https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

V Križevcih sprejeli investicijsko usmerjen proračun

Križevci, 22.02.2013 ob 9:00  

Na včerajšnji 17. seji občinskega sveta Občine Križevci so svetniki predlog proračuna za leto 2013 dokončno sprejeli, obravnavali so predlog cene storite pomoči družini na domu za tekoče leto in odlok o občinskih cestah.


Na tokratni seji so svetniki sprejeli Odlok o proračunu občine Križevci za leto 2013 v drugem branju. Predlog proračuna ne predvideva dviga cen storitev za občane in ne predvideva dodatnega zadolževanja. Prihodki za leto 2013 znašajo 3.986.291 evrov (kjer znašajo največ odstotkov davčni prihodki), odhodki pa znašajo 4.772.211 evrov (od tega gre največ za investicijske odhodke). Proračunski primanjkljaj za leto 2013 znaša 785.920 evrov.

Ceste in cestna infrastruktura

V okviru investicij in investicijskega vzdrževanja cest in cestne infrastrukture občina namenja 348.448 evrov za rekonstrukcijo javnih poti v Iljaševcih. Ob izgradnji kanalizacije v Iljaševcih je sočasno predvidena tudi rekonstrukcija obstoječih javnih poti. Predvidena je rekonstrukcija javnih poti v dolžini 2500 metrov.

Predvidena je rekonstrukcija javne poti proti pokopališču v Križevcih v skupni dolžini 270 metrov in izgradnja enostranskega hodnika za pešce z javno razsvetljavo v vrednosti 124.140 evrov. Predvideno je tudi dokončanje ceste pri AMD-ju v Križevcih in asfaltiranje nekaterih javnih poti, sanacija mostu v Stari novi vasi ter izdelava projektnih dokumentacij za ureditev nekaterih cest.

Ureditev Gajševskega jezera in izgradnja murske kolesarske poti

Občina Križevci se je v letu 2012 prijavila na čezmejni projekt IPA Slovenija_Hrvatska »Dobra voda za vse«, kjer so vodilni partner Međimurske vode. Občina v tem projektu pripravlja razvojni načrt upravljanja z Gajševskih jezerom z uporabo ekoremediacij, pripravlja tudi projektno dokumentacijo za izvedbo sistemov odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda v petih vaseh občine Križevci in postavitev učnega poligona o delovanju rastlinskih čistilnih naprav in ekoremediacij ob Gajševskem jezeru. Z Občino Ljutomer so podpisali Pismo o nameri, kjer občini izražata svojo namero sodelovanja pri investiciji za ureditev Gajševskega jezera. V proračunu je Občina Križevci namenila nekje 10.000 evrov za ureditev trase, kjer bo potekala sprehajalna pot okrog jezera.

Pri projektu »Izgradnja murske kolesarske poti« je vodilni partner Regionalna razvojna agencija Mura, pri izvajanju pa kot pridružene članice sodelujejo občine Apače, Gornja Radgona, Veržej in Križevci. V sklopu projekta je predvidena izgradnja in ureditev nekaterih prometnih odsekov po posameznih projektnih partnericah, kjer gre pri občini Križevci za izdelavo idejnih projektov za sanacijo in ureditev Gajševskega jezera ter izgradnjo makadamske kolesarske poti na obrambnem nasipu v dolžini 353 metrov. Projekt delno sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj. Delež Občine Križevci v letu 2013 znaša 437,85 evrov, v letu 2014 pa 12.379,25 evrov.

Ureditev in vzdrževanje odlagališč komunalnih odpadkov ter ravnanje z odpadno vodo

V proračunu so predvidena sredstva za investicije in investicijsko vzdrževanje odlagališč komunalnih odpadkov, tako mora Občina Križevci za zbirno sortirni center odpadkov v Puconcih (CERO Puconci) na podlagi podpisane pogodbe o sofinanciranju CEROP v letu 2013 zagotoviti 27.455 evrov.

V proračunu so predvidena tudi sredstva za sanacijo divjega odlagališča v Borecih za Športno-rekreacijskim centrom Boreci. Prav tako je predvidena izgradnja fekalne kanalizacije v Iljaševcih in izgradnja rastlinske čistilne naprave v Kokoričih (z namenom varovanja Ščavnice in Gajševskega jezera).

