https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Mladi ostajajo žrtve negotovih oblik zaposlitve

16.02.2013 ob 15:30  

Mladinski svet Slovenije opozarja na dejstvo, da novi zakon o delovnih razmerjih ostaja krivičen do mladih zaposlenih.


Na Mladinskem svetu Slovenije (MSS) opozarjajo na to, da socialni partnerji, s katerimi se je vsebina zakona usklajevala, na zagovarjajo pravic mladih zaposlenih. Pri tem se sprašujejo, ali res ni politične volje za izboljšanje položaja mladih na tem področju.

V kratkem se bodo zaključili postopki sprejemanja novega Zakona o delovnih razmerjih, od katerega smo pričakovali obljubljeno odpravo nekaterih nepravičnosti oz. segmentacije na trgu delovne sile.

Kot opozarjajo iz MSS, pa zakon mladim, ki so v mnogih pogledih na trgu delovne sile še posebej zapostavljeni, ne bo prinesel bistvenih sprememb na boljše. Izpostavljajo dve po njihovem mnenju ključni težavi, in ki jih zakon ne odpravlja, to sta veriženje pogodb za določen čas in volonterska pripravništva, bosta tako še naprej onemogočala mnogim mladim, da se uspešno osamosvojijo.

Med cilje zakona je bilo namreč že s strani samega ministrstva uvrščeno zmanjšanje razlik med zaposlenimi za določen in nedoločen čas, saj so zaposleni za določen čas v izrazito slabšem položaju, kljub temu pa, kot pravijo na MSS, zakon tega ne rešuje. Opozarjajo na to, da so v delovnih razmerjih za določen čas v veliki meri mladi, ki si zaradi negotove zaposlitve ne morejo urediti osnovnih pogojev za samostojno življenje »predvsem samostojnega bivanja, torej plačevanja najemnin ali najem stanovanjskega kredita, kaj šele da bi si lahko ustvarjali družino itd.«

Volontersko pripravništvo kot novodobna oblika suženjstva

Volontersko pripravništvo na MSS vidijo kot novodobno obliko suženjstva in so se močno zavzemali za njegovo ukinitev oz. za vzpostavitev vira sofinanciranja plač za pripravnike. Prva težava pri tovrstni obliki dela je zloraba v smislu »nadomeščanja« rednih zaposlitev, kar je že v osnovi v nasprotju z namenom pripravništva - namreč usposobiti delavca za samostojno opravljanje dela oz. poklica.

»Popolnoma nesprejemljivo je, da kdorkoli opravlja delo, za katerega ni plačan, še več - nima niti osnovnega zdravstvenega zavarovanja na podlagi delovnega razmerja in je njegov socialni položaj tako rekoč njegov problem.« V tem položaju se seveda znajdejo predvsem mladi, ki marsikdaj tudi nimajo druge izbire, kot opraviti volontersko pripravništvo, če sploh kdaj hočejo opravljati poklic, za katerega so se izobraževali. »Naj ob tem poudarimo tudi, da je ključni uporabnik volonterskih pripravništev država oziroma javne institucije.«

    Komentarji

    1. gost
      16.02.2013 ob 17:54 dejan gost

      Volontersko (npr kot ekonomist, upravnik,...) PA ŠE POTEM NE DOBIŠ NOBENIH IZKUŠENJ!! DELAŠ TIPIČNO ŠTUDENTSKO DELO (fotokopiranje, vlaganje v arhive...). Edino pedagogi volontersko lahko pridobijo izkušnje (ko gledajo učitelja kako se gor in dol šeta v očilnici)

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. mix
      16.02.2013 ob 18:13 mix

      Volontersko pripravništvo ni samo novodobno suženjstvo, temveč popolno razvrednotenje intelekta mladega človeka, ki želi vstopiti na trg dela. Prav tu se dogajajo zlorabe v smislu, delaj in bodi tiho, pri tem pa ne le,da delaš brezplačno in brez vsake socialne varnosti, temveč te ostali zaposleni obravnavajo kot stvar, ki jim mora v vsem ugoditi in delati namesto njih, ki so za delo dobro plačani. Politika pa še naprej zagovarja tako obliko suženjskega dela in na tem šparajo. Sramota za državo, ki se ima za demokratično in moderno. Novi zakon o delovnih razmerjih bo še bolj krut in nepravičen, pri tem nas pa vodilno z Janševim ministrom prepričujejo, da bo boljši. A ni to bolno in obenem žaljivo za državljane?

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.02.2013 ob 18:36 gost gost

      Kaj se sekirate, ponaredite si spričevalo ali diplomo, včlanite se v SDS in greste za poslanca. Problem rešen.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.02.2013 ob 22:40 medo gost

      ene ščejo pa nemrejo službe sobite drugi bi pa lejko delat šli pa neščejo delati ka živejo s podpore

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.02.2013 ob 11:19 smrkci gost

      Krivi so politiki ,tajkuni,odvetniki,sodniki,menedžerji,delodajalci in sindikati, ta banda mladim neda dela,ker ta banda nam je izrpoala in ukradla državo.To je 100% res.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.02.2013 ob 11:48 Vajz gost

      Kak si pa sindikate v tou drüjščino vkomponejro?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.02.2013 ob 19:38 Carleone gost

      Sindikati so mešalci dreka.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.02.2013 ob 19:40 Carleone gost

      Tu mislim na naše.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.