https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Murski Soboti predstavili Zbornik soboškega muzeja 18–19

Murska Sobota, 14.02.2013 ob 7:30  

V prostorih murskosoboškega gradu je včeraj potekala predstavitev Zbornika soboškega muzeja 18–19.


Direktorica Pomurskega muzeja Metka Fujs in urednik zbornika Franc Kuzmič sta spregovorila o prispevkih, objavljenih v zborniku, ter o samem poteku zbiranja gradiva.

Zbornik 18–19 sestavljajo naslednja poglavja: Razprave in članki, Gradivo, Zapisi, Poročila in ocene ter Bibliografije. Pri pripravi zbornika so z raziskovalno-znanstvenimi prispevki sodelovali številni avtorji: Bernadetta Horváth, Gordana Šöveges Lipovšek, Franz Josef Schober, Franc Kuzmič, Franc Čuš, Jožef Smej, Jože Magdič, Andreja Časar, Oskar Habjanič, Mateja Huber, Jelka Pšajd, Peter Šraj, Dušan Ščap, Marjan Makovec, Antun Novak in Marjan Toš.

V prispevkih avtorji osvetljujejo različne tematike, ki so slabo poznane ali še premalo raziskane; pišejo npr. o sodnih procesih med gospostvi, o terezijanskih urbarjih, Ivanu Jeriču, o tihotapstvu po vojni, o oblačilih v preteklosti, o podzemnih grajskih rovih, o knjigah o Židih v Prekmurju itd.

»Veseli me in v čast mi je, da se je toliko različnih avtorjev iz različnih področij odzvalo povabilu in so z veseljem sodelovali pri pripravi zbornika,« je med drugim povedala direktorica Pomurskega muzeja Metka Fujs.

Zbornik je izšel v založbi Pomurskega muzeja Murska Sobota z denarno podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Murska Sobota. Zbornik je uredil Franc Kuzmič, jezikovno pregledal Marjan Maučec, za prevode je poskrbela Tamara Andrejek. Zbornik, ki je izšel v nakladi 500 izvodov, sta oblikovala Laura Kanyo in Sandi Červek, grafično so ga pripravili v Ateljeju za črko in sliko, natisnila pa ga je  Tiskarna digitalni tisk.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.