Vodooskrba

V okviru oskrbe s pitno vodo občina načrtuje investicijsko vzdrževanje po objektih in napravah, nadomestitvene in obnovitvene investicije v infrastrukturo. Prav tako so v načrtu sanacija vodovoda v Iljaševcih, rekonstrukcija vodovoda v Logarovcih, vzdrževanje vrtin, ki so vezane na sistem C.

Glede izgradnje vodovodnega sistema Pomurja - sistem C, se v tem letu nadaljuje z aktivnostmi v zvezi z izdelavno dokumentacije, nakupom zemljišč in s pričetkom izgradnje vodovodnega omrežja. Občina Križevci je udeležena z deležem 8,62 odstotka (kar je 41.798,90 evrov).

Investicijsko vzdrževanje in nakup opreme v ZD Ljutomer

Za leto 2013 je javni zavod ZD Ljutomer pripravil predlog za prizidavo in nadzidavo objekta nujne medicinske pomoči, ki bo tudi prijavljen na razpis Ministrstva za zdravje. Projekt bi omogočal ureditev dodatnih ambulant ter drugih potrebnih prostorov za obravnavo pacientov, večnamenski prostor za predavanja ter sestanke. Ocenjena vrednost investicije znaša 360.000 evrov, Občina Križevci bi pri tem sofinancirala sredstva v višini 10.395 evrov.

Investicije v  šolske in športne objekte

V proračunu so predvidene investicije v športne in šolske prostore. Za ureditev ŠRC je namenjenih nekaj več kot 5000 evrov, za nabavo opreme pa 1000 evrov.

Za investicijsko vzdrževanje v vrtcu je namenjenih 2000 evrov, kjer predvidevajo nakup mehkih podlog ob zunanjih igralih in pleskanje ograje na zunanjih terasah. Za osnovno šolo je namenjenih 11.700 evrov, sredstva pa bodo šla za pripravo šolskih prostorov in obnovo parketa v učilnicah prvega razreda, nabavo računalniške opreme za računovodstvo, obnovo tuš kabin v telovadnici ter nabavo interaktivnih projektorjev in ostale računalniške opreme.

V letu 2012 je bila naročena tudi investicijska dokumentacija za energetsko sanacijo OŠ Križevci. Zaradi dotrajanosti pa bo potrebno v starem delu šole izvesti kompletno rekonstrukcijo elektro instalacij.

Organiziranje in izvajanje pomoči družini na domu

Svetniki so se na seji seznanili z novim izvajalcem socialno varstvene storitve pomoč družini na domu, ki bo svoje delo začel opravljati prihodnji mesec, prav tako so se seznanili z njegovim predlogom programa dela. Obravnavali in sprejeli pa so predlog cen socialno varstvene storitve ter izdali soglasje k novim cenam pomoči na domu in določitvi višine subvencije za upravičence, ki se bo namenjala iz proračunskih sredstev kot zmanjšanje cene efektivne oziroma neposredne ure oskrbe v letu 2013.

Ureditev občinskih cest

Na seji je bil sprejet Odlok o občinskih cestah v Občini Križevci. Zaradi sprememb zakonodaje glede cest, varnosti in ostalih novih ureditvah, ki urejajo področje cest, je bilo potrebno uskladiti tudi odloke o občinskih cestah.

S tem odlokom se urejajo občinske ceste, njihovo upravljanje, načini graditve cest, vzdrževanje in varstvo občinskih cest in prometa na njih (določeni so varovalni pasovi cest, obveznosti lastnikov občinskih cest ipd.), določene pa so tudi sankcije ob morebitnih kršitvah.

Občina Križevci s prenovljeno spletno stranjo

Na seji je mag. Branko Belec, župan Občine Križevci, svetnike seznanil s prenovljeno spletno stranjo občine, ki je preglednejša in bolj zanimiva za obiskovalce. Na njej pa bodo sproti obveščali občane o vseh novicah občine Križevci.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.