https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pust je minil, napočil je postni čas

13.02.2013 ob 7:40  

Po cerkvenem koledarju se za večino kristjanov dan po pustu začenja 40-dnevni postni čas, ki se bo sklenil z veliko nočjo.

 

Postni čas je namenjen odpovedi razvadam ali dobrinam ter opravljanju dobrih del. V Katoliški cerkvi je za pepelnično sredo značilen tudi obred pepeljenja, ki ga duhovniki po cerkvah opravljajo kot znamenje minljivosti.

Po poročanju STA, na Slovenski škofovski konferenci pojasnjujejo, da je pepel znamenje minljivosti, smrti in človekove krhkosti. Pri obredu pepeljenja pa duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja.

Foto: www.nadskofija-ljubljana.si

Postni čas za vernike pomeni pripravo na veliko noč, saj naj bi  v tem času več premišljevali o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti ter o njegovi velikonočni zmagi življenja nad smrtjo. Med verniki je v postu značilna tudi odpoved hrani, posebej mesu. STA tudi poroča, da na škofovski konferenci poudarjajo, da namen posta ni prvenstveno v odpovedi določeni hrani in pijači, ampak v spreobrnjenju srca. Temu so tako namenjeni tudi miloščina ubogim, dobra dela in odpoved drugim razvadam.

40 dni brez alkohola

STA tudi poroča, da je Slovenska Karitas, javna agencija za varnost prometa in Zavod Med.Over.Net v sodelovanju z nekaterimi drugimi akcijami letos že osmič pripravila akcijo 40 dni brez alkohola, ki bo trajala v postnem času. Glavna namena akcije naj bi bila  solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica prekomernega uživanja alkohola, ter spodbuditi širšo javnost k spremembi družbenih navad, povezanih s pitjem alkohola. Postni čas se bo sklenil s praznovanjem velike noči, ki bo letos 31. marca.

    Komentarji

    1. gost
      13.02.2013 ob 9:53 sanctus_spiritus gost

      Postni čas, najlepši čas v cejlon leti, kda malo naše telo na servis odpelamo, ka se olje pa filtri minijo, pa ka se strupof spucamo. Vse te spodbude so fajne, samo ka bi pa 40 dni žejden buo, tou pa nekak nejde. Še saan Oča naš presvetli si sakši den gutne edno kašico veselja z svetoga grala. Mislin, ka so tou spodbudo v Vatikani nej dobro preštudejrali, ka si je tejh 40 dni brez alkohola edna nuna zmislila, ka joj je papež pri spovedi preveč očenašof za zmoliti dal, pa čemerna bijla. Še Bogec so pred dnevami v svojoj večnoj vinskoj kleri nad oblaki lagve od čemerof kotali, ka je v baziliko Sv. Petra bič božji tresno -> tou je opomin, ka bi se postna postava mogla spremeniti. Še plibanoši sakši den eden kelih mešnoga špricara spijejo, tak ka te mij tudi lehko.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.02.2013 ob 10:44 aa gost

      Pri tej naši plači kak jo mamo je post cejlo leto.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.02.2013 ob 11:49 dobrastreha gost

      40 dni brez alkohola! Tudi letos sem se pridružil akciji- nevem kolikokrat že, čeprav me cerkvena postava k temu ne zavezuje (star sem več ko 60 let- občasni alkoholik). Sebi hočem dokazati, da sem karakter. Priznam, zadnji dnevi zadržka niso lahki (postnega časa je okrog 45 dni). Nisem nikoli mislil prenehati uživati alkohola. Zakaj nam je pa Gospod vinca in dekleta dal, če so najboljše stvari prepovedane?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.