s pripadajočo infrastrukturo, v prihodnje pa bo izvršen še nakup dveh konjev ter izvajanje ostalih v projektu predvidenih aktivnosti. 95 odstotkov sredstev za ta projekt je zagotovljenih iz sredstev EU, preostanek zagotavlja občina Črenšovci.

Del proračuna tudi gasilcem

Tudi za prihodnji dve leti v občini Črenšovci načrtujejo sofinanciranje nabave opreme za potreba gasilstva. V letu 2013 osnutek proračuna za ta izdatek namenja 35.600 evrov, v letu 2014 pa 17.600 evrov. V letošnjem letu predvidevajo sofinanciranje gasilskega vozila za potrebe GD Trnje v višini 50 odstotkov nabavne vrednosti.

Novi vrtec v Črenšovcih bo predvidoma zelo obremenil proračun

V letu 2014 je načrtovana izgradnja nizko-energetskega vrtca Črenšovci, za katerega so v proračunu za leto 2014 namenili 511.190 evrov. Investicijska vrednost novega vrtca je sicer ocenjena na 1,464.000 evrov brez stroškov projektiranja, pri čemer lahko iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj pričakujejo le 374.000 evrov, ostali stroški pa bodo bremenili občinski proračun. V ta namen predvidevajo zadolževanje, ob tem pa upajo še na del sredstev na prihodnjem javnem razpisu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.