https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

10 pozitivnih čustev - za polnejše trenutke v življenju

Murska Sobota, 16.2.2013  

Čustva - cela paleta tistih lepih in manj lepih, "nevidnih stvari", ki obarvajo naš dan v različne barve, zaradi katerih se zavedamo sebe in sveta okrog sebe v tistem našem subjektivnem pogledu … Zaradi njih pesniki dolge noči bedijo, zaradi njih je tista pesem naša. In je nasmeh in so solze in objem in nemir in je v naših očeh tisto sončno obzorje tako neverjetno lepo...

Pozitivna in negativna čustva  - imamo izbiro. In ne glede na to, da si tudi negativna moramo priznati, se soočiti z njimi in jih ne smemo nikakor potlačevati, pa vseeno z njimi dolgotrajno poslabšamo zadeve, brez kreiranja lepših trenutkov. 

Prvi korak k obvladovanju naših čustev pa je, da lastna čustva sploh prepoznamo, pravilno umestimo. Soočenje z njimi pa nam lahko predstavlja majhno težavo, če se jih ne zavedamo.

In v tej poplavi negativnih čustev je nemalokdo tudi skoraj pozabil, da obstaja cela paleta pozitivnih čustev, daleč vstran od jeze, žalosti, strahu, sovraštva, privoščljivosti, cinizma, ljubosumja…in še in še.

Zato predstavljamo koristno vsebino.

Psihologinja Barbra Fredrickson, v njeni knjigi Positivity, predstavlja 10 najpogostejših pozitivnih čustev. S poznavanjem in prepoznavanjem se boste lahko zavedali ter spremljali, kako pogosto obarvajo vaša doživljanja. In potem smo že na prvi poti do njih…

 

Radost – pomislite na najbolj pozitivno doživetje, ki ste ga kdajkoli imeli. Na trenutek, ko ste se počutili varno, srečno in udobno. Takrat ste tudi najverjetneje doživeli radost. Radost prihaja iz zadovoljstva in povečuje naše dobro počutje, kjer čutimo živahnost in »svetlost«.

Hvaležnost – nanaša se na čustvo, ali na odnos spoštovanja do nekoga, ali nečesa, kjer smo prejeli neko korist. Hvaležnost je lahko usmerjena v karkoli, ko se za nekaj ali nekoga, ki je prišel v vaše življenje čutite zahvalni.

 

 

 

 

 

 

Pomirjenost – To čustvo se pojavi, ko so stvari preprosto takšne, kot bi morale biti. Tako začutite tudi neke vrste pomirjenost. To je čas, trenutek, ko vas ničesar ne skrbi, ko se lahko nekje usedete in se sprostite, oziroma neke vrste stanje, ko ste lahko z mislimi v sedanjosti, prav v tem trenutku in ga uživate v popolnosti.

Zanimanje - Za tiste, ki hlepijo po znanju, novem izkustvu, raziskovanju sveta, je to pomembno čustvo. Zanimanje za nekaj se vzbudi iz radovednosti ali vpletenosti v nekaj. Je stanje neke vrste intrige in spraševanjem po nečem, o čemer bi radi izvedeli več in vas nekako vleče k tej stvari. Ko ste v stanju  zanimanja, pa ste tudi dosti bolj odprti in dojemljivi za nova izkustva ter željo po raziskovanje tega sveta, ki vas obdaja.

Upanje -  to je občutek, ko verjamete, da bodo svari krenile v pozitivno smer. Je neke vrstste zavedanje, da trenutna situacija ni neskončna in so problemi rešljivi, prihodnost pa je kljub vsemu obetajoča. Upajoča oseba bo verjela, da se bodo njena pričakovanja izpolnila in ne glede na trenutne težave, zaplete in situacijo, bo verjela, da bodo lahko preprosto nekaj naredili, da bodo stari šle v pravo smer.

Ponos – to čustvo prihaja iz nekega dostojanstva, ko nam je nekaj, kar počnemo, ali kar nas zadeva, zelo pomembno. In ne gre se za to, da bi pretiravali v pomembnosti in občutku tega, ampak potrditve nečesa, kar predstavlja v družbi neko vrednost, ali nam samim in smo zaradi tega ponosni. Lahko prihaja iz naših življenjskih vrednot in zaradi tega nas navdaja z neko rastjo samozavesti, samozaupanju, ter poveča vero v naše potenciale, ko verjamemo, da lahko naredimo stvari vedu.  

Zabava – kdajkoli doživimo z drugimi ljudmi situacijo polno igrivosti, humorja in zabave, čutimo neke vrste izpolnitve, zabave. Podobno se dogaja, ko sodelujemo v  smešnih ativnostih, ali se nasmejemo ob skupnih šalah. Vse to vzpostavlja  občutek medsebojne povezanosti in sproščenosti.

Navdih - Navdih prihaja iz doživetja zelo ganljive ter čustveno očarljive izkušnje, ko nas nekaj prevzame. Do navdiha nas lahko privede, ko vidimo nekaj neverjetnega, (neverjeten podvig, razum, moč, dobroto…) Trenutek navdiha nas resnično potegne vase ter v nas z virom navdiha navda z občutkom odličnosti.

Spoštovanje – spoštovanje začutimo, ko smo nad nečim, kar je v naših očeh mogočno, ekstremno prevzeti. Vsak je že kdaj doživel, da je kar obstal ob veliki planini, prelepim sončnim razgledom, ali velikim valom morja. Tak občutek nas lahko prevzame tudi ob izjemni umetniški stvaritvi, pa tudi nad plemenitim dejanjem človeka. To so tudi trenutki, ko se zavedamo, kako majhni in enostavni smo v primerjavi z svetom okoli sebe.

Ljubezen – Ljubezen je kombinacija vseh zgoraj opisanih čustev. Na splošno je ljubezen povezana z veliko naklonjenostjo neki osebi in občutku močne medsebojne navezanosti, pri čemer imamo zelo močan občutek medsebojne povezanosti. Ta občutek nas lahko tudi navda, ko vidimo nekoga, da stori neko nesebično dejanje. Ljubezen je združitev vseh čustvenih stanj, ki prihajajo skupaj skozi naše življenje.

 

Upamo, da vas bo ta oris pozitivnih čustev vsakodnevno spomnil, da imate na izbiro, kako čustvujete. S tem, ko jih boste upoštevali, se zavedeli, da obstajajo; ko boste pozorni na njih, ste že na prvem koraku (pa čeprav se sliši nenavadno), da jih začnete udejanjiti. V trenutkih, ko boste odprti za vse pozitivno ter pustili, da pride skozi prizmo vašega opazovanja do vas inspircija, veselje, zanimanje... - boste začeli tudi ustvarjati lepe trenutke.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.