https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO IN VIDEO: Dva mladinska zbora združila moči v skupnem projektu »Adiemus«

Ljutomer, 02.02.2013 ob 8:15  

Sinoči sta na koncertu v dvorani Glasbene šole Slavka Osterca v Ljutomeru nastopila Mladinski pevski zbor Glasbene matice Ljubljana in Mladinski pevski zbor GŠ Slavka Osterca Ljutomer, ki sta se združila v skupnem projektu po imenu "Adiemus".


Pod okriljem Glasbene matice delujejo različni pevski sestavi: otroški, mladinski, mešani in seniorski pevski zbor. K njihovim rednim dejavnostim sodijo koncerti, glasbeno-scenski projekti, snemanja, udeleževanje festivalov in tekmovanj, priložnostni nastopi in gostovanja. Umetniška vodstva zborov si prizadevajo za glasbeno in estetsko izobrazbo pevcev ter za kvaliteten in sodoben repertoar.

Tokrat smo lahko prisluhnili mladinskemu zboru glasbene matice. Ta zbor je bil ustanovljen leta 2006 in mladim ponuja možnost sodelovanja pri različnih vokalnih in vokalno-instrumentalnih projektih. Njegov namen je postati zbor, ki je sposoben izvajati zahtevno slovensko in tujo zborovsko literaturo, redno koncertirati, se udeleževati tekmovanj in snemati. Želja zborovodkinje Urške Štampe je oblikovati homogeno skupino mladih pevcev, ki samostojno ali v sodelovanju z drugimi umetniki pripravi dva koncertna programa na leto. Pevci redno izvajajo tudi novitete, ki jih zanje naroča Glasbena matica. Zbor je leta 2010 na državnem tekmovanju prejel srebrno priznanje.

Mladinski pevski zbor Glasbene matice Ljubljana

V Mladinskem pevskem zboru Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer pojejo otroci, stari od 8 - 15 let. Zborovodkinja je Romana Rek, prof. S tematskim programom so sodelovali na koncertu v projektu Attacca, v letu 2009 so kot otroški zbor sodelovali pri izvedbi "Childreen Maas" Johna Rutterja za orkester, soliste, mešani in otroški zbor v Murski Soboti. Istega leta so nastopili na mednarodnem adventnem koncertu ALPE ADRIA v Grazu. Leto dni kasneje pa so nastopili na koncertu, ki ga je ob letu knjige organizirala Glasbena matica v Ljubljani. Šol. leto 2010/11 so pričeli z  izmenjavo z mladinskim zborom Osnovne šole Ludvika Pliberška iz Maribora, s katerim so tudi izvedli božični koncert v Ljutomeru in Mariboru.

Zbor se redno udeležuje regijskih in državnih tekmovanj za otroške in mladinske zbore, kjer dosega srebrna in zlata priznanja. Na Državnem tekmovanju otroških in mladinskih zborov, ki je potekalo marca 2012 na 23. reviji Zagorje ob Savi 2012, so prejeli zlato priznanje. Prav tako se je pred dvema letoma zbor udeležil mednarodnega tekmovanja Festa Choralis v Bratislavi, kjer je v kategoriji mladinskih zborov dosegel srebrno priznanje.

Nastopili so tudi solisti, učenci GŠ Slavka Osterca Ljutomer.

MPZ GŠ Slavka Osterca Ljutomer (zgoraj)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.02.2013 ob 10:45 super gost

      Super!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